Μητροπολίτης Δράμας: Εγκύκλιο για την πρωτοχρονιά εξέδωσε ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος.

Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος τονίζει ότι “Οι άνθρωποι σήμερα γίναμε τόσο ατομιστές, που δεν βρίσκει καθόλου ο ένας τον άλλο, και δεν κολλούμε, με την έννοια ότι δεν ενωνόμαστε, δεν αγαπιόμαστε, δεν αλληλοκατανοούμαστε, δεν έχουμε κοινωνία. Αντίθετα, ο απώτερος σκοπός της ζωής μας είναι αυτός: να ενωθούμε εν Χριστώ Ιησού, εν Πνεύματι Αγίω, να είμαστε ενωμένοι, όπως είναι τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος και όλοι μαζί να είμαστε ενωμένοι με τον Θεό”.

“Δεν μπορούμε να αφήνουμε τον χρόνο να φεύγει και να χαραμίζεται με την απραξία. Μ’ αυτήν την έννοια «ο χρόνος είναι χρήμα», και δεν μπορεί να ξοδεύεται άσκοπα. Είναι ανεκτίμητος” αναφέρει σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Δράμας.

Παρατίθεται η Εγκύκλιος:
Πρώτη του έτους σήμερα και εύχομαι καλή χρονιά. Ιδιαίτερα Σας μεταφέρω την ευχή της Εκκλησίας μας στη Θεία Λειτουργία: «Ειρήνη πάσι».

Ειρήνη σε όλους. Ειρήνη και μέσα στην καρδιά μας και μεταξύ μας και με όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ο Κύριος είπε: «Την ειρήνη που σας δίνω εγώ, αυτήν την ειρήνη να έχετε» (Ιω. 14, 27).

Και εμείς φυσικά ως χριστιανοί την ειρήνη του Θεού θέλουμε, αυτή ζητούμε και αυτή θα έχουμε. Διότι, βλέπετε, ο Κύριος έδωσε στην Εκκλησία το δικαίωμα και την εξουσία να ειρηνεύει τον κόσμο, να παρέχει ειρήνη στον κόσμο. Αυτό σημαίνει το «Ειρήνη πάσι».

Αυτήν την ευχή της ειρήνης έχουμε ανάγκη τη νέα χρονιά στη ζωή μας.

Μας δίνει και δεύτερη παραγγελία η Θεία Λειτουργία για το νέο έτος: «Αγαπήσωμεν αλλήλους, ίνα εν ομονοία ομολογήσωμεν». Με ομόνοια, με αγάπη, με ενότητα να απαγγείλουμε το «Πιστεύω» και να ομολογούμε την όλη πίστη μας.

Γι’ αυτό κοινωνούμε από το ίδιο Άγιο Ποτήριο: για να ενωθούμε, να είμαστε ενωμένοι. Ας το προσέξουμε αυτό, αδελφοί μου. Χρειαζόμαστε ενότητα στο ζευγάρι του πατέρα και της μητέρας, ενότητα με τα παιδιά, ενότητα με όλο τον κόσμο.

Οι άνθρωποι σήμερα μοιάζουμε με εκείνα τα υλικά που πάμε να τα κολλήσουμε, και δεν κολλούν με τίποτε. Π.χ. τα πετραδάκια όσο κι αν τα σφίξεις, όσο κι αν προσπαθήσεις, δεν κολλούν. Θα μένουν έτσι, ενώ το χώμα θα κολλήσει.

Αυτό είναι συμβολικό. Σημαίνει οι καρδιές μας να γίνουν χώμα από την ταπείνωση και έτσι να κολλήσουν μεταξύ τους. Ενώ, αν γίνουν σκληρές σαν πέτρες, δεν κολλούν ποτέ μεταξύ τους.

Οι άνθρωποι σήμερα γίναμε τόσο ατομιστές, που δεν βρίσκει καθόλου ο ένας τον άλλο, και δεν κολλούμε, με την έννοια ότι δεν ενωνόμαστε, δεν αγαπιόμαστε, δεν αλληλοκατανοούμαστε, δεν έχουμε κοινωνία.

Αντίθετα, ο απώτερος σκοπός της ζωής μας είναι αυτός: να ενωθούμε εν Χριστώ Ιησού, εν Πνεύματι Αγίω, να είμαστε ενωμένοι, όπως είναι τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδος και όλοι μαζί να είμαστε ενωμένοι με τον Θεό.

Και κάτι ακόμη: Στην Κατασκήνωση των αγοριών το περασμένο καλοκαίρι άκουγα τον Αρχηγό, όταν έδινε παραγγέλματα, να συμπληρώνει τη λέξη «τώρα». Δηλαδή, ό,τι ζητά να γίνει τώρα, όχι αργότερα, όχι την επόμενη ημέρα.

Κι ένα Γάλλος πολιτικός συνήθιζε να λέει: «Όταν πρέπει κανείς να κάνει κάτι, ο πιο κατάλληλος χρόνος είναι τώρα».

Δεν μπορούμε να αφήνουμε τον χρόνο να φεύγει και να χαραμίζεται με την απραξία. Μ’ αυτήν την έννοια «ο χρόνος είναι χρήμα», και δεν μπορεί να ξοδεύεται άσκοπα. Είναι ανεκτίμητος.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

ας αξιοποιήσουμε τη νέα χρονιά. Να ειρηνεύσουμε μεταξύ μας, να διαφυλάξουμε την ενότητά μας και να κάνουμε καλά έργα σήμερα, τώρα!

Μ’ αυτές τις φτωχές σκέψεις εύχομαι προς όλους σας «Καλό και Ευλογημένο το Νέο Έτος».

Ευχέτης όλων προς τον Κύριο

Ο Μητροπολίτης σας

† ο Δράμας Δωρόθεος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.