Αναφέρει η Μητρόπολη:

Τήν Τρίτη 7 Νοεμβρίου, παραμονή τῆς ἑορτῆς τῆς σύναξης τῶν Ἀρχιστρατήγων Μιχαήλ καί Γαβριήλ καί τῶν λοιπῶν Ἀσωμάτων Δυνάμεων, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἰωαννίνων κ. Μάξιμος χοροστάτησε στόν ἑσπερινό στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Κωστάνιανης (φωτ. 1 καί 2) καί ἔπειτα στόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχῶν Γραμμένου (φωτ. 3 καί 4).

Τήν ἑπόμενη ἡμέρα, Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, ἀνήμερα τῆς ἑορτῆς, τέλεσε τή Θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Ἀθανασίου. Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας τελέστηκε τό ἐτήσιο Μνημόσυνο ὑπέρ ἀναπάυσεως τῶν ψυχῶν τῶν Μεγάλων τοῦ Ἔθνους Εὐεργετῶν, ἰδιαιτέρως δέ πάντων τῶν Μεγάλων Εὐεργετῶν καί Δωρητῶν τῆς πόλεως τῶν Ἰωαννίνων (φωτ. 5 ἕως 8).

Στή συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα στήν Αἴθουσα τοῦ Θρόνου, στό Μητροπολιτικό Μέγαρο (φωτ. 9 καί 10).

Μητρόπολη Ιωαννίνων: Η Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και Μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών Μητρόπολη Ιωαννίνων: Η Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και Μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών Μητρόπολη Ιωαννίνων: Η Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και Μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών Μητρόπολη Ιωαννίνων: Η Σύναξη των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και Μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών

 

Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή (οι άγγελοι είναι αόρατα αγαθά πνεύματα κοντά στο, Θεό) σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση.

Τη σχέση, τώρα, που έχουν οι άγγελοι με το Θεό και τους ανθρώπους, καθώς και την αποστολή τους, βλέπουμε επίσης μέσα στην Αγία Γραφή. Και ιδιαίτερα, στους Ψαλμούς 33, στίχ. 8 και 90, στίχ. 10-12, στη δε Καινή Διαθήκη, Ματθ. ιη’ στίχ. 10, καθώς επίσης και στην προς Εβραίους επιστολή, κεφ. α’ στίχ. 14, όπου ο συγγραφέας αναφωνεί: «οὐχὶ πάντες εἰσὶ λειτουργικὰ πνεύματα εἰς διακονίαν ἀποστελλόμενα διὰ τοὺς μέλλοντας κληρονομεῖν σωτηρίαν;».

Δηλαδή, δεν είναι όλοι οι άγγελοι πνεύματα υπηρετικά, τα όποια ενεργούν όχι από δική τους πρωτοβουλία, αλλά αποστέλλονται από το Θεό για να υπηρετήσουν εκείνους που μέλλουν να κληρονομήσουν την αιώνια ζωή;

Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τον Μιχαήλ συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη. π.χ. όταν ο Αβραάμ μέλλει να θυσιάσει τον Ισαάκ, στον Ιησού του Ναυή, στον Ηλία, στον Λώτ, για να τον σώσει όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Γόμορα, στον Πατριάρχη Ιακώβ, στον μάντη Βαρλαάμ και άλλου. Επίσης ο Μιχαήλ, ήταν αυτός που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Τον Γαβριήλ συναντάμε στην Καινή Διαθήκη, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άλλου. Στην μνήμη, λοιπόν, των αποστολών και του έργου πού επιτελούν οι άγγελοι, η Εκκλησία μας όρισε τη γιορτή της 8ης Νοεμβρίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.