Ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοκεφαλία της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων φαίνεται να βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μετά το επίσημο αίτημα του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι πρώτες αντιδράσεις.

Στον δρόμο προς την αυτοκεφαλία κινείται μεθοδικά η αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική ορθόδοξη εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας» ώστε να λάβει ουσιαστικά την επίσημη αναγνώριση, μετά το επίσημο αίτημα του πρωθυπουργού της γείτονος.

Το Sputnik είχε κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου αναγνώρισης από τον Οκτώβριο του 2019, οπότε και η ελληνική εκκλησία είχε αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας.

Και πράγματι, τον Ιανουάριο του 2020 η αντιπροσωπεία της γείτονος είχε επισκεφθεί τον Βαρθολομαίο με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση αυτοκεφαλίας.

Δύο εκκλησίες λειτουργούν αυτή τη στιγμή στα Σκόπια.

Από τη μια πλευρά η «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» που έχει τις ρίζες της στην εποχή του Τίτο και δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη εκκλησία και από την άλλη η «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας», κανονικά αναγνωρισμένη από το Πατριαρχείο Σερβίας και άλλες εκκλησίες.

Για να περάσει όμως τον «σκόπελο» της ονομασίας, λίγο πριν την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η συγκεκριμένη εκκλησία ζήτησε τη μετονομασία της σε «Αρχιεπισκοπή Αχριδών», με αίτημά της προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο έφερε την υπογραφή Ζάεφ.

Όμως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι η στρατηγική άλλαξε και οι γείτονες προκρίνουν την αυτοκεφαλία μιας εκκλησίας που φέρει τον προσδιορισμό «μακεδονικός».

Κατά του μακεδονικού αυτοκεφάλου τάσσεται πάντως ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος μιλώντας στο Sputnik:

«Αφού δεν αναγνωρίζουμε τη γειτονική χώρα ως Βόρεια Μακεδονία, πως περιμένετε να αναγνωρίσουμε κάποιο μακεδονικό αυτοκέφαλο; Δεν υπάρχει καμία μακεδονική εκκλησία στα Σκόπια. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν πρέπει να τους χορηγήσει αυτοκεφαλία κατά την προσωπική μου άποψη».

Όπως όλα δείχνουν δεν είναι ο μόνος σε αυτή τη γραμμή, καθότι αρκετοί Έλληνες ιεράρχες που τάχθηκαν κατά της παραχώρησης του όρου «Μακεδονία» στη γείτονα -που έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών- έχουν παρόμοια άποψη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Κύκλοι της ελληνικής εκκλησίας, κοντά στην Ιερά Σύνοδο αναφέρουν ωστόσο, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα ακολουθήσει τη βούληση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όπως και στο ουκρανικό αυτοκέφαλο.

Πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εκκλησίας της Ελλάδας είχε προειδοποιήσει από το τέλος του 2019 ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν θα μπορέσει να φέρει αντιστάσεις στο θέμα ύπαρξης μιας ανεξάρτητης Μακεδονικής Εκκλησίας. Και αυτό επειδή οι Έλληνες ιεράρχες απώλεσαν το δικαίωμα του βέτο όταν αναγνώρισαν το δικαίωμα του Πατριάρχη να δίνει αυτοκεφαλία γενικά και όχι υπό προϋποθέσεις κανονικές.

«Θα βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο αναγνώρισης ανεξάρτητης Μακεδονικής Εκκλησίας στα Σκόπια», είχε αναφέρει από τότε ο αξιωματούχος.

Τη δράση Βαρθολομαίου είχε αναλύσει στο Sputnik, ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, ομότιμος καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ):

«Προσπαθεί να αποκτήσει πλειοψηφία στον εκκλησιαστικό κόσμο ο Βαρθολομαίος, δημιουργώντας δικές του εκκλησίες. Θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει τόσο τη σερβική, όσο και τη ρωσική εκκλησία».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.