Εορτάσθηκε η «Γενέθλιος ημέρα της Αγίας μας Εκκλησίας», η Μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Πεντηκοστής, της ελεύσεως του Παναγίου Πνεύματος, και στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καστοριάς, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, ενώ το πρωί της Κυριακής 23 Ιουνίου 2024, ο εορταστικός όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης ανέλυσε Χριστολογικά και εκκλησιολογικά το απολυτίκιο της εορτής «ευλογητός ει, Χριστές ο Θεός ημών», κάνοντας παιδαγωγικές προεκτάσεις.

Κατά την απόλυση ο Μητροπολίτης ευχήθηκε να μας φωτίζει το Άγιο Πνεύμα για να είμαστε φωτοφόρα τέκνα της Εκκλησίας του Χριστού και αναφέρθηκε στην επέτειο της επισήμου αγιοκατατάξεως του Αγίου Καλλινίκου Επισκόπου Εδέσσης, η οποία έγινε την 23η Ιουνίου 2020 από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου προεδρεύοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο Μητροπολίτης είπε ότι ο άγιος Καλλίνικος είναι ένας νέος καρπός της Πεντηκοστής, ένας Επίσκοπος λαμπάδα του Αγίου Πνεύματος, που άναψε την ημέρα της Πεντηκοστής και μεταδίδεται το φως στους ανά τους αιώνας Επισκόπους, κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.

Μετά την απόλυση της Θείας Ευχαριστίας, τελέσθηκε κατά την τάξη της Εκκλησίας μας, ο Μέγας εσπερινός του αγίου Πνεύματος και αναγνώσθηκαν από τον Μητροπολίτη οι ευχές της γονυκλισίας.

Το πολυπληθές εκκλησίασμα, παρά τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την Καστοριά, συμμετείχε με μεγάλη ευλάβεια στην Θ. Λειτουργία και στον εσπερινό και ιδιαίτερα κατά την ανάγνωση των ευχών της γονυκλισίας.

Κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών τέθηκε σε προσκύνηση απότμημα Ιερού Λειψάνου του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης του Θαυματουργού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.