Όπως αναφέρει ο Αργολικός Παλμός:

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η μνήμη της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων αυτής στο ομώνυμο ιστορικό Βυζαντινό εκκλησάκι στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Την παραμονή της εορτής εψάλλει πανηγυρικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε ο όρθρος και η θεία λειτουργία ιερουργούντος του ιερέως π. Διονυσίου Ταμπάκη και κατόπιν έγινε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σοφίας και θυγατέρων της στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ναυπλίου.

Πρόκειται για την παλαιότερη από τις σωζόμενες σήμερα εκκλησίες της πόλης και βρίσκεται στην συνοικία του Ψαρομαχαλά στο παλιό Ναύπλιο.
Η εκκλησία αυτή ήταν η μόνη, που επετράπη το 1780, κατά την Τουρκοκρατία ,μετά από παρέμβαση του δραγουμάνου του Στόλου Ν. Μαυρογένους, να λειτουργεί υπέρ των 300 περίπου Ελλήνων Ορθοδόξων της πόλεως. Τότε την πλειοψηφία των κατοίκων αποτελούσαν οι Οθωμανοί. Την εκκλησία της Αγ. Σοφίας ανακαίνισε το 1825 ο τότε φρούραρχος Ναυπλίου, ο στρατηγός Νάσος Φωτομάρας.

Η μοναδική βυζαντινή εκκλησία στο Ναύπλιο, πού διατηρήθηκε ως σήμερα θεμελιωμένη κοντά στα ριζώματα της Ακροναυπλίας. Μικρή κεραμοσκέπαστη βασιλική με τρούλο οκτάγωνο, σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού, έχει επιχρισμένη τη δυτική της διώροφη πλευρά και διώροφο στη ΒΔ γωνία ένα νεώτερο καμπαναριό. Έχει και ημικυκλικό ιερό, με δίλοβο παράθυρο. Από το χώρο της Αγίας Σοφίας έχει μεταφερθεί στο Μουσείο ένα κιονόκρανο με ανάγλυφο κόσμημα.

Μητρόπολη Αργολίδος: Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σοφίας Μητρόπολη Αργολίδος: Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σοφίας Μητρόπολη Αργολίδος: Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σοφίας Μητρόπολη Αργολίδος: Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σοφίας Μητρόπολη Αργολίδος: Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σοφίας Μητρόπολη Αργολίδος: Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σοφίας Μητρόπολη Αργολίδος: Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σοφίας Μητρόπολη Αργολίδος: Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σοφίας Μητρόπολη Αργολίδος: Η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Αγίας Σοφίας

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.