Στην Δ´ Στάση των Χαιρετισμών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλλιθέας. Τον πλαισίωσε ο εκλεκτός προϊστάμενος Αρχιμ. Σισώης Σκάρκος και παρά το ότι προηγήθηκε και πρώτη ακολουθία Χαιρετισμών ο Ναός ήταν κατάμεστος.

Αφορμή για το κήρυγμά του πήρε από τον στίχο “Χαίρε η πύλη της σωτηρίας”. Πολλές πύλες, πόρτες, είπε, συναντάμε στη ζωή μας. Πόρτες κλειστές, σκοτεινές, που κρύβουν δράματα. Πόρτες ανοιχτές, φωτεινές, που ξεχειλίζουν χαρά. Πόρτες που κλείνουν και δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε. Και άλλες, που ανοίγουν για κάποιους πολύ εύκολα.

Και υπάρχουν και δύο πόρτες για όλους. Η μία μας φέρνει στη ζωη και η άλλη, η πόρτα του θανάτου, μας οδηγεί στην αιωνιότητα. Όμως, για να είναι αυτή η αιωνιότητα ευτυχισμένη, ζητάμε από την Παναγία, που ο Υμνωδός την ονομάζει “πύλη της σωτηρίας” να ανοίξει “της ευσπλαχνίας την πύλη” και να μας οδηγήσει στον Χριστό. Γιατί Εκείνος είπε “Εγώ ειμί η θύρα, δι’εμού εάν τις εισέλθη σωθήσεται”. Θα σωθεί, δηλαδή, θα αποκατασταθεί σώος και ολόκληρος.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, είναι ψυχικά θρυμματισμένοι, σαν ένα κρυστάλλινο βάζο, που πέφτει και συντρίβεται. Μονο ο Χριστός μας ξαναδίνει την ολοκλήρωση, την ακεραιότητα, δηλαδή, την σωτηρία. Και ακόμη, συνεχίζει ο Κύριος “και εισελεύσεται και εξελεύσεται και νομήν ευρήσει” (Ιωάν. ι, 9).

Πεινάμε και διψάμε για αγάπη, για χαρά, για ειλικρίνεια, για δικαιοσύνη. Μόνο ο Χριστός είναι Αυτός που μπορεί να μας δώσει την “νομήν”, δηλαδή την κατάλληλη τροφή για την πνευματική μας πείνα. Αρκεί να εισέλθουμε απο αυτήν την “θύρα” που είναι ο Χριστός. Σ ‘αυτήν μας οδηγεί η Παναγία, η “πύλη της σωτηρίας”.

Ας Της ζητάμε, λοιπόν, πάντα “της ευσπλαχνίας Σου την πύλην άνοιξον ημίν ευλογημένη Θεοτόκε” και Εκείνη θα ανταποκρίνεται πάντα με μητρική στοργή και θα μας οδηγεί στον Υιόν Της, κατέληξε ο μητροπολιτης Κορωνείας, που είναι η Θύρα που μας οδηγεί στην σωτηρία και την εσωτερική πληρότητα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.