Την Κυριακή 24 Μαρτίου το εσπέρας, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Στο κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην σπουδαιότητα της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος: η Παναγία δέχεται το ουράνιο μήνυμα που Της μεταφέρει ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και αποδέχεται με τον τρόπο αυτό την επιλογή του Θεού να γίνει συνεργός Του στο μυστήριο της ανθρώπινης σωτηρίας και απολυτρώσεως.

Η υπακοή και η ταπείνωση της Παναγίας Παρθένου γίνεται η απαρχή της ευδοκίας του Θεού για τον κόσμο, καθώς κλείνει ο κύκλος της παρακοής των πρωτοπλάστων και ανοίγει και πάλι η κεκλεισμένη για τους ανθρώπους θύρα του Παραδείσου. Η ωραιότητα των αρετών Της καλύπτει την ασχήμια των αμαρτιών των ανθρώπων και η καθαρότητα της ψυχής και του σώματός Της καλύπτει τους ρύπους των παθών.

Την Δευτέρα 25 Μαρτίου το πρωί, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Μοχό Πεδιάδος.

Τον Θείο Λόγο προς τους ευσεβείς χριστιανούς κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, λέγοντας η Εκκλησία εορτάζει το μεγάλο γεγονός του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου ως της σωτηρίας ημών το κεφάλαιον, διότι αποτελεί την αρχή ενός νέου κύκλου στη ζωή του ανθρωπίνου γένους, ενός κύκλου ελευθερίας από τα δεσμά της αμαρτίας, ενός κύκλου υιοθεσίας του ανθρώπου από τον Θεό που τον οδηγεί στη σωτηρία. Η Παναγία προσφέρει τον εαυτό Της στον Θεό για να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα διά της αμαρτίας και των παθών τάξη του κόσμου. Μας χαρίζει διά του Υιού Της την πνευματική ελευθερία, σπάζοντας τα δεσμά των παθών και της αναισχυντίας των πρωτοπλάστων.

Συνεχίζοντας τον λόγο του, υπεγράμμισε ότι για το Έθνος των Ελλήνων η ημέρα αυτή σηματοδοτεί ένας άλλος κύκλος ελευθερίας και ανεξαρτησίας, για την οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας, πολεμώντας με την χάρη και την ευλογία της Παναγίας. Γι᾽ αυτό για εμάς είναι διπλή χαρά η σημερινή μέρα, είναι διπλός ο ευαγγελισμός, είναι διπλή η ευγνωμοσύνη μας προς την Παναγία Μητέρα μας, η οποία δεν εξόφλησε μόνο το χρέος όλων μας προς τον Θεό, αλλά έγινε για μία ακόμη φορά στην ιστορία του Γένους μας η υπέρμαχος στρατηγός, που ενίσχυσε τους πατέρες μας στον τιτάνιο αγώνα τους για να ελευθερώσουν την επί πολλά έτη σκλαβωμένη πατρίδα μας από τον αλόγιστο κατακτητή.

Περατώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος υπεστήριξε ότι μπορούμε κι εμείς σήμερα να σταθούμε αντάξιοι της διττής δωρεάς της Παναγίας, αλλά και των αγώνων των προγόνων μας, αρκεί να εμπιστευθούμε την αγάπη του Θεού, μένοντας συγχρόνως πιστοί στην τήρηση των Εντολών Του. Αποτελεί επίσης αδήριτη ανάγκη διατηρούμε την ελευθερία με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες από τις οποίες διαπνέονταν οι πρόγονοί μας, χωρίς να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας και κυρίως χωρίς να αρνούμεθα την αγάπη μας προς την πατρίδα, έτσι ώστε να έχουμε πάντα την Παναγία μας Προστάτιδα και Βοηθό στους δύσκολους καιρούς που διέρχεται η πατρίδα μας και η οικουμένη ολόκληρη.

Ακολούθησε Δοξολογία επί τη Εθνική Επετείω της 25ης Μαρτίου 1821, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία της κωμοπόλεως. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μαθητική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Μοχού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.