Στην πανηγυρίζουσα μικρή Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του χωριού Παναγιά του Δήμου Δομοκού, η οποία στερείται μόνιμου Εφημερίου, ιερούργησε σήμερα Κυριακή 14 Αυγούστου 2022, παραμονή της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πρώτη στην σύγχρονη ιστορία του χωριού, μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Κυριακής Θ΄ Ματθαίου και μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ο Χριστός παιδαγωγεί τους μαθητές του και παιδαγωγεί και όλους εμάς. Η μεγαλύτερη παιδαγωγία, η σπουδαιότερη αγωγή είναι η αγωγή της ελευθερίας. Μέσα από την ελευθερία ωριμάζει ο άνθρωπος, μέσα από την ελευθερία καλλιεργείται και εξελίσσεται η προσωπικότητα του ανθρώπου, μέσα από το διακύβευμα και την διακινδύνευση της ελευθερίας μπορεί να αναπτυχθεί η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου. Μέσα από λάθη, μέσα από πτώσεις, από αποτυχίες και φυσικά και μέσα από επιτυχίες και από μαθήματα που έχουν προέλθει από παθήματα, μέσα δηλαδή από την εξέλιξη της ζωής.
Ο Χριστός μέσα στην πατρική Του αγάπη προς τους μαθητές και προς όλους εμάς, μετά το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ιχθύων και τον χορτασμό χιλιάδων ανθρώπων, αποσύρεται για να προσευχηθεί και οι μαθητές μένουν μόνοι και έρχεται φουρτούνα. Αυτοί που πριν από λίγο αισθανόταν πανίσχυροι δίπλα σε έναν πανίσχυρο ηγέτη, τώρα φοβούνται ότι θα πνιγούν μέσα στην θαλασσοταραχή. Καταλαβαίνουν πάλι ότι η ζωή είναι γεμάτη κύματα, ότι η ζωή είναι ένας διαρκής αγώνας χωρίς τέρμα, αλλά μία αέναη προσπάθεια και μέσα σε αυτή την διαδικασία καταλαβαίνουν ποιος πραγματικά είναι ο Χριστός. Προσγειώνονται στην πραγματικότητα και καταλαβαίνουν ότι ο Χριστός δεν είναι κάποιος ταχυδακτυλουργός, δεν είναι ένας μάγος αυτού του κόσμου, δεν είναι ένας ψεύτικος ηγέτης. Βλέπουν τα κύματα να υψώνονται, να έρχονται δυσκολίες και ο Χριστός εμφανίζεται και ειρηνεύει τους μαθητές Του. Μαθαίνουν ότι χωρίς πραότητα, γαλήνη και εσωτερική ειρήνη δεν μπορούμε να επιλύσουμε προβλήματα. Τραγωδίες ζούμε, όταν δεν έχουμε ενότητα και σύμπνοια.
Έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τη ειρήνη και τη νηφαλιότητα. Η ψυχή μας παλεύει ανάμεσα στην πίστη και την ολιγοπιστία και η ζωή μας ολόκληρη είναι μια τέτοια σύγκρουση ανάμεσα στην εμπιστοσύνη και στην αβεβαιότητα. Μία φωνή μας λέει να προχωρήσουμε και μία άλλη μας απελπίζει ότι όλα είναι μαύρα και ότι μπροστά μας είναι αδιέξοδο.
Ο Πέτρος καταλαβαίνει ότι ο Χριστός είναι η γαλήνη, η ασφάλεια, το λιμάνι και όσο αυτό το έχει μέσα του περπατάει πάνω στα κύματα. Κοιτάει τον Χριστό και μόνο τον Χριστό και προχωράει. Όταν όμως ο άνεμος γίνεται ισχυρός, αντί να μείνει αφοσιωμένος στα μάτια του Χριστού, κοιτάζει κάτω τα κύματα και αρχίζει να καταποντίζεται. Τότε αρχίζουμε να βουλιάζουμε εμείς οι άνθρωποι, όταν ο ενάντιος άνεμος πάρει τα μάτια μας από το Χριστό, από την Εκκλησία, από την γαλήνη και την αγάπη. Όσο μείνουμε προσηλωμένοι στον Χριστό και μέσα στις αδυναμίες μας και στην αμαρτωλότητά μας, δεν θα βουλιάξουμε. Αυτό είναι το μυστικό της ζωής. Αυτό ακολουθούν και ζουν άνθρωποι, ταπεινοί, θλιμμένοι και πονεμένοι, γιατί καλλιεργούν τον εσωτερικό τους κόσμο και έχουν αγάπη για τον άνθρωπο και λάμπουν τα μάτια τους και εκεί που πας να τους βοηθήσεις, βοηθιέσαι εσύ ο ίδιος και αυτοί οι πονεμένοι άνθρωποι γίνονται παραδείγματα για όλους μας.
Όποιος μας τάξει παραδείσους σε αυτή την ζωή μας πλανά. Ο Χριστός μας φανερώνει τις δυσκολίες της ζωής και μας καλεί να παλέψουμε, να αγωνιστούμε και όσο είμαστε αφοσιωμένοι στον Χριστό, στον Νικητή του θανάτου και του πόνου, τότε θα νικάμε και θα πορευόμαστε στον αληθινό δρόμο, που είναι ο δρόμος για την αιώνια ζωή».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.