«Ζητάμε ένα άτομο ανά 15 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 50 άτομα ανά ναό».

Ο Μητρόπολιτης Γαβριήλ ανέφερε τα αιτήματα της εκκλησίας για τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς
«Δεν μπορούμε ακόμα να μιλάμε για συμφωνία, αλλά μπορώ να σας πω τι υπάρχει στο τραπέζι του διαλόγου. Εδώ και περίπου 1,5 μήνα, έχει αποστείλει η Ιερά Σύνοδος μία πρώτη επιστολή στον Πρωθυπουργό με την οποία του δίνει τα δεδομένα και παρακαλεί στις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων να μπορέσουν οι πιστοί να πάνε στους ναούς» δήλωσε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, Γαβριήλ.

«Το ίδιο πράγμα επανέλαβε η Ιερά Σύνοδος την περασμένη εβδομάδα, που έστειλε μια δεύτερη επιστολή, στην οποία συγκεκριμενοποιεί πιά τα πράγματα και ζητάει να υπάρχει δυνατότητα αυτό το 12ημερο οι πιστοί να είναι στις εκκλησίες, να υπάρχει δυνατότητα να ανάβει ο κόσμος ένα κεράκι, αυτό που λέγεται ατομική προσευχή και η ίδια η εκκλησία κάνει παραχωρήσεις» είπε ο μητροπολίτης στον Realfm 97,8.  

«Η πρώτη παραχώρηση είναι ότι ζητά να υπάρχει ένα άτομο ανά 15 τ.μ. με ανώτατο όριο μέσα σε κάθε ναό τα 50 άτομα. Όταν έχουμε έναν ναό που είναι από 600 έως 1.000 τ.μ. αντιλαμβάνεστε ότι τα νούμερα που λέμε και έχουμε συνεννοηθεί με λοιμωξιολόγους, δεν βάζουν σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Δεύτερον να υπάρχει απόλυτη τήρηση των μέτρων, χρήση μάσκας, επαναλαμβανόμενες λειτουργίες, δηλαδή τα Χριστούγεννα να λειτουργήσουμε τρεις έως και τέσσερις φορές σε έναν ναό. Να αερίζονται οι χώροι. Αν ένας ναός είναι μικρός δεν θα είναι πάνω από εννέα άτομα μέσα.

Για τα Θεοφάνεια προτείναμε να μη γίνει καμία ρίψη Σταυρού εκτός Ιερών Ναών ούτε σε λιμάνια, ούτε σε θάλασσες, ούτε σε ποτάμια, ούτε σε λίμνες που είναι μια πολύ όμορφη πράξη αγιασμού των υδάτων ακριβώς γιατί εκεί υπάρχει συνωστισμός.

Θα γίνει μόνο εντός των ναών και μετά να είναι οι εκκλησίες ανοιχτές για να μπορούν να πάρουν τον αγιασμό και την ευλογία του Θεού για την ημέρα αυτή. Αυτές είναι οι προτάσεις που έχει κάνει η Εκκλησία και θεωρώ απολύτως ρεαλιστικές και ταυτισμένος με αυτό που χρειάζεται όλη να επιδείξουμε, να διαφυλάξουμε το δημόσιο αγαθό της υγείας» σημείωσε.

«Αύριο συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος για να αποφασίσει για αυτά τα μέτρα. Σε καμία περίπτωση η Εκκλησία δεν θα ήθελε να πάμε στα άκρα, το οποίο βλέπω στον Τύπο να εκφράζουν διάφορες φωνές ένθεν κακείθεν. Εμείς σε κάθε περίπτωση θέλουμε να διαφυλαχθεί το δημόσιο αγαθό της υγείας, να καταλάβει η ελληνική Πολιτεία ότι πλέον έχει ωριμότητα η Εκκλησία να αντιμετωπίσει την πανδημία και να καταλάβει ο υπόλοιπος κόσμος ότι δεν θα συγκρίνουμε ποτέ έναν ναό είτε με τα ΜΜΜ, είτε με τους χώρους εστίασης, ούτε με τα σούπερ μάρκετ» ανέφερε.

«Το λάθος που έγινε την τελευταία περίοδο για τα θέματα της Εκκλησίας, είναι ότι τις περισσότερες φορές η επίσημη φωνή της Εκκλησίας έχει περιθωριοποιηθεί. Βγάζουμε συνεχώς πρόσωπα που λένε τις προσωπικές τους απόψεις, κάθε άποψη είναι σεβαστή, σε δημοκρατία ζούμε, αλλά όταν έχουμε μια κρίση πρέπει να αντιλάμβανόμαστε ότι δεν μπορεί ο καθένας να μιλάει για τα θέματα της Εκκλησίας. Εάν δεν χρησιμοποιείται η επίσημη φωνή που ξεκαθάρισε ότι τηρούμε τα μέτρα, κάλεσε τους πιστούς να εναρμονιστούν με αυτό που λένε οι ειδικοί και ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία συνεργάζεται με την Επιστήμη και δεν υπάρχει καμία διάθεση αντιπαράθεσης. Η Εκκλησία είναι έτοιμη να βοηθήσει στον εμβολιασμό, ένα στοίχημα τεράστιο για τη χώρα μας και για κάθε χωρα αυτή τη στιγμή για να μπορέσει να δοθεί ένα τέλος στην πανδημία» συμπλήρωσε.

«Αυτοί που ενδεχομένως εκφράζουν τους εαυτούς τους και δείχνουν ότι δεν τηρούν τα μέτρα, γι’αυτό υπάρχει η ελληνική Πολιτεία για να τους επαναφέρει στην τάξη, όπως κάνει σε κάθε Έλληνα πολίτη” υπογράμμισε. “Δεν θα πάει η Εκκλησία να προσθέσει τη φωνή της στις εκατόμβες νεκρών. Δεν είμαστε ακραίοι και αύριο στη συνεδρίαση της Ι.Σ. αυτή θα είναι η γραμμή που θα ακολουθήσουμε. Παρακαλούμε την ελληνική Πολιτεία να κατανοήσει ότι πλέον η Εκκλησία ωρίμασε και να δώσει το δικαίωμα στους ανθρώπους να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα», κατέληξε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.