Στις 24 Νοεμβρίου του 2019, σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Δυτικής Φθιώτιδας, κρυμμένο στην ησυχία του όρους Γουλινάς, άρχισε να καταφτάνει κόσμος.

Πολυτελή αυτοκίνητα αποβίβαζαν επισήμους, οι καμπάνες ηχούσαν. Μια σχεδόν ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδας αποκτούσε πρωτόγνωρη ζωντάνια.

Το γεγονός οφειλόταν στον νέο μητροπολίτη Φθιώτιδας, ο οποίος είχε επιλέξει το Νικολίτσι, αυτό το μικρό χωριουδάκι με τον μόλις έναν κάτοικο, για να τελέσει την πρώτη κυριακάτικη λειτουργία μετά την ενθρόνισή του.

Οταν η τελετή ολοκληρώθηκε, συγκινημένος ο ηλικιωμένος άκουγε τον ιεράρχη να του δίνει τον αριθμό του προσωπικού του τηλεφώνου και να του λέει «όποτε αισθάνεσαι μόνος ή έχεις ανάγκη κάποιον, να με καλείς».

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Συμεών ως μητροπολίτη Φθιώτιδας δεν έμεινε απλώς αξέχαστη στην τοπική κοινωνία – προμήνυε παράλληλα την πορεία που θα ακολουθούσε.

Από το Νικολίτσι της Σπερχειάδας μέχρι την πλατεία Κουμουνδούρου, όπου άφησε προσφάτως το στίγμα του, ο Συμεών αποκαλύπτει μια προσωπικότητα που ξεχωρίζει.

Εδώ και λίγες ημέρες, ένα ιδιαίτερο πορτρέτο βρίσκεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ: μια φωτογραφία του Αρη Βελουχιώτη και του παπα-Ανυπόμονου, του θρυλικού ΕΑΜίτη ιερέα Γερμανού Δημάκου, που πολέμησε ηρωικά με τον ΕΛΑΣ τον στρατό της ναζιστικής Γερμανίας.

Το πορτρέτο δωρίστηκε «σε μια κόκκινη συσκευασία» από τον Συμεών στον Αλέξη Τσίπρα όταν ο τελευταίος τον επισκέφθηκε στην έδρα της μητρόπολης.

Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, ο σεβασμιότατος συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, στον οποίο σύστησε την τελευταία επιζήσασα του Αουσβιτς – που φιλοξενείται σε γηροκομείο της μητρόπολης – και του πρόσφερε ένα πορτρέτο που εικονίζει τον ίδιο να ηγείται κινητοποίησης για τη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Παρότι ο μητροπολίτης Φθιώτιδoς φρόντισε να καταστήσει σαφές το ιδεολογικό χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές, έδειξε με τον τρόπο του πως πιστεύει στη σύνθεση των αντιθέσεων.

«Εμείς εκτιμούμε ανθρώπους τίμιους και ευθείς, ακόμη και αν μπορεί να μας χωρίζει χάσμα ιδεών και αξιών» είπε στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι απαραίτητη για να ενισχύεται το αγωνιστικό φρόνημα των ανθρώπων, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει αγάπη χωρίς αγωνιστικό φρόνημα.Μπορούμε να έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις για πολλά, αλλά μπορούμε να έχουμε ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τιμιότητα και ευθύτητα στις μεταξύ μας σχέσεις. Σας ευχαριστώ για τους αγώνες που κάνετε για τα πνευματικά μου παιδιά της ΛΑΡΚΟ (…) και σας παρακαλώ να συνεχίσετε αυτόν τον αγώνα για τους εργαζομένους».

Γεννημένος… 32 χρόνια μετά την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, στις 9 Μαΐου του 1977, ο μητροπολίτης Συμεών, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα μορφή της Ιεραρχίας.

«Τα παιδικά μου χρόνια στην όμορφη και γραφική Καστοριά ήταν γεμάτα αγάπη. Αγάπη από τους γονείς μου και την οικογένειά μου, αγάπη από τους φίλους μου, αγάπη από τις παρέες μου, αγάπη από τους δασκάλους μου και τους συμμαθητές μου, αγάπη από την Εκκλησία μας, αγάπη από παντού» λέει στα «ΝΕΑ».

«Ως παιδί αυτό εισέπραττα και, όπως μου έλεγαν, όταν ήμουν μικρός, «όσο θα παίρνεις αγάπη, τόσο και θα δίνεις αγάπη». Αυτός ήταν και ο λόγος που η αφιέρωσή μου στον Θεό και στον άνθρωπο αποτέλεσε την κορυφαία και οριστική επιλογή της ζωής μου: θεώρησα ότι μέσα από αυτήν την επιλογή ζωής μπορώ να δίνω αυτήν την αγάπη, την οποία οφείλω, και στον Θεό και στους ανθρώπους».

Προσιτός

Σήμερα, σε ηλικία 45 ετών, δείχνει προσιτός σε ένα κοινό ξένο προς την Εκκλησία και πρόθυμος να αφήσει πίσω του τα ταμπού άλλων εποχών.

«Η διαφορετικότητα και ιδιαίτερα η διαφωνία δεν είναι φόβητρο και υψωμένο τείχος ανάμεσα στους ανθρώπους, αλλά πρόκληση για διάλογο, για συνάντηση και κυρίως για έμπρακτη εκδήλωση αγάπης. Εάν αγαπάμε μόνο όσους συμφωνούν με εμάς»ποία υμίν χάρις εστί; και γαρ οι αμαρτωλοί το αυτό ποιούσι». Αυτό μας έχει ήδη πει ο Χριστός» δηλώνει στα «ΝΕΑ».

«Συναντούμε τους πάντες, ηγέτες και μη, αριστερούς και δεξιούς και κεντρώους και αναποφάσιστους και ανένταχτους και αναρχικούς και αυτόνομους και άπαντας και τους καταθέτουμε με αγάπη και ευγένεια τη μαρτυρία του Χριστού. Τους κοιτάμε στα μάτια και τους μιλάμε γι’ Αυτόν, που αγαπάμε. Για τον Χριστό μας. Αυτό είναι το χρώμα της αγάπης μας».

Ο μητροπολίτης Συμεών τοποθετείται χωρίς δισταγμό για σοβαρά κοινωνικά ζητήματα.

«Το να βγάζει κάποιος φωτογραφίες με μητροπολίτες, αρχιεπισκόπους, να πηγαίνει στην εκκλησία, να προσφέρει, να κουβαλάει τον Επιτάφιο και τις λαμπάδες, δεν τον κάνει ούτε καλό, ούτε άγιο» είχε πει με αφορμή την υπόθεση βιασμού του 12χρονου κοριτσιού από τον «θεοσεβούμενο» Ηλία Μίχο στον Κολωνό.

Ο ίδιος θεωρεί πως «ως εκπρόσωπος Τύπου της ΔΙΣ μεταφέρω απλώς θέσεις και ανακοινώσεις του Συνοδικού Σώματος, με την αγωνία να μην εκθέσω με κάποια αστοχία μου την Εκκλησία μας. Προτιμώ να εκτεθώ εγώ ως πρόσωπο και όχι η αγία μας Εκκλησία εξαιτίας μου. Οσο για τον χριστιανικό τρόπο ζωής, σκιαγραφήθηκε στην πρόσκληση του Χριστού: «όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού, και ακολουθείτω μοι». Η σταυρωμένη αγάπη, η θυσιαστική προς όλους αγάπη, είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού στην πράξη».

Απόγονος μακεδονομάχων, ο μητροπολίτης Φθιώτιδoς, μέσα από τα κηρύγματά του, καταγγέλλει την ατομοκρατία ενώ έχει εξάρει τις «εκλεκτές μονάδες» που «ανήκαν στις μειονότητες, σε αυτούς που αποφάσισαν να πορευτούν ασυμβίβαστοι, κόντρα στο ρεύμα και υπακούοντας μονάχα στη συνείδησή τους».

Και όλα αυτά «εις μνήμην του παρελθόντος και εις στοχασμόν μέλλοντος», όπως έγραψε και στην αφιέρωσή του κάτω από το πορτρέτο του Αρη Βελουχιώτη…

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.