Υποψήφιοι διάδοχοι ένας άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ένας παλιός στενός συνεργάτης του Μακαριστού Χριστόδουλου.

Μετά από έναν χρόνο σχεδόν χηρείας, ο θρόνος της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αναμένεται να βρει τον νέο ποιμενάρχη, ύστερα από την αναπάντεχη απώλεια του Μητροπολίτη Ιωάννη από τον κορωνοϊό.

Οι προσδοκίες για τον νέο μητροπολίτη που θα αναλάβει τα ηνία στον Λαγκαδά είναι υψηλές από τους πιστούς, καθώς ο εκλιπών είχε αφήσει πίσω του σημαντικό έργο, προερχόμενος μάλιστα από την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, όπου είχε διατελέσει πρωτοσύγκελος για αρκετά χρόνια.

Την ερχόμενη Παρασκευή πρόκειται να ολοκληρωθεί η περίοδος της χηρείας του μητροπολιτικού θρόνου του Λαγκαδά με την εκλογή του νέου μητροπολίτη, αφού στη Μονή Πεντέλης θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη συνολικά πέντε νέων μητροπολιτών (Λαγκαδά, Καστορίας, Πολυανής και Κιλκισίου, Περιστερίου και Θήρας, Αμοργού και Νήσων).

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό, το πρωί της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου, στο Καθολικό της Μονής Πεντέλης, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Μητροπολίτου, του Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου.

Αμέσως μετά θα αρχίσει η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η απαιτούμενη διαδικασία, που προηγείται των εκλογών έτσι ώστε να αποφασίσει η Ιεραρχία το δι’ εκλογής ή δια μεταθέσεως πλήρωση των θέσεων, θα γίνει στην αρχή και για τις πέντε Μητροπόλεις μαζί.

Για τη μητρόπολη του Λαγκαδά θα υπάρξει μία κούρσα για δύο, αφού τον θρόνο θα διεκδικήσουν δύο ιεράρχες. Ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής και ο τιτουλάριος μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια αναμέτρηση -αντίστοιχα- ενός ανθρώπου από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με έναν αρχιερέα που υπήρξε στο παρελθόν ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Οι αντιδράσεις

Η δημοσιοποίηση των ενδιαφερομένων για τον μητροπολιτικό θρόνο δεν φάνηκε να αντιμετωπίζεται με καλό μάτι από την πλευρά των πιστών.

Σε επιστολή με αποδέκτη τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, οι υπογράφοντες «Χριστιανοί του Λαγκαδά και Φορείς της Επαρχίας Λαγκαδά» εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι δύο ιεράρχες είναι οι μόνοι διεκδικητές του μητροπολιτικού θρόνου.

Αναφορικά με το πρόσωπο του Πλάτωνα Κρικρή, που προκρίνεται ως η προσωπική επιλογή του Ιερώνυμου, οι αντιρρήσεις εντοπίζονται στην καταγωγή του αρχιμανδρίτη αφού την έλκει από την Πάτμο, με τους πιστούς να διερωτώνται για ποιο λόγο δεν επελέγη κάποιο πρόσωπο με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, όπως συνέβη και με τον μακαριστό Ιωάννη.

Όσο για την περίπτωση του Θεόκλητου, εκεί οι αντιδράσεις είναι εντονότερες, καθώς το όνομα του πρώην μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος είχε εμπλακεί στο παραδικαστικό σκάνδαλο του 2005. Συγκεκριμένα, ο Θεόκλητος είχε παραιτηθεί λόγω της σύνδεσής του με τον καταδικασμένο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη, με τον Μακαριστό Χριστόδουλο να δηλώνει λίγο μετά ότι κακώς παραιτήθηκε και να του αποδίδει τον τιμητικό τίτλο του Μητροπολίτη Βρεσθένης.

Μάλιστα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η εκ νέου προσπάθεια υποψηφιότητας του εν λόγω μητροπολίτη γίνεται κατά παράβαση των κανόνων της Οικουμενικής Συνόδου.

Το προφίλ των διεκδικητών

Ο Αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής, γεννημένος το 1962 στην Πάτμο, έλαβε την εκκλησιαστική εκπαίδευση στο «Νησί της Αποκάλυψης» και στη συνέχεια στα μέσα της δεκαετίας του 1980 υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου, ενώ το 2002 ανεκηρὐχθη Αριστούχος Διδάκτωρ Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.

Επι τετραετία υπηρέτησε ως Συνεργάτης του Γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια». Από το 1998 εώς σήμερα υπηρετεί ως Γραμματεύς του Ιδιαίτερου Γραφείου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και του νὐν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ.Ιερωνύμου.Εισηγητής Αρχιγραμματέιας της Ιεράς Συνόδου, Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής γυναικείων θεμάτων, Υπεύθυνος του Διαμητροπολιτικού Δικτύου Γυναικών και Επιμελητής εκδόσεώς των « Διπτύχων της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Το 2019 ήταν μεταξύ των τριών υποψηφίων για τη Μητρόπολη Περιστερίου ωστόσο ο επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης επικράτησε εύκολα στην αναμέτρηση, για μια μητρόπολη που χήρευσε γρήγορα, μιας και ο ιεράρχης έφυγε από τη ζωή παραμονή Δεκαπενταύγουστου μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Ο 68χρονος Θεόκλητος αποτελεί έναν εκ των αρχιερέων που συνθέτουν το άτυπο μπλοκ των «χριστοδουλικών». Έχοντας διατελέσει στενός συνεργάτης του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο Θεόκλητος ήταν από τα βασικά στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε εποχές που υπήρξε σύγκρουση με την Πολιτεία και την τότε κυβέρνηση Σημίτη για το θέμα των ταυτοτήτων.

Στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος παρέμεινε από το 1999 έως το 2005, όταν παραιτήθηκε υπό το βάρος του σκανδάλου του παραδικαστικού κυκλώματος και τη σύνδεσή του με τον καταδικασμένο αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

Ο Θεόκλητος Κουμαριανός λίγους μήνες αργότερα έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Μητροπολίτη Βρεσθένης, ωστόσο επιχείρησε να γίνει ξανά ενεργός μητροπολίτης θέλοντας να διεκδικήσει τον μητροπολιτικό θρόνο της Μεσσηνίας, όμως οι αντιδράσεις ιεραρχίας και πιστών δεν ευνόησαν μια τέτοια εξέλιξη.

Ανάλογη κατάληξη είχαν οι προσπάθειες υποψηφιότητας για άλλες μητροπόλεις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.