Στο φρούριο της Χίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στη μνήμη των ιερομαρτύρων της Σφαγής της Χίου καθώς φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατό τους. Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022 μέσα στην Σκοτεινή Φυλακή του Φρουρίου της Χίου, στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου ο Άγιος Ιερομάρτυς Πλάτων Μητροπολίτης Χίου, ο Άγιος Ιερομάρτυς Μακάριος ο Αρχιδιάκονος και οι πρόκριτοι του νησιού εφυλακίσθησαν πριν να οδηγηθούν στον δι’αγχόνης θάνατο.

Στον χώρο αυτό, βαθύτατα συγκινημένος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, μετά του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Βαρσών π. Μελχισεδέκ Γαλάνη, του Αρχιδιακόνου π. Αποστόλου Λάρδα και άλλων Κληρικών.

Οι λειτουργοί εβίωναν την πορεία προς τον Γολγοθά του Χριστού και των μιμητών Εκείνου Ιερομαρτύρων και Εθνομαρτύρων της Σφαγής. Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ανεπέμφθη δέηση και ο Μητροπολίτης Χίου αναφέρθηκε στο σύνολο των Αγίων της Εκκλησίας και στην παρουσία τους στη διαμόρφωση της εθνικής συνειδήσεως και της πολιτισμικής ταυτότητος του τόπου.

Σημείωσε δε εμφατικώς ότι οι Άγιοι της Χίου αποτελούν τα απόρθητα τείχη απέναντι στις ανιστόρητες επιβουλές των Τούρκων.

Τα παιδιά της κατασκηνώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ», οι αρχές του τόπου και πλήθος πιστών παρευρέθησαν στη Θεία Λειτουργία.

Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.