Πρεμιέρα θα κάνει την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 20:30 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης, το έργο «Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης: Μια ιστορία μέσα από τις στάχτες» της Τάνιας Χαροκόπου σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη.

Το έργο αφορά στη ζωή του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου με έμφαση στις τελευταίες δραματικές ώρες που οδήγησαν στον μαρτυρικό θάνατό του, αναβιώνοντας παράλληλα τις τελευταίες στιγμές του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Τοποθετείται χρονικά τον Αύγουστο του 1922, αποτελεί όμως αναφορά στο
σύνολο της πορείας και του έργου του, δια μέσω απομνημονευμάτων, συγγραμμάτων και κειμένων αλλά και πραγματικών μαρτυριών.

Η Αγιότητα του εθνομάρτυρα, που αποτέλεσε σύμβολο αγάπης προς τον Θεό, χρέους προς την πατρίδα και αυτοθυσίας, καταγράφονται σε αυτή την παράσταση.

Παράλληλα, καταδεικνύονται οι τελευταίες στιγμές αγωνίας και πόνου των Ελλήνων που σύντομα θα έπαιρναν τον δρόμο της προσφυγιάς.

Ιδιαίτερο σημείο μουσικής αναφοράς αποτελούν ακόμα οι βυζαντινοί ύμνοι και τα παραδοσιακά τραγούδια που αποτελούν μέρος του έργου και αποδίδονται ζωντανά από τους ηθοποιούς‐τραγουδιστές κατά τη διάρκειά της παράστασης. Αξίζει να σημειωθεί πως η παράσταση επενδύεται μουσικά και από πρωτότυπα και πρωτοεκτέλεστα μουσικά θέματα.

Το κείμενο του θεατρικού τμήματος της παράστασης βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αληθινή καταγεγραμμένη ιστορία ενός ιερέα που βρέθηκε στο πλευρό του Χρυσόστομου, αναπτύσσεται δε σκηνοθετικά με ένταση, παλμό και ατμοσφαιρική επιδεξιότητα και με τις εξαιρετικές ερμηνείες εξεχόντων ηθοποιών.

Ευελπιστούμε πως θα αποτελέσει ύμνο στην πίστη, στην αγάπη για την πατρίδα, στην αγιότητα, στην ταπεινότητα και στην εξύψωση του ανθρωπίνου πνεύματος.

Μέσα από τη δραματοποίηση της ιστορίας του Χρυσοστόμου, ξετυλίγονται ιστορικά κομμάτια από τον Μακεδονικό αγώνα το 1904, όπου ο Χρυσόστομος πρωτοστάτησε ως μητροπολίτης Δράμας και φτάνουν μέχρι το ολοκαύτωμα στη Σμύρνη και την ολοσχερή καταστροφή του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το έργο σκοπεύει να μεταφέρει στους θεατές ιστορικές γνώσεις αλλά και μηνύματα πίστης, ταπεινότητας, αφοσίωσης στο ιδανικά και αληθινού πατριωτισμού.

Αποτελεί μια θεατρική παράσταση για τα 100 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας αλλά και έναν φόρο τιμής στην μνήμη του Ιερομάρτυρα που αν και του προσφέρθηκαν ευκαιρίες να εγκαταλείψει τη Σμύρνη και να σωθεί, προτίμησε να μείνει εκεί, στην Αγία Φωτεινή και να συμμεριστεί την
τύχη του ποίμνιού του.

Φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, με εμβληματικό θέμα,
όπου με την σύμπραξη όλων των συντελεστών, καταδεικνύει πικρές ενδεχομένως αλήθειες αλλά και αγγίζει τις ψυχές όλων μας.

Το εγχείρημα επιπλέον του πολιτιστικού και επετειακού του χαρακτήρα, θα συντελέσει στην ενίσχυση της κοινωνικής δράσης του Φάρου Ελπίδας (με μικρές παράλληλες δράσεις στήριξης & αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο όπως λ.χ. η συλλογή τροφίμων) ενώ παράλληλα βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τη σημερινή
Ιερά Μητρόπολη Σμύρνης για τη διενέργεια παράλληλης πρωτοβουλίας που θα στηρίξει το δύσκολο έργο και τις ανάγκες της Μητρόπολης στην Μικρά Ασία.

«Αδελφοί μου, η ώρα είναι δεινή, αλλά και ο Θεός είναι μεγάλος. Έχετε πίστιν εις Αυτόν. Δοκιμαζόμεθα, αλλά ας μην ολιγοπιστώμεν…»

Τρίτη 12 Ιουλίου στις 20:30 στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης.

Στο μουσικό τμήμα της παράστασης θα ακουστούν:

Ελπίδα και Αγάπη
Στο Σταυρό που σου κάνω
Κει που πηγές γέροντα μου
Πατρίδα άλλη που θα βρω

ΥΜΝΟΙ

Αγνή Παρθένα Δέσποινα
Φως ιλαρον
Θεός Κύριος
Κύριε εισάκουσον της προσευχής μου

ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΑΝΙΑ ΧΑΡΟΚΟΠΟΥ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ
ΣΚΗΝΙΚΑ‐ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΑ ΧΡΥΣΑ ΔΑΠΟΝΤΕ
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΟΥ

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΩΝ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ

ΧΑΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ ‐ Χρυσόστομος
ΤΑΝΙΑ ΤΡΥΠΗ ‐ Εριφύλη
ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ – Ευγένιος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΟΥ – π. Γεράσιμος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ‐ Μιχαήλ Ροδάς
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΙΛΕΒΡΗ – Αγγελιώ
ΜΑΡΙΛΟΥ ΠΑΝΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ‐ Ζωίτα

Πρώτος σταθμός Τρίτη 12 Ιουλίου στις 20:30 στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Βουλιαγμένης.

Θα ακολουθήσει περιοδεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος και σύντομα τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούνε και οι υπόλοιπες περιοχές τις Ελλάδος!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.