Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του Β΄, συγκεντρωθήκαμε στον ιερό τούτο χώρο για την έναρξη των εργασιών του Ιστορικού Συνεδρίου της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

1821-2021. Δύο αιώνες μετά την έναρξη της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας έχουμε φέτος τη χρυσή ευκαιρία για αναστοχασμό και επαναπροσδιορισμό της εθνικής μας ταυτότητας και παράλληλα για την ενίσχυση του Ορθοδόξου φρονήματός μας και τη διαφύλαξη της ελληνικής μας γλώσσας.

Στα γεωγραφικά όρια της μητροπολιτικής μας περιφέρειας εκατοντάδες πρόγονοί μας, μεταξύ αυτών ο Ανδρέας και ο Νικόλαος Λόντος,o Σωτήριος Θεοχαρόπουλος, o Αγγελής Μελετόπουλος, o Παναγιώτης Δεσποτόπουλος, o Σωτήριος Χαραλάμπης, o Ασημάκης Ζαΐμης, oΑσημάκης Φωτήλας, o Λέων Μεσσηνέζης, o Αναγνώστης Στριφτόμπολας, o Σωτήριος και Αναγνώστης Πετμεζάς, ο Παναγιώτης Κόσκορης και πολλοί άλλοι υπό την πνευματική καθοδήγηση του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Γρηγορίου Δικαίου ή Παπαφλέσσα και του Προκοπίου Κερνίτζης, συνήλθαν στην ιστορική Βοστίτσα τον Ιανουάριο του 1821 και αποφάσισαν την έναρξη της εθνικής μας Παλιγγενεσίας, ποτίζοντας στη συνέχεια με το αίμα της θυσίας τους το δέντρο της γλυκιάς Ελευθερίας. Κατά κοινή ομολογία ο Ιερός μας Κλήρος, Επίσκοποι, Ιερείς και μοναχοί, διέσωσαν το Έθνος μας, προσφέροντας υλικά, ηθικά και πνευματικά ερείσματα.

Όλα τα ιστορικά μοναστήρια μας, ως προπύργια της Ορθοδοξίας και κυρίως οι Ιερές Μονές μας, πρωτοστάτησαν στην κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στον υπέρ πίστεως και πατρίδος Αγώνα. Ειδικότερα στην Αγία Λαύρα στις 17 Μαρτίου του 1821 μετά την αγρυπνία του Αγίου Αλεξίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όρκισε τους αγωνιστές μπροστά στο ιστορικό Λάβαρο. Γράφει σχετικά ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος: «Μέχρι το 1821, η ιστορία της Ευρώπης, παρά τας γενναίας απόπειρας αι οποίαι είχον σημειωθεί εις την Ιταλίαν και αλλαχού, εφαίνετο υποκύπτουσα εις τα αναχρονιστικά συνθήματα. Εάν δεν απεφάσιζαν οι Έλληνες να τολμήσουν ό,τι ετόλμησαν εις την Αγίαν Λαύραν και, παραλλήλως ή εν συνεχεία, καθ’ όλην την υπόδουλονχώραν, είναι ζήτημα εάν ο 19ος αιών θα εχαρακτηρίζετο σήμερον ως αιών των εθνοτήτων, δηλαδή της αποκαταστάσεως των εθνικών κρατών».

Στο δε Μέγα Σπήλαιο επισφραγίστηκε ο αγώνας με την νικηφόρα μάχη του Ιουνίου του1827 κατά των πολυάριθμων στρατευμάτων του Ιμπραήμ, κατά την οποία ο Καθηγούμενος Δαμασκηνός, μαζί με τους ολιγάριθμους μοναχούς και αγωνιστές διακήρυξαν με υπερηφάνεια, με πνεύμα θυσίας και αυταπαρνήσεως « ότι ή θα ελευθερωθώμεν τάχιστα ή θα αποθάνωμεν κατά τον ιερόν όρκον της Πατρίδος μας».

Με πείσμα, υπομονή, επιμονή και αγάπη για την πατρίδα, όλοι μαζί ενωμένοι αποδείξαμε πως ξέρουμε να δίνουμε μάχες με θάρρος και τόλμη για να προασπίσουμε τα ιδανικά μας, την πίστη μας και τα ιερά χώματά μας.

Με ιερή συγκίνηση από τα αγιασμένα τούτα χώματα των ηρωικών επαρχιών μας, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, απευθύνουμε μήνυμα ομοψυχίας και εθνικής υπερηφανείας προς τους απανταχού της γης Καλαβρυτινούς και Αιγιαλείς, επιχωρίους και ομογενείς, υπογραμμίζοντας την αυξημένη ευθύνη μας για τη διαφύλαξη της ιστορικής μας κληρονομιάς και της εθνικής παρακαταθήκης μας.

Ο επίλογος στην ομιλία του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα στις 8 Οκτωβρίου του 1838, είναι το δίδαγμα στις επόμενες γενιές για ομόνοια ενότητα, σύμπνοια, για συνεχείς αγώνες για μια Ελλάδα δυνατή, ανεξάρτητη, καλύτερη και πάντα ελεύθερη .

«Σας είπα όσα ο ίδιος είδα, ήκουσα και εγνώρισα, δια να ωφεληθήτε από τα περασμένα και από τα κακά αποτελέσματα της διχονοίας, την οποίαν να αποστρέφεσθε, και να έχετε ομόνοια. Εμάς μη μας τηράτε πλέον. Τοέργο μας και ο καιρός μας επέρασε. Και αι ημέραι της γενεάς, η οποία σας άνοιξε το δρόμο, θέλουν μετ᾿ ολίγον περάσει. Εις εσάς μένει να ισάσετε και να στολίσετε τον τόπο, όποὺημείς ελευθερώσαμε· και, δια να γίνῃ τούτο, πρέπει να έχετε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια, την θρησκεία, την καλλιέργεια του θρόνου και την φρόνιμον ελευθερία».

Ας επιτελέσουμε λοιπόν το χρέος μας προς την πατρίδα, μεταλαμπαδεύοντας στους νεότερους την πίστη και τον σεβασμό στα αιώνια ιδανικά, τις ρίζες και τις αξίες, που οι ήρωές μας υπερασπίστηκαν, θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή.

Στην Ελλάδα της πανδημίας μπορεί οι επετειακές δράσεις να μη λάβουν φέτος την πανηγυρική διάσταση που θα τους ταίριαζε, εξαιτίας των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων. Σίγουρα όμως οι αγωνιστές του 1821 θα συνεχίζουν να μας εμπνέουν με το παράδειγμά τους, καθώς δίδαξαν την ανθρωπότητα πως ενωμένοι οι Έλληνες μπορούν να πετύχουν το ακατόρθωτο, σύμφωνα με τη δήλωση του νομπελίστα Βρετανού πρωθυπουργού, Ουίνστον Τσόρτσιλ πως: «Στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Συγχαίρομε τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής της Αγίας Λαύρας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο και τους Αδελφούς της Ιεράς Μονής καθώς και τον ομότιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Χαράλαμπο Μπαμπούνη διά την άρτια και άψογη οργάνωση του Ιστορικού τούτου Συνεδρίου, καλωσορίζουμε και ευχαριστούμε θερμά, τον Οσιολογιώτατο Μοναχό π. Μάξιμο τον Ιβηρίτη και όλους τους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, ιστορικούς και θεολόγους, για την συμμετοχή τους, ευχόμενοι καλή και καρποφόρα επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Ο Μητροπολίτης

+Ο Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Ιερώνυμος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.