Αναφέρει η Μητρόπολη:

Το Οφφίκιο του Άρχοντος του Οικουμενικού Θρόνου απένειμε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον επιχειρηματία κ. Ανέστη Αρνόπουλο από το Καμερούν της Αφρικής, τιμώντας τον για την πολυδιάστατη προσφορά και στήριξή του στο έργο της εκκλησίας.

Η χειροθεσία του Νέου Άρχοντος της Μητρός Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017.

Συγκινημένος ο κ. Αρνόπουλος έλαβε τον λόγο και ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, τους εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συμπροσευχομένους ιεράρχες, τους ιερείς της Μητροπόλεως Γαλλίας, τους συγγενείς και τους παρευρισκόμενους, για τη μεγάλη τιμή που τον αξίωσε ο Θεός να βιώσει.

Το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εκπροσώπησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουινέας κ. Γεώργιος, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος και Καμερούν κ. Γρηγόριος.

Ο Θεσμός των Αρχόντων Οφφικιάλων άγει τις ρίζες του στην Ιεραρχία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, εισήλθε δε στον εκκλησιαστικό χώρο αρχικώς περί τον Θ΄ αιώνα, αρχής γενομένης από την Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, όπου τα οφφίκια υπήρχαν ιεραρχημένα σε τρεις πεντάδες.

Υπάρχουν βεβαίως εκκλησιαστικά οφφίκια τόσο για τους κληρικούς, όσο και για τους λαϊκούς, τα οφφίκια όμως των λαϊκών απέκτησαν μεγαλύτερη ισχύ και διάδοση κατά τους χρόνους της οθωμανικής κυριαρχίας, οπότε και βαθμιαίως επεκτάθηκαν και στα υπόλοιπα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία της Ανατολής.

Οφφικιάλοι του Αλεξανδρινού Θρόνου μαρτυρούνται από την περίοδο αυτή, η τάξη όμως και η διαδοχή των οφφικίων βρισκόταν πάντα σε άμεση συνάρτηση προς τις ιστορικές περιπέτειες της Παλαιφάτου Καθέδρας του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου.

Τα οφφίκια απονέμονται κατά «πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν» ως ανταμοιβή υπηρεσιών προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, ενώ παλαιότερα ήταν συνδεδεμένα και με συγκεκριμένη θέση στην πατριαρχική αυλή και στον διοικητικό μηχανισμό του Πατριαρχείου, σύνδεση η οποία, προϊόντος του χρόνου, ατόνησε.

Κατά τον 20ό αιώνα ο θεσμός των οφφικιάλων του Αλεξανδρινού θρόνου αναβίωσε, με αρκετές τιμητικές απονομές οφφικίων σε άνδρες αλλά και σε γυναίκες, επί της πατριαχείας δε της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β ανεπτύχθη η Αδελφότητα Οφφικιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής «Ο Απόστολος Μάρκος», ο κανονισμός της οποίας προσφάτως (2007) συνετάχθη και επικυρώθη από τον Μακαριώτατο, ο Οποίος κατεστάθη ο ιδρυτής και προστάτης της Αδελφότητος. Πρόεδρος της Αδελφότητος Οφφικιάλων είναι ο Μέγας Άρχων Πρωτέκδικος κ.Παναγόπουλος Ι. Θεόδωρος, ομ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Επίσης παλαιοί Άρχοντες Οφφικίαλοι συνεκρότησαν την σύγχρονη συνέχεια του αρχαίου Τάγματος των Παραβαλαναίων, υπό τον Πρόεδρο αυτού Μ.Άρχοντα Λογοθέτη κ.Καμαλάκη Σπυρίδωνα (Επιχειρηματία, Αθήνα)

Μητρόπολη Γαλλίας: Νέος Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου ο Ανέστης Αρνόπουλος Μητρόπολη Γαλλίας: Νέος Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου ο Ανέστης Αρνόπουλος Μητρόπολη Γαλλίας: Νέος Άρχων του Οικουμενικού Θρόνου ο Ανέστης Αρνόπουλος

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.