Στο Ι. Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (του «Αφέντη Χριστού» κατά την τοπική προσφώνηση) στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης, τελέσθηκε ο Πανυγηρικός Εσπερινός της εορτής της Μεταμορφώσεως.

Με την άδεια του οικείου Μητροπολίτου Σεβασμιωτάτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου χοροστάτησε,πλαισιωμένος από τους ιερείς της πόλεως και άλλους προσκυνητές ιερείς, ο παρεπιδημών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος είπε:

1. Η Μεταμόρφωση του Χριστού είναι η ημέρα του φωτός και η εορτή του φωτός. Αφού όπως περιγράφει ο Ευαγγελιστής (Ματθ. ιγ, 12) ξαφνικά «έλαμψε το πρόσωπον αυτού (του Χριστού) ως ο ήλιος, τα δε ιμάτια αυτού εγένετο λευκά ως το φως».

Το Φως της Θείας Φύσεως διεπέρασε το κέλυφος της ανθρώπινης φύσεως του Χριστού και ακτινοβόλησε θαμπώνοντας τους Μαθητές.

Το φως είναι το πρώτο δημιούργημα του Θεού. «Γενηθήτω φως» λέει ο Δημιουργός «και εγένετο φως»τονίζει η Γραφή (Γέν. α, 3). Το φως είναι το «ένδυμα» του Θεού.

«Ο αναβαλλόμενος φως ως ιμάτιον» λέει ο Ψαλμωδός αναφερόμενος στον Θεό (Ψαλμ.103, 2). Και ο Θεός είναι ο «φως οικών απρόσιτον» (Α Τιμ. στ, 16).

Ο Χριστός πάλι διακηρύττει «εγώ ειμί το φως του κόσμου». Και προσθέτει «ο ακολουθών εμοί ού μη περιπατήσει εν τη σκοτία,αλλ ‘ έξει το φως της ζωής» ( Ιωάν. η, 12 ).

Όταν δεν ακολουθούμε τον Χριστό, τότε κυριαρχεί μέσα μας το σκοτάδι. Ένας διαρκής αγώνας διεξάγεται μέσα στον άνθρωπο ανάμεσα στο φως και στο σκότος. Ο παλαιός και ο «καινός», ο καινούργιος εαυτός μας κονταροχτυπιούνται.

Ο καινός, ο φωτεινός εαυτός μας είναι αυτός, που ενδυθήκαμε με το Βάπτισμα. «Τον Χριστόν ουχ ως ιμάτιον περιβαλλόμεθα, αλλ ‘ ως την καρδίαν πληρούμενοι τε φωτός και το πρόσωπον χάριτος» (Ι. Φώτιος).

Γι ‘ αυτό και το Βάπτισμα λέγεται φώτισμα και νεοβαπτισμένος «νεοφώτιστος».

Όμως όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει,αρχίζει ο αγώνας μεταξύ φωτός και σκότους,που συνεχίζεται όσο και η ζωή μας.

3. Σ’ αυτόν τον αγώνα μας ενισχύει το Φως του Χριστού και της Χάριτός Του. Αρκεί να μένουμε κοντά Του.

Και να «περιπατούμεν εν τω φωτί». Η ζωή μας να ακτινοβολεί το φως του Χριστού. Κάθε τι καλό,δίκαιο, αληθινό είναι «καρπός φωτός». Ενώ «έργα του σκότους» είναι κάθε τι αντίθετο με το θέλημα του Θεού.

«Αποθώμεθα ουν τα έργα του σκότους και ενδυσώμεθα τα όπλα του φωτός» μας παραγγέλλει ο Απ. Παύλος (Ρωμ. ιγ, 12). Η θέα αυτού του φωτός θα είναι ο Παράδεισος. Η στέρηση αυτού του φωτός θα είναι η κόλαση.

4.Εάν επιμένουμε σ’ αυτόν τον αγώνα,η Χάρη του Θεού θα πραγματοποιεί μέσα μας την κάθαρση. Και «όπου κάθαρσις εκεί φωτισμός» (Γρηγοριος Θεολόγος).

Τότε θα «μεταμορφούμεθα από δόξης εις δόξαν». Μέχρι να φθάσουμε στην Βασιλεία του Θεού, όπου οι «δίκαιοι εκλάμψουσιν ως φωστήρες». Αυτό το φως θα χαρίζει την μακαριότητα.

Η στέρηση αυτού του φωτός θα είναι η κόλαση. Μια κόλαση, που ο ίδιος ο άνθρωπος θα προκαλεί, αφού τα μάτια του σκοτισμένα και άρρωστα από την αμαρτία, δεν θα μπορούν να απολαύσουν το φως του Θεού.

5. Ζούμε σε μια εποχή πολλών φώτων. Επιστήμης, γνώσεων, προόδου. Όμως έχουμε κατακτήσει το φως του Χριστού; Λέει ο ποιητής «ήταν φώτα χίλια φώτα μα δεν ήτανετο φως»!

Ο Χριστός μας παραγγέλλει: Αυτό το φως, το δικό μου φως μη το αφήνετε ποτέ να σβήσει μέσα σας, αλλά να το ακτινοβολείτε με την ζωή σας και γύρω σας «ίνα υιοί φωτός γένησθε» ( Ιωάν. ιβ, 36 ).

Θα Τον ακούσουμε όμως; Ερώτησε καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Κορωνείας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.