Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου ε.έ., η Ιερά Μητρόπολις Ζιμπάμπουε εόρτασε πανηγυρικά τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, καθώς επίσης και την 14η επέτειο εκλογής του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο, της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β', στον Αλεξανδρινό Θρόνο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Αποκορύφωμα των εορτασμών υπήρξε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, στο Χαράρε. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Ναϊρόμπι κ. Μακάριο, Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, Γουινέας κ. Γεώργιο, Ζάμπιας κ. Ιωάννη, τον Αρχιμανδρίτη Μιλτιάδη Μίτσελλ, τον π. Γεώργιο Σαγάνη και τους Ιθαγενείς Κληρικούς.

Εορτή 50 Χρόνων από την Ίδρυση της Μητρόπολης Ζιμπάμπουε

Παρόντες εκπρόσωποι του Προέδρου της χώρας, οι Πρέσβεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ρωσίας, ο Ελληνικής καταγωγής Υφυπουργός Γεωργίας κ. Χαριτάτος, ο Πρόξενος της Κύπρου, Κοινοτικοί άρχοντες, Έλληνες εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Τον Καθεδρικό Ναό από πολύ νωρίς είχαν κατακλύσει εκατοντάδες Ορθόδοξοι πιστοί, Έλληνες, Ζιμπαμπουανοί και Σλαβόφωνοι.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ιστορικό ίδρυσης της Μητροπόλεως και στην 14η επέτειο εκλογής του Πατριάρχη στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου.

Εορτή 50 Χρόνων από την Ίδρυση Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

Εορτή 50 Χρόνων Ίδρυση Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

Ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Σεραφείμ καλοσώρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο και του ευχήθηκε η πορεία του να είναι πάντα λαμπρή και καρποφόρα, συνεχίζοντας να διακονεί όχι μόνο τους Λαούς της Αφρικής, αλλά με την Αλεξανδρινή Θεολογία και Παράδοση, να συμβάλλει στην ορατή ενότητα των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και την ειρηνική συμβίωση των Λαών, με την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος της φτώχειας και τον τερματισμό τοπικών και περιφερειακών συγκρούσεων.

Ο Μακαριώτατος στην προσλαλία του μεταξύ άλλων εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στους εορτασμούς, αναφέρθηκε στον μακαριστό Πατριάρχη Νικόλαο, που ίδρυσε την Ι.Μ. Ζιμπάμπουε το 1968, καθώς και στο πρόσωπο του πρώτου Μητροπολίτη Κυρίλλου Παπαδοπούλου, στους διαδόχους του Χρυσόστομο, Ιωάννη, Μακάριο, Κύριλλο Β΄, Γεώργιο και Σεραφείμ.

Τέλος, τόνισε την τόσο σημαντική παρουσία της νεολαίας και ευχήθηκε ο Θεός να αξιώσει για πολλά χρόνια να εορτάζουν παρόμοιες επετείους.

Ίδρυση Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, με τον πατρικό του λόγο, σε μια πολύ δύσκολη εποχή για όσους ζουν στη Ζιμπάμπουε, έδωσε μήνυμα ελπίδας για καλύτερες ημέρες για όλους, τονίζοντας ότι στις δύσκολες στιγμές και δοκιμασίες ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει φτάνει να υπομένουμε. Με την αγάπη, την ενότητα μας, τη συνεργασία και την αλληλοστήριξή μας, με τη βοήθεια του Θεού, τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Εορτή Ίδρυση Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

Στην επιβλητική αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Κοινότητας «Σπάρτα Hall», ακολούθησε εορταστική εκδήλωση με ομιλίες, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς. Σημαντική η συμμετοχή της νεολαίας της Ελληνικής παροικίας και των Ορθόδοξων Ιεραποστολικών Σχολείων.

Εορτή Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

Χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως απηύθυνε ο Εξοχώτατος Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, ενώ η όμορφη εκδήλωση για τα 50χρονα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε έκλεισε με τις εμπειρίες των παιδιών που συμμετείχαν στις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις των αποδήμων Ελλήνων στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υφυπουργού κ. Τέρενς Κουίκ και άλλων φορέων.

Μητρόπολη Ζιμπάμπουε

Μετά την εκδήλωση, ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του μετέβησαν στο Ελληνικό Κοιμητήριο, και τέλεσαν Τρισάγιο στον τάφο του πρώτου Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε κυρού Κυρίλλου Α’, ως επίσης και στον τάφο της Βασιλικής Διβάρη, Προέδρου του Συνδέσμου Ελληνίδων Κυριών, που ετάφη στον ίδιο χώρο με τιμές ηρωίδας της Ζιμπάμπουε, με απόφαση του Προέδρου της χώρας, για τη μεγάλη προσφορά της Παροικίας και της ιδίας στον τοπικό πληθυσμό.

Εορτή Μητρόπολη Ζιμπάμπουε 2018

Διαβάστε όλες τις σημαντικότερες ειδήσεις σήμερα 8 Οκτωβρίου 2018 από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.