Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στις 6 το απόγευμα στην ευρύχωρη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Κονίτσης, πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Εκδήλωση μνήμης για την Απελευθέρωση της Κορυτσάς της Βορείου Ηπείρου από τον Ελληνικό Στρατό (17:45 της 22ας Νοεμβρίου 1940).

Στην Εκδήλωση παρεβρέθησαν ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο Δήμαρχος Κονίτσης κ. Ανδρέας Παπασπύρου, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Καλλιντέρης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ιερείς, καθηγητές και καθηγήτριες, πλήθος κόσμου και παιδιών απ’ όλα τα σχολεία της Κονίτσης, η «Κιβωτός του Κόσμου», Βορειοηπειρώτες και άλλοι.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με Ύμνους που απέδωσε η Χορωδία των ανδρών με την ονομασία «Πάσαι αι επουράνιαι δυνάμεις». Εναρκτήριο ψάλσιμο ακούστηκε το Αναστάσιμον Απολυτίκιον του ήχου της Κυριακής (Πρώτου Ήχου), καί στη συνέχεια το Απολυτίκιον της Αγ. Αικατερίνης που εόρταζε εκείνη την ημέρα καθώς και το Απολυτίκιον των Εισοδίων της Θεοτόκου που αποδίδονταν η Εορτή την ίδια ημέρα. Εψάλησαν και άλλοι ύμνοι στην συνέχεια, αναφερόμενοι στην εορτή της Παναγίας μας και της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου.

Ακολούθησε σύντομη (10΄) εμπεριστατωμένη ομιλία, μέσα από τις πηγές και τις εφημερίδες της εποχής του 1940, από τον Ιστορικό κ. Δημήτριο Σκεύα, που με απλό, γλαφυρό και κατανοητό τρόπο αναφέρθηκε, αρχικά, στην ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου διαχρονικά, εστιάζοντας, στην συνέχεια, στα γεγονότα που ακολούθησαν στην Κατάληψη της Κορυτσάς από τον Ελληνικό Στρατό το 1940.

Δεν έμεινε όμως έως εκεί ο ομιλητής, αλλά τόνισε πως πλέον τα γεγονότα δείχνουν ότι τα έγγραφα και τα Πρωτόκολλα που υπεγράφησαν μεταξύ Αλβανών και Ελλήνων για μια Αυτόνομη Κυβέρνηση των Βορειοηπειρωτών αποδεικνύονται ανίσχυρα και αναποτελεσματικά για την ασφάλειά τους, με αποτέλεσμα μία λύση και μόνο να καταδείκνύεται ως εφικτή, η Ένωση της Βορείου Ηπείρου με την μητέρα Ελλάδα.

Η Εορτή συνεχίστηκε με το Θεατρικό (3 σκηνές) που αναφερόταν στην κατάληψη της Κορυτσάς από τον ελληνικό στρατό. Τα παιδιά υποδυόμενα θαυμάσια τους ρόλους των στρατιωτών και των κατοίκων της Κορυτσάς, συγκίνησαν, τόνωσαν το εθνικό φρόνημα, μετέδωσαν μέσα από τις ομιλίες των φαντάρων και την εύθυμη διάθεση που επικρατούσε τότε, και τέλος ενθουσίασαν το ακροατήριο που αυθόρμητα ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Παρουσιάστηκαν επιπλέον στο ακροατήριο τρεις προβολές.

Οι δύο μέσα από τα τραγούδια της Σοφίας Βέμπω : «Βάζει ο Ντούτσε την στολή του», και «Πω, πω, τι έπαθε ο Μουσολίνι» και η τρίτη αναφερόμενη στον ήρωα Βορ/τη Κων/νο Κατσίφα, τον προσφάτως βαναύσως δολοφονηθέντα από τους Αλβανούς.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.