Ι.Μ. Πειραιώς: Ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει τη θέση της τόσο για τη Μονή Βατοπαιδίου, και το σπουδαίο έργο που επιτελεί, όσο και για τον Ηγούμενο Εφραίμ, εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς ύστερα από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Στο δημοσιευθέν στο διαδίκτυο κείμενό μας «Έκτακτη διπλή σύναξη Αγίου Όρους ρουτίνας ή σκοπιμότητας» με θέμα την στάση του Αγιωνύμου Όρους Άθω επί της «Συνόδου» της Κρήτης που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε ως προς το περιεχόμενό του από το υπ’ αριθμ. Φ. 2/32/1400/2/7/17-30.6.2017 Μήνυμα της Εκτάκτου Διπλής Ιεράς Συνάξεως παρετέθη από το ιστολόγιο ΑΚΤΙΝΕΣ αυτούσιο κείμενο υπογράφοντος ως «Ιλαρίων Μοναχός Αγιορείτης» εις το οποίον επί λέξει αναφέρεται διά τον Πανοσιολογιώτατον Καθηγούμενον της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ:

«Πως μετά την “θαυματουργική” δικαίωσή του από το μεγαλύτερο σκάνδαλο του Αγίου Όρους…» επιθυμούμε να διευκρινίσωμε ότι όπως πλειστάκις ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ σε Ανακοινωθέντα και κείμενά του δημοσίως έχει καταδείξει δεν υπήρξε υπαιτιότητι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και του Καθηγουμένου Αυτής οιονδήποτε σκάνδαλο αλλά αντιθέτως δικαία και οφειλομένη εκ των ιερών Κανόνων και των θεσμίων της Αγιωτάτης ημών Εκκλησίας διαφύλαξις, υπεράσπισις και προστασία των ιερών δικαίων της ειρημένης Σεβασμίας Μονής.

Ο δημιουργηθείς μέγα θόρυβος οφείλετο προδήλως εις πολιτικά και μιντιακά δυσώδη παίγνια και βέβαια εις τον εμπαθή αντικληρικαλισμό ικανής μερίδος του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Αυτό κατεδείχθη με την δικαίωση την όντως θαυμαστή παρά Θεού του Πανοσιολ. Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ και των συνεργατών του, ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης και θα καταδειχθεί έτι εναργέστερον και διά το αστικόν σκέλος της υποθέσεως ενώπιον της εγχωρίου εννόμου τάξεως και ασφαλώς και βεβαίως αν χρειασθή ενώπιον της Ευρωπαικής εννόμου τάξεως της οποίας το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επί ομοειδών θεμάτων έχει εκδόσει δύο μνημειώδεις δικαστικάς αποφάσεις που αποτελούν σχετική νομολογία με την οποία εδικαιώθησαν τότε αι προσφυγούσαι Ι. Μοναί της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά του επαισχύντου Νόμου Τρίτση 1700/1987 και θα δικαιωθεί οπωσδήποτε και η ειρημένη Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επειδή στα κράτη δικαίου ισχύει η δικαιική αρχή επί της οποίας θεμελιούνται αι ανωτέρω Αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που ορίζει ότι «η απόκτηση κυριότητος ή άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος κρίνεται κατά το δίκαιο που ίσχυε όταν έγιναν τα πραγματικά γεγονότα για την απόκτησή τους» αρχή την οποία αποδέχεται και το εγχώριο αστικό δίκαιο στο άρθρο 51 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικος και επομένως δικαίως η. Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου διεκδικεί τα δυνάμει ιστορικών εγγράφων κυριότητος της βυζαντινής περιόδου (χρυσόβουλα) περιουσιακά αυτής στοιχεία όταν ληφθή υπ’ όψιν το τεράστιο πνευματικό, εθνικό και κοινωνικό έργο που προσφέρει.

Κατά ταύτα δηλούμεν ότι αποδεχόμεθα πάντα τα ανωτέρω και εκφράζομεν την λύπην μας διότι οφείλαμε να διευκρινίσουμε τη θέση της Ι. Μητροπόλεώς μας σχετικώς με το εν λόγω θέμα.

Εκ του Γραφείου Αιρέσεων και Παραθρησκειών

Αρχιμ. Παύλος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής

Λάμπρος Σκόντζος, Θεολόγος»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.