Επ’ ευκαιρία της ενθυμήσεως του γεγονότος, της κατά θαυμαστό τρόπο ανευρέσεως και ανακομιδής των Χαριτοβρύτων και Σεπτών Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεοπαρθενομάρτυρος Κυράννης (12 Σεπτεμβρίου 2011) και της Ιεράς Μνήμης του εκ Βερτίσκου καταγομένου Αγίου Νεομάρτυρος Γαβριήλ του Ιβηρίτου, ο οποίος εμαρτύρησε εις την περιοχή των Κυδωνίων της Μικράς Ασίας, ετελέσθη το εσπέρας της Τρίτης 11 προς 12 Σεπτεμβρίου ε.έ., και μέσα σε κλίμα κατανύξεως, Ιερά Αγρυπνία με επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων την πανέμορφη και ιστορική κωμόπολη της Όσσης, τόπος καταγωγής της Αγίας, η οποία και ευρίσκεται πλησίον της περιοχής του Βερτίσκου.

Του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, ο οποίος τελέσθηκε εις τον Ιερό Ναό της Κυράννης, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Καλλίνικος, ομιλώντας περί «του Κάλλους των Ιερών Λειψάνων της Αγίας παρ΄ότι πρόκειται για το νεκρό σώμα Της».

«Η ομορφιά δε έχει να κάνει με την εξωτερική εμφάνιση αλλά με την εσωτερική καλλιέπεια της ψυχής, που είναι και η ουσία της ζωής», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος για να συμπληρώσει λέγοντας ότι «Η Αγία Κυράννα με την ζωή και με το Μαρτύριο της αναμόρφωσε το αρχαίο κάλλος και κατέστη καθ’ ομοίωσιν του Κυρίου, ο οποίος και είναι ο ωραίος κάλλει παρά πάντας βροτούς», ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι «Το κάλλος θα σώσει τον κόσμο».

Εν συνεχεία, υπό του ήχου του ταλάντου και συνοδεία των πολλών ευλαβών προσκυνητών που προσήλθαν κρατώντας αναμμένες λαμπάδες, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευσις των Σεπτών Λειψάνων της Αγίας και της Εικόνος του Οσίου Γαβριήλ με κατάληξη τον παλαιό και ιστορικό Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (πλησίον της Αγίας Τραπέζης του Ναού ευρέθησαν τα λείψανα το 2011), όπου και πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβαμιώτατου Μητροπολίτου Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ.κ. Καλλινίκου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεοκλήτου, Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσοστόμου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου.

Ομιλώντας κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας προς τους παρισταμένους πιστούς περί του Ιερού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της Όσσης, όπου και ανευρέθηκαν τα Λείψανα της Αγίας Κυράννης και της Αγίας Ακυλίνας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Θεόκλητος, σημείωσε ότι «ο Ναός αυτός έγινε ενδιαίτημα αίματος Μαρτυρικού και συν τις άλλης τόπος όπου ο Κύριος Γεννάτε, ο Κύριος Διδάσκει και Σταυρώνεται, γίνεται Τόπος διαρκούς Αναστάσεως και Πεντηκοστής».

Προ της Απολύσεως του Αρχιερατικού Συλλείτουργου ο ανεγνώσθησαν τα Κόλλυβα της Αγίας, και κατόπιν και πάλι λιτανευτικός, διασχίζοντας όλη την κωμόπολη, τα Ιερά Λείψανα επέστρεψαν στον Ιερό Ναό Αγίας Κυράννης, όπου και φυλάσσονται μόνιμα και σε περίοπτη θέση.

Μεταξύ των πιστών και πολλών προσκυνητών που παρευρέθηκαν κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών, παρέστησαν πολλοί κληρικοί της καθ’ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, μοναχοί και μοναχές από τις Ιερές Μονές της επαρχίας μας, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.
Τα αναλόγια των Ιερών Ναών κόσμησαν με την παρουσία τους και τον παραδοσιακό τρόπο ψαλσίματός τους, οι Πατέρες της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πανοράματος καθώς επίσης και οι εκλεκτοί ιεροψάλτες της Βυζαντινής χορωδίας της Μητροπόλεως μας «ο Απόστολος Παύλος» με επικεφαλής τον Άρχων Υμνωδό της Μ.τ.Χ.Ε. Μουσικολογιώτατο κ. Γεώργιο Φερεντίνο, οι οποίοι έψαλλαν τους προβλεπόμενους ύμνους και τον κανόνα της ημέρας, κατά διάρκεια του Εσπερινού και της Ιεράς Λιτανεύσεως.

Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, σημείωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες σε Αυτούς που θυσιάστηκαν για την Πίστη μας και σε αυτούς που πότισαν με το Άγιο Αίμα τους την Πατρίδα μας για τον Ιησού Χριστό», ενώ τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους παρισταμένους Αρχιερείς που προσήλθαν με αγάπη και τίμησαν με την παρουσία τους το σπουδαίο αυτός γεγονός της για την περιοχή μας, καθώς και όλο το ευλαβές εκκλησίασμα που ήρθε από διάφορες περιοχές του Λαγκαδά και της Θεσσαλονίκης, για να συμμετάσχει με ευλάβεια και να προσκυνήσει τα Λείψανα της Μεγαλοπαρθενομάρτυρος Αγίας Κυράννης της Οσσαίας.
Μητρόπολη Λαγκαδά: Αγρυπνία στην ιστορική κωμόπολη της Όσσης

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.