Αναφέρει η Μητρόπολη:

Την ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017, εορτή του Αγίου Αποστόλου ΙΑΚΩΒΟΥ του ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΥ, πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εὐαγγελιστρίας Λευκάδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. ΘΕΟΦΙΛΟΥ, η αρχαιοπρεπής ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, η οποία τελείται μια ή δύο φορές τον χρόνο, έξω από το Ιερό Βήμα, κατενώπιον του λαού, ενώ η μετάληψις των Αχράντων Μυστηρίων γίνεται κατά την αρχαία τάξη και για τα λαϊκά μέλη της Εκκλησίας, δηλαδή ξεχωριστά το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου.

Ο Όρθρος θα ξεκινήσει τις 6:30 π.μ. και εν συνεχεία η Θ. Λειτουργία τις 7:45 π.μ.
Καλούμαστε όλοι οι Χριστιανοί σε αυτή την ιδιαίτερη λειτουργική Σύναξη, για να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί συναποτελούμε την Εκκλησία, με επικεφαλής τον Επίσκοπο, έχοντας εν μέσω ημών τον Χριστό, ο οποίος θυσιάζεται για την σωτηρία μας και παρατίθεται «εις βρώσιν και πόσιν τοις πιστοίς».

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Η παράδοση αναφέρει ότι ήταν ένας από τους γιους του Ιωσήφ από άλλη γυναίκα, γι’ αυτό ονομαζόταν αδελφός του Κυρίου. Η συγγενική του, όμως, σχέση με τον Κύριο δεν είναι ομόφωνα καθορισμένη. Αλλά το γεγονός είναι ότι ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος έγινε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων και είναι αυτός που έγραψε την πρώτη Θεία Λειτουργία της χριστιανικής Εκκλησίας.

Ο Ιάκωβος, λοιπόν, ποίμανε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων με δικαιοσύνη, με γενναία στοργή και στερεότητα στην πίστη. Αυτό όμως, εξήγειρε τη μοχθηρία και την κακουργία των Ιουδαίων. Αφού τον έπιασαν, τον έριξαν πάνω από το πτερύγιο του Ναού, και ενώ ακόμα ήταν ζωντανός, τον αποτελείωσαν με άγριο κτύπημα ροπάλου στο κεφάλι.

Έργο του Ιακώβου είναι και η Καθολική Επιστολή του στην Καινή Διαθήκη, στην οποία να τι μας συμβουλεύει, σχετικά με το πως πρέπει να χειριζόμαστε το λόγο του Θεού: «Γίνεσθε ποιηταὶ λόγου καὶ μὴ μόνον ἀκροαταί, παραλογιζόμενοι ἑαυτούς» (Επιστολή Ιακώβου, α’ 22). Δηλαδή να γίνεσθε εκτελεστές και τηρητές του λόγου του Θεού και όχι μόνο ακροατές. Και να μη ξεγελάτε τον εαυτό σας, με την ιδέα ότι είναι αρκετό και μόνον να ακούει κανείς το λόγο.

Τέλος, η μνήμη του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, φέρεται και την Κυριακή μετά την Γέννηση του Χριστού, μαζί με τη μνήμη του Δαβίδ του Προφήτου και Ιωσήφ του μνήστορος, συνοδευόμενη με το ακόλουθο δίστοιχο: «Σὺ τέκτονος παῖς, ἀλλ᾿ ἀδελφὸς Κυρίου, τοῦ πάντα τεκτήναντος, ἐν λόγῳ, μάκαρ». Τελείται δε αύτω η Σύναξις εν τω σεπτώ αυτού Ναώ το όντι ένδοθεν της Υπεραγίας Θεοτόκου εν τοις Χαλκοπρατείοις.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.