Αναφέρει η Μητρόπολη:

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γίνεται γνωστό ότι την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 εορτή της
Παγκοσμίου Υψώσεως τον Τίμιου Σταυρού, πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου
Νεκταρίου στο Ναύπλιο, τον οποίου το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό.
Το πρόγραμμά των Ιερών Ακολουθιών έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια, στις 12 το μεσημέρι, Θα ψαλλεί η Παράκληση στον Τίμιο Σταυρό.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 7.30 μ.μ. θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος προεξάρχοντος του Αιδεσιμολογιώτατου πρωτοπρεσβύτερου π. Γεωργίου Σελλή.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 7 π.μ. θα ψαλλεί ο ‘Ορθρος και στη συνέχεια θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 το απόγευμα και ώρα 6 μ.μ. Θα ψαλλούν οι ακολουθίες τον Ιερού Ευχελαίου, ο Εσπερινός και οι Χαιρετισμοί στον Τίμιο Σταυρό.

 

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και να ευχαριστήσει το Θεό για τους θριάμβους του γιου της Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Θείος ζήλος όμως, έκανε την Άγια Ελένη να αρχίσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.

Επάνω στο Γολγοθά υπήρχε ειδωλολατρικός ναός της θεάς Αφροδίτης, τον οποίο γκρέμισε και άρχισε τις ανασκαφές. Σε κάποιο σημείο, βρέθηκαν τρεις σταυροί. Η συγκίνηση υπήρξε μεγάλη, αλλά ποιος από τους τρεις ήταν του Κυρίου; Τότε ο επίσκοπος Ιεροσολύμων Μακάριος με αρκετούς Ιερείς, αφού έκανε δέηση, άγγιξε στους σταυρούς το σώμα μιας ευσεβέστατης κυρίας που είχε πεθάνει. Όταν ήλθε η σειρά και άγγιξε τον τρίτο σταυρό, που ήταν πραγματικά του Κυρίου, η γυναίκα αμέσως αναστήθηκε.

Η είδηση διαδόθηκε σαν αστραπή σε όλα τα μέρη της Ιερουσαλήμ. Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Επειδή, όμως, συνέβησαν πολλά δυστυχήματα από το συνωστισμό, ύψωσαν τον Τίμιο Σταυρό μέσα στο ναό σε μέρος υψηλό, για να μπορέσουν να τον δουν και να τον προσκυνήσουν όλοι.

Αυτή, λοιπόν, την ύψωση καθιέρωσαν οι άγιοι Πατέρες, να γιορτάζουμε στις 14 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουμε κι εμείς να υψώσουμε μέσα στις ψυχές μας το Σταυρό του Κυρίου μας, που αποτελείτο κατ’ εξοχήν “όπλον κατά του διαβόλου”.

Ορισμένοι Συναξαριστές, αυτή την ημέρα, αναφέρουν και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Κωνσταντινούπολη το 628 μ.Χ. από τον βασιλιά Ηράκλειο, πού είχε νικήσει και ξαναπήρε τον Τίμιο Σταυρό από τους Αβάρους, οι οποίοι τον είχαν αρπάξει από τους Αγίους Τόπους.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.