Εις τον ενοριακό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου της κωμοπόλεως του Περιβολακίου, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, την 20η Αυγούστου ε.έ., Κυριακή μετά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ημέρα κατά την οποία τιμάται και εορτάζεται από την Αγία μας Εκκλησία, η μνήμη του Αγίου Προφήτου Σαμουήλ και του Αγίου Μάρτυρος Λουκίου του Βουλευτού.

Στην ομιλία του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε τόσο στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή όσο και στην Κυριακή Προσευχή επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι «υπήρχε μία εποχή όπου η αξία του ανθρώπου δεν είχε κανένα απολύτως αντίκρισμα και αυτή την εποχή ανέτρεψε και κατάργησε με την έλευσή Του ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος και έδωσε αξία στο πρόσωπο του ανθρώπου, αδιακρίτως φύλου, φυλής και κοινωνικής κατάστασης.

Σε όλους ο Κύριος έδωσε την ίδια αξία και προς όλους έδωσε τις ίδιες ευεργεσίες, με σημαντικότερη όλων αυτή που αποπνέει μέσα από την παρουσία Του και η οποία έρχεται και μας ελευθερώνει από τα χρέη που έχουμε ο ένας προς τον άλλον και όλοι μαζί προς τον Εκείνον.

Κάθε φορά που απευθύνουμε την Κυριακή Προσευχή, αναφέρουμε, «…καὶ ἄφες ἡμῖν τὰ ὀφειλήματα ἡμῶν, ὡς καὶ ἡμεῖς ἀφίεμεν τοῖς ὀφειλέταις ἡμῶν…», μαρτυρώντας ότι υπάρχει μία σχέση οφειλής. Είμεθα όλοι οφειλέτες προς τον Θεό. Όλοι χρωστούμε στον Θεό την ευγνωμοσύνη μας, πρώτα από όλα για ότι μας δώρισε και κυρίως γιατί μας συγχωρεί, σβήνοντας τις αμαρτίες και τις ανομίες μας, αρκεί βεβαίως να υπάρχει η μετάνοια και το ίδιο φρόνημα στην καρδιά μας για τους αδελφούς μας. Μέσα από την Κυριακή Προσευχή που μας δίδαξε ο Κύριος να λέμε προς τον Θεό, μας δίδετε η αφορμή να γίνουμε ειλικρινείς και όχι ψεύτες και υποκριτές».

«Δεν έχει αξία η συγνώμη αν είναι μόνο από τα χείλια αλλά θα πρέπει να βγαίνει μέσα από την καρδιά μας» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «όταν ο άνθρωπος φύγει μακριά από τον Θεό, τότε παύει να έχει μέσα του, το κεφάλαιο της αγάπης και του πνευματικού πλούτου αλλά καταφέρνει να γίνεται φτωχός και μίζερος, οδηγώντας τον εαυτό του σε μία κατάσταση απομονώσεως.

Ότι μας χαρίζει ο Θεός, δεν μας το δίδει για να το κρατούμε μόνο για τον εαυτό μας αλλά για να το μοιραζόμαστε με όλους του άλλους, ζώντας ταυτόχρονα όλοι μαζί μέσα στην χαρά, της Πατρικής του Παρουσίας.

Εάν σήμερα βρισκόμαστε σε καταστάσεις συγκρούσεων και εντάσεων, αυτό οφείλετε στο γεγονός της απομάκρυνσης μας από τον Θεό. Όταν είμαστε κοντά στον Θεό έχουμε και την δύναμη και να αγαπούμε και να συγχωρούμε, διότι «ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ».

Πολλές φορές προσπαθούμε να συνδυάσουμε τα όσα επικρατούν στις αντιλήψεις του κόσμου τούτου με τα όσα διακυβεύει η ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας. Υπάρχει όμως το ασυμβίβαστο. Δεν μπορούμε να κρίνουμε με κριτήρια του κόσμου τα πράγματα που αφορούν την εν Χριστώ Ζωή, εις την οποία υπάρχει μία άλλη βασιλεία και ένα άλλο πολίτευμα, το οποίο είναι της αγάπης και της μακροθυμίας».

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, υπογράμμισε ότι «εάν σήμερα ο κόσμος αντιμετώπιζε τα προβλήματα της εποχής μας, μέσα από την προοπτική και το πρίσμα της Ευαγγελικής Διδαχής, τότε δεν θα υπήρχαν τα φαινόμενα των κρίσεων που βλέπουμε καθημερινά.

Εάν εφαρμόσουμε τον Νόμο της Αγάπης και αν πλησιάσουμε τον Έναν και Αληθινό Θεό, τον Θεό της Αγάπης και της Συγνώμης, τότε η ζωή μας θα είναι γεμάτη από αγάπη, μακροθυμία και χρηστότητα, πίστη πραότητα και εγκράτεια έχοντας μέσα της το Πνεύμα του Θεού, το Άγιο Πνεύμα που είναι Πνεύμα καταλαγής και ειρήνης. Μέσα στην εν Χριστώ Ζωή τα πάντα έχουν την Ευλογία της πληρότητας με την οποία ο Θεός κόσμησε και τίμησε τον κάθε άνθρωπο».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.