Τελέστηκε σήμερα, 22 Νοεμβρίου 2021, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην Ιστορική Ιερά Μονή του Οσίου Δαυίδ στην Ευβοία επί τη μνήμη του Οσίου Ιακώβου του Τσαλίκη, του επί σειρά ετών ηγουμένου της Μονής, ο οποίος έφυγε 30 χρόνια πριν.

Στη Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, που συλλειτούργησε με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής, γέροντα Γαβριήλ και πληθώρα ιερέων, ιερομονάχων και μοναχών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Χαλκίδος π. Νεκτάριος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος π. Χρυσόστομος, ευχήθηκε σε όλους «χρόνια πολλά, γεμάτα από τη χάρη του Θεού και από ευλογία ουράνια, και όσα χρόνια ο Θεός χαρίσει στον καθένα μας να φροντίσουμε, μιμούμενοι τον Άγιο Ιάκωβο, αλλά και εφαρμόζοντας τα όσα ο Άγιος Ιεροκήρυξ, ο π. Νεκτάριος (1.50.00 πριν το τέλος στο βίντεο), κατέθεσε σήμερα στην αγάπη μας, να στολιστούμε με αρετές, για να είμαστε ευάρεστοι στον Θεό. Είναι αυτό μια όμορφη και ευλογημένη λαχτάρα, να καταστήσεις τον εαυτό σου τόπο της αναπαύσεως του Χριστού».

«Ο Χριστός, ο δημιουργός των πάντων, όταν τον ρώτησαν που μένει, συνέκρινε τον εαυτό του με τα πετεινά του ουρανού και με τις αλεπούδες και σε αυτή τη σύγκριση βγήκε χαμένος. Τα πετεινά το ουρανού έχουν κατασκηνώσεις και οι αλώπεκες έχουν φωλιές. Ο υιός του ανθρώπου δεν έχει πού να κλίνει την κεφαλή Του. Και ξέρετε πού λαχταράει να ξεκουράζεται ο Χριστός: στις καρδιές μας. Και η καλλιέργεια των αρετών, που με τη δική Του τη χάρη επιτυγχάνονται, είναι μια φιλότιμη ετοιμασία, για να δεχθούμε ένοικο τον Χριστό στην καρδιά μας. Αυτόν τον Χριστό τον οποίον κοινωνήσαμε σήμερα όλοι. Και Εκείνος δεν έρχεται μόνος Του, γιατί είναι αχώριστος με τον Πατέρα του και με το Άγιο Πνεύμα. Άρα ο καθένας από εμάς γίνεται μια εκκλησία έμψυχη και ζωντανή. Αν αυτό το είχαμε συνειδητοποιήσει, θα είχαμε περισσότερη αυτοεκτίμηση και περισσότερο σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας. Σας εύχομαι πάντοτε να αναπαύετε τον Χριστό στην καρδιά σας και επειδή θέλω να τελειώσω με μια φράση του Αγίου Ιακώβου, εκείνος έλεγε χαριτωμένα πάντοτε, απευθυνόμενος προσωπικά στον καθένα και να το πάρουμε όλοι ως δικό του μήνυμα: «Μη λυπείς τον Ιησού! Μη λυπείς τον Ιησού!».

Ακούστε τον 52 λεπτά πριν το τέλος του βίντεο.

Εν κατακλείδι, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε: «Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε όλους. Εξαιρέτως σε όσους έχουν την ονομαστική τους εορτή. Και έχουμε κι εμείς τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλη Ψαχνών, που γιορτάζει, αλλά είδα και πολλούς στο εκκλησίασμα τώρα που κοινώνησα».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.