Ανακοίνωση εξέδωσε η Μητρόπολη Ναυπάκτου, αναφορικά με το Συνέδριο που ανακοινώθηκε ότι θα λάβει χώρα στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου.

Είχε προηγηθεί χθες η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Μητρόπολη Ναυπάκτου, στην κανονική και νομική δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται η Μονή, δεν είχε ενημερωθεί και δεν είχε δώσει άδεια για τη διοργάνωση του εν λόγω Συνεδρίου.

“Το Συνέδριο δεν τελεί υπό την ευλογία και έγκριση της τοπικής Εκκλησίας, αλλά διοργανώνεται στην Ιερά Μονή, η οποία εδώ και χρόνια τελεί υπό καθεστώς κανονικής και νομικής εκτροπής, άνευ αδείας του επιχωρίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, ο οποίος την 31η Ιουλίου 2023 δημοσίευσε τεκμηριωμένη Ανακοίνωση περί του θέματος”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

“Ύστερα και από την απόφαση αυτή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου κανένας δεν μπορεί να προφασισθή άγνοια για την κανονική και νομική εκτροπή της Ιεράς Μο­νης Μεταμορφώσεως”, καταλήγει με νόημα η ανακοίνωση της Μητρόπολης.

Στα τέλη Ιουλίου, η Μητρόπολη Ναυπάκτου είχε προβεί σε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιούσε στους πιστούς ότι αγνοεί παντελώς την διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου στην Ιερά Μονή αφού, όχι μόνο ποτέ δεν ζητήθηκε άδεια, σύμφωνα με τους ιερούς κανόνας και τους νόμους της Πολιτείας αλλά ούτε καν ενημερώθηκε για την διοργάνωση του πιο πάνω Συνεδρίου.

Διευκρίνιζε δε ότι η εν λόγω Ιερά Μονή τελεί υπό καθεστώς κανονικής εκτροπής, αφού οι μοναχοί της τελούν υπό το επιτίμιο της ακοινωνησίας που ετέθη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, για κανονικά και πνευματικά παραπτώματα.

Μάλιστα σε απόφασή της τον Ιανουάριο του 2017 αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι στηρίζει τις ενέργειες του ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου, προς αποκατάστασιν της διασαλευομένης κανονικής τάξεως.

Η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλον τον ιερό κλήρο, τους ευλαβείς μοναχούς και τον πιστό λαό της Ιεράς Μητροπόλεως να μην ακολουθούν «αλλοτρίους», αντικανονικούς και ανυπότακτους μοναχούς, ούτε να μετέχουν σε «παρασυναγωγές», στις Λειτουργίες, τις ακολουθίες, τις βαπτίσεις και όλα τα μυστήρια που τελούνται από αυτούς στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως ή οπουδήποτε αλλού, επειδή είναι άκυρα και ανυπόστατα.

Γενικά να μην γίνονται με την συμμετοχή τους ηθικοί αυτουργοί σε κατάσταση που εξελίσσεται σε ιδιότυπο εν δυνάμει σχίσμα. Εύχεται δε, ο Θεός να δώσει ταπείνωση, μετάνοια και φωτισμό σε όλους τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς αυτής της δεινής πνευματικής δοκιμασίας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.