Το εσπέρας της Μ. Δευτέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ι. Ναό Αγ. Αποστόλου Παύλου ( Σταθμού Λαρίσης), πλαισιωμένος από τον δραστήριο προϊστάμενο Αρχιμ. Φιλόθεο Ορφανουδάκη, (επέτυχε την εξωτερική ανακαίνιση του Ναού και ήδη προχωρεί ο καθαρισμός των Αγιογραφιών), και τους συνεφημερίους του.
1. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος πήρε αφορμή από την υμνολογία της Ακολουθίας, που αναφέρεται επανειλημμένως στην παραβολή των ταλάντων, που είπε ο Κύριος.
Έτσι, λοιπόν, ο Υμνωδός προτρέπει τον εαυτό του: “Το δοθέν σοι τάλαντον φιλοπόνως έργασαι». Και αλλού: “το τάλαντον όσοι εδέξασθε…αυξήσατε”.
Και κρούει, θα λέγαμε, τον “κώδωνα του κινδύνου” όταν λέγει: “Του κρύψαντος το τάλαντον την κατάκρισιν ακούσασα ψυχή” πρόσεχε γιατί “Ιδού σοι το τάλαντον ο Δεσπότης εμπιστεύει ψυχή μου”.
2. Στην συνέχεια, ο Μητροπολιτης Κορωνείας είπε την απάντηση του Ι. Χρυσοστόμου στο ερώτημα ποιά είναι τα τάλαντα:”τάλαντα ενταύθα έστιν η εκάστου δύναμις, είτε εν προστασία, είτε εν χρήμασιν, είτε εν οιωδήποτε πράγματι τοιούτω”.
Δηλαδή, όσες υλικές ή πνευματικές δυνατότητες έχουμε και καλούμεθα να τις αξιοποιούμε. Όχι εγωϊστικά και μόνο για τον εαυτό μας, αλλά να γινόμαστε πηγές ευεργεσίας και για τους άλλους.
Διαθέτεις τάλαντα ; Μόρφωση,τέχνη,οικονομικές ή τεχνολογικές δυνατότητες,θέση ή αξίωμα ; Σκέψου : «παντί ώ εδόθη πολύ,πολύ ζητηθήσεται απ αυτού».
3. Αν σήμερα υπάρχει τόση ανισορροπία και ανισότητα στην ζωή των ανθρώπων,είναι γιατί οι ταλαντούχοι δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στην ευθύνη τους.
Δυστυχώς συμβαίνει συχνά αυτοί που έχουν τα τάλαντα, αντί να γίνονται κέντρα ακτινοβολίας, γίνονται εστίες μολύνσεως. Αντί να επουλώνουν πληγές, τις ανοίγουν βαθύτερα.
Αντί να ανυψώνουν τους ανθρώπους, τους αποκτηνώνουν. Αντί να τους φωτίζουν, τους τυφλώνουν. Αυτοί είναι οι μεγάλοι δοσίλογοι της ανθρωπότητας,που θα ακούσουν «και τον αχρείον δούλον εκβάλετε εις το σκότος το εξώτερον» ! ( Ματθ. κε, 30 ).
4. Σημασία δηλαδή τελικά δεν έχει πόσα τάλαντα έλαβες, αλλά πώς τα αξιοποίησες. Ακόμη και μόνο ένα αν έλαβες “δύνασαι και δι ‘ενός ευδοκιμήσαι” (Ι. Χρυσόστομος).
Πολλές φορές άνθρωποι με πολλά τάλαντα τα κατασπαταλούν,τα αχρηστεύουν και αχρηστεύονται και άλλοι με λιγότερα αγωνίζονται «επικουρία του δόντος Χριστού», όπως ψάλλει ο Υμνωδός, και επιτυγχάνουν να είναι δημιουργικοί και για τον εαυτό τους και για τους άλλους.
Σε αυτούς από εμάς εξαρτάται να ανήκουμε, για να ακούσουμε το “είσελθε δούλε εις την χαράν του Κυρίου σου” Κατέληξε ο Μητροπολίτης Κορωνείας.
Προσθήκη σχολίου