Την Κυριακή το εσπέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι. Ναό Αγ. Πάντων Καλλιθέας πλαισιωμένος από τους ιερείς του Ναού.

Στο σύντομο κήρυγμά του πήρε αφορμή από τον στίχο του Δοξαστικού των Αποστίχων «αλλ ´ αυτός καταλιπών τον χιτώνα έφυγε την αμαρτίαν….»,που αναφέρεται στο γνωστό επεισόδιο του Παγκάλου Ιωσήφ. Και συνεχίζει ο Υμνωδός « και γυμνός ουκ ησχύνετο,ως ο πρωτόπλαστος πρό της παρακοής».

Και δεν «ησχύνοντο» οι πρωτόπλαστοι προ της παρακοής,γιατί ήσαν ντυμένοι με τον «θεοΰφαντον» χιτώνα της Χάριτος,όπως λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας,που τον έχασαν μετά την παρακοή.

Όμως ο Θεός δεν μάς άφησε γυμνούς. Έστειλε τον Υιό Του και με το Βάπτισμα,ενδυόμαστε και πάλι τον Χιτώνα της Χάριτος, αφού όπως μας διαβεβαιώνει ο Απ. Παύλος « όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε Χριστόν ενεδύσασθε» ( Γαλ. γ ´ 27 ).

Και κατά τον Ι. Φώτιον «Τον Χριστόν ούχ ´ ως ιμάτιον περιβαλλόμθα,αλλ´ως την καρδίαν πληρούμενοί τε φωτός και το πρόσωπον χάριτος».

Αυτόν τον χιτώνα ας τον διατηρούμε καθαρό με το επαναλαμβανόμενο βάπτισμα της Μετανοίας. Για να μη ακούσουμε το «εταίρε πώς εισήλθες ώδε μη έχων ένδυμα γάμου» (Ματθ. κβ, 12).

Γι’ αυτό όσο τα μάτια μας ατενίζουν το φως της ημέρας ας ικετεύουμε τον Κύριο: «λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής,Φωτοδότα και σώσον με»!

Τέλος ευχήθηκε σε όλους να ζήσουμε με κατάνυξη την Μ. Εβδομάδα και να εορτάσουμε το Πάσχα γεμάτοι από το φως και την χαρά της Αναστάσεως.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.