ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΛΑΡΙΩΝΑΣ: «Στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πρέπει να διανύσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Τέτοιες δύσκολες περίοδοι υπήρξαν επανειλημμένως στη νεότερη μας ιστορία και τις διανύσαμε», είπε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας απαντώντας στην ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο Εκκλησιών και τη συνάντηση μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Κυρίλλου, που ματαιώθηκε.

Ο ιεράρχης επεσήμανε ότι στα τέλη του 1980 – αρχές του 1990 η Ουκρανική Ελληνόρρυθμη (ουνιτική) Εκκλησία άρπαξε μερικές εκατοντάδες ορθόδοξους ναούς στην Ουκρανία, οι οποίοι προ του 1946 ήταν ουνιτικοί: «Τότε παρουσιάστηκε αυτό ως αποκατάσταση του ιστορικού δικαίου. Αλλά τότε λέγαμε και λέμε σήμερα ότι δεν επιτρέπεται να αποκατασταθεί η ιστορική δικαιοσύνη μέσω μιας νέας ιστορικής αδικίας, διότι από εκείνους τους ναούς εκδιώχθηκαν ορθόδοξες κοινότητες, οι οποίες βρέθηκαν στον δρόμο. Τότε υπήρξε πολύ σοβαρή κρίση στις σχέσεις μας με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 χωρίς καμία συνεννόηση με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία οι Ρωμαιοκαθολικοί δημιούργησαν μερικές επαρχιακές δομές στο έδαφος της Ρωσίας, υπενθύμισε επίσης ο επικεφαλής του ΤΕΕΣ. «Τούτο πάλι προκάλεσε ορισμένη κρίση στις σχέσεις μας. Στη συνέχεια (πρόκειται ακόμη για τη δεκαετία του 1990) υπήρξαν διαμαρτυρίες εκ μέρους της Εκκλησίας μας κατά του πολύ δραστήριου ρωμαιοκαθολικού προσηλυτισμού», υπογράμμισε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Το 1997 έπρεπε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ και του Πατριάρχη Αλεξίου Β΄. Ορίσθηκαν τόπος και ημερομηνία, αλλά τα μέρη δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στην κοινή διακήρυξη, γι’ αυτό μερικές ημέρες πριν την προκαθορισμένη συνάντηση αυτή ματαιώθηκε.

Σχολιάζοντας τις επόμενες κατά σειρά δυσκολίες στις σχέσεις, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων ανέφερε: «Στη σημερινή συγκρουσιακή κατάσταση, όταν ο Πάπας βρίσκεται υπό πίεση από πολλές και διάφορες πλευρές, τούτο μάλιστα είναι και αναπόφευκτο. Αλλά όπως είπε ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, και σε αυτό συμφωνώ μαζί του, πρέπει οπωσδήποτε να αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας. Και δεν αμφιβάλλω ότι αυτές θα αναπτύσσονται».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.