Με μεγάλη προσέλευση πιστών, που έσπευσαν να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα του πολύ δημοφιλούς Αγίου Νικολάου, έλαβε χώραν ο πανηγυρικός Εσπερινός, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλλιθέας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος.

Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο εκλεκτός και δραστήριος προϊστάμενος Αρχιμ. Νικόλαος Κλάδης και οι ιερείς του Ναού.

Επίσης έλαβαν μέρος και πολλοί προσκυνηταί κληρικοί.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Κορωνείας πήρε αφορμή από το Απολυτίκιο του εορταζομένου Αγίου.

Ο Αγ. Νικόλαος, που τιμάμε απόψε την μνήμη του, είπε ο Σεβασμιώτατος,

Μάς εκπέμπει πολλά μηνύματα. Ήταν μια ολοκληρωμένη εν Χριστώ προσωπικότητα, αν και δεν είχε μεγάλη κατά κόσμον μόρφωση.

Και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητός του περιγράφονται επιγραμματικά στο Απολυτίκιό του.

Ο άρτιος και ολοκληρωμένος εν Χριστώ άνθρωπος, δηλ. ο άγιος είναι σωστός και συνεπής :

α. Στην σχέση του προς τον Θεό.

β. Στην σχέση του με τους ανθρώπους

γ. Στην σχέση του με τον εαυτό του.

1. Ως προς την σχέση του με τον Θεόν ήταν «κανών πίστεως».Η πίστη είναι η γέφυρα, που μας ενώνει με τον Θεό. Ο Αγ. Νικόλαος ομολογώντας την πίστη στο Χριστό φυλακίστηκε και ταλαιπωρήθηκε και θα οδηγείτο στο μαρτύριο αν ο Μ. Κωνσταντίνος δεν σταματούσε τους διωγμούς. Σήμερα πνέει ένας άνεμος φανερής ή υποφώσκουσας αθεΐας, που θέλει να παρασύρει τα πάντα. Όμως οδηγεί τους ανθρώπους στην απογοήτευση. Χωρίς πίστη στον Θεό δεν μπορεί κανείς να βρεί νόημα στην ζωή του. Μια ζωή, που ενεδρεύει, άλλωστε ο θάνατος, που για τον άπιστο θεωρείται μιά εκμηδένιση.

2. Στην σχέση του με τους ανθρώπους ήταν «εικών πραότητος». Ο άνθρωπος ο ολοκληρωμένος εν Χριστώ είναι εσωτερικά ειρηνικός και ισορροπημένος. Έτσι μπορεί να αντιμετωπίζει με πραότητα τους ανθρώπους. Να αντιπαραθέτει στους θυμούς και τα νεύρα των άλλων την γλυκύτητα, την καλωσύνη και την αγάπη,προσπαθώντας να βρει ελαφρυντικά για τον άλλο. Αυτή η πραότητα δεν είναι θέμα χαρακτήρος,αλλά εμπνέεται από το αποστολικόν : « ανεχόμενοι αλλήλων εν αγάπη» (Εφεσσίους δ, 2). Μόνο σε θέματα πίστεως ήταν άτεγκτος. Και το απέδειξε ο Άγιος ,όταν κατά την Α Οικουμενικη Σύνοδο εράπισε τον αιρεσιάρχη Άρειο.

3. Ο Αγ. Νικόλαος, όμως δεν παραμελούσε και την εσωτερική του καλλιέργεια με την Χάρη του Θεού. Έμεινε ταπεινός παρά τον ενθουσιασμό των πιστών όταν ανεδείχθη επίσκοπος και επέτυχε «τη ταπεινώσει τα υψηλά». Έμεινε ελεύθερος από την φιλαργυρία και την πλεονεξία, που είναι « ρίζα πάντων των κακών» ( Α Τιμ. στ, 10 ). Ο Αγ. Νικόλαος δεν απέκτησε περιουσία, αλλά και την περιουσία, που κληρονόμησε από την πλούσια οικογένειά του την μοίρασε στους φτωχούς και επέτυχε «τη πτωχεία τα πλούσια». Και ανεδείχθη « εγκρατείας διδάσκαλος» χαλιναγωγώντας κάθε αντίθετη τυχόν με το θέλημα του Θεού εσωτερική τάση.

Να, λοιπόν, τι σημαίνει ολοκληρωμένη εν Χριστώ προσωπικότητα ! Ας ευχηθούμε εις εαυτούς και αλλήλους ο Άγιος Νικόλαος ως φάρος φωτεινός να μας φωτίζει να κατευθύνουμε και εμείς το πλοίο της ζωής με ασφάλεια ανάμεσα στις πολλές συμπληγάδες των καιρών και να ανοίγουμε την καρδιά μας στην Χάρη του Αγίου Πνεύματος, ώστε « η πίστις, η πραότης και η εγκράτεια» οι καρποί αυτοί του Αγίου Πνεύματος να αναπτύσσονται και μέσα μας.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους ο Σεβασμιώτατος την προστασία και τις πρεσβείες του Αγίου Νικολάου και ιδιαιτέρως στους εορτάζοντες καθώς και στον π. Νικόλαο,τον προϊστάμενο του Ναού, τα δέοντα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.