Επί τω εορτασμώ της αναμνήσεως της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Μεγάλου Αθανασίου, Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας, του θαυματουργού, τη Δευτέρα 2 του μηνός Μαίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου στο Νεοχώρι Ορεστιάδος, όπου παρέστησαν οι Βουλευτές Έβρου Αν. Δημοσχάκης και Χρ. Δερμεντζόπουλος, ο Δήμαρχος Ορεστιάδος Βασ. Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδος Χρ. Ορμανλίδης και άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκκλησιάσθη πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα, ειλημμένο από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο “ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς” (Ματθ. 5, 16) σημείωσε ότι· «ο Άγιος Αθανάσιος υπήρξε ο άνθρωπος της θεωρίας και της πράξης, εναρμονίζοντας στη ζωή και στην διακονία του έμπρακτα τις εντολές του Κυρίου.

Δίδαξε και αγωνίσθηκε για την Ορθοδοξία και η ορθόδοξη πίστη του έγινε τρόπος και στάση ζωής πλήρης αρετών, δια τούτο και ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αναφερόμενος στον Μέγα Αθανάσιο γράφει· “αρετήν επαινών Αθανάσιον επαινέσομαι”. Κατά τους Πατέρες η πράξη και η θεωρία είναι δύο ενέργειες που η μία συμπληρώνει την άλλη. Η πράξη είναι υπόθεση της βουλήσεως και η θεωρία υπόθεση της νοήσεως. Ούτε η πράξη χωρίς το λόγο είναι αγαθή, ούτε ο λόγος χωρίς την πράξη. Δεν υπάρχει αρετή χωρίς την Αλήθεια ούτε Αλήθεια χωρίς αρετή. Η πράξη είναι “θεωρίας επιβίβασις” και “πράξις στερηθείσα θεωρίας μαραίνεται” κατά τον άγιο Νείλο τον ασκητή».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.