Με κάθε λαμπρότητα η προσφυγική κωμόπολη της Νέας Κίου στην Αργολίδα τιμά κάθε χρόνο όλους τους Αγίους καταγόμενους από την Κίο της Μικράς Ασίας, στον ενοριακό ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης.

Την παραμονή της εορτής Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 τελέσθηκε πανηγυρικός εσπερινός με τ’ αρτοκλασίας στον Ιερό ναό από τον εφημέριο του ναού π. Δημοσθένη Γάτζιο .

Φέτος η Νέα Κίος είχε την ιδιαίτερη ευλογία να φιλοξενήσει για ολιγοήμερο προσκύνημα την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Σινασίτισσας που ήρθε στην κωμόπολη την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017. Την εικόνα υποδέχτηκε με κάθε λαμπρότητα ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος , Ιερείς και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε λιτανευτική πομπή ως το ναό της Παναγίας Θεομάνας Νέας Κίου.

Την θαυματουργή εικόνα έφερε από την Κορινθία o Ιεραπόστολος στο Καμερούν π. Ευάγγελος Παπανικολάου. Η εικόνα της Παναγίας της Σινασσίτισσας προέρχεται από το ιδιόκτητο εκκλησάκι της οικογενείας τού Σωτηρίου Μαρσέλλου στην Σινασσό. Τώρα φυλάσσονται με ευλάβεια στο Ιδιόκτητο ναύδριό της οικογενείας στη Ρίζα Ξυλοκάστρου Κορινθίας. Μαζί με την εικόνα της Παναγίας της Σινασσίτισας έφερε η οικογένεια Μαρσέλλου και την εικόνα του Προδρόμου μετά την εκδίωξη των Ελλήνων από την επαρχία της Καππαδοκίας.

Με την ευκαιρία της εορτής των Αγίων της Κίου, η Εικόνα της Παναγίας Σινασίτισσας θα βρίσκεται προς προσκύνηση στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης έως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2017.

Η κωμόπολη Σινασός (σήμερα Μουσταφα-πασά) βρίσκεται στο κέντρο της Μικράς Ασίας, στην Καππαδοκία, περίπου 250 χλμ νοτιοανατολικά της Άγκυρας και 50 περίπου χλμ νοτιοδυτικά από την Καισάρεια. Ο πληθυσμός της πριν από την Ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας-Τουρκίας, το 1924, ανερχόταν σε περίπου 3.000 Έλληνες και 500 Τούρκους.

Η Σινασός ήταν ένα από τα 4-5 ελληνόφωνα χωριά της Καππαδοκίας και οι Σινασίτες ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι με υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα αλλά και με ισχυρό εθνικό φρόνημα από την Ελληνική καταγωγή τους. Το όνομά της, κατά την επικρατέστερη άποψη, το πήρε από τις λέξεις ΣΙΝ που στα σημιτικά σημαίνει ήλιος και το τελικό -ΑΣΣΟΣ, ενδεικτική κατάληξη τοπωνυμιών και κυρίως πόλεων όπως πχ. Μαμασσός, Αλικαρνασσός, Παρνασσός κλπ. Δηλαδή, Σινασός = Ηλιούπολη.

Η ενορία της Νέας Κιου μαζί με τον δήμο Άργους- Μυκηνών τιμά τους θεοφόρους πατέρες της 7 Οικουμενικής Συνόδου που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας της Μικράς Ασίας. Στη Σύνοδο αυτή αποφασίσθηκε η αναστήλωση των εικόνων και η λήξη της Εικονομαχίας .Έτσι τιμώνται ο Άγιος Ευστάθιος επίσκοπος Κίου, ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος ,ο οσιομάρτυρας Μακάριος ο νέος που μαρτύρησε στην Προύσα το 1590 και ο νεομάρτυρας Αθανάσιος.

Να σημειωθεί πως η Κίος της Μικράς Ασίας από τον 16 αιώνα και μετά αποτέλεσε την έδρα της ξακουστής Μητρόπολης Νικαίας και διατηρήθηκε ως την μικρασιατική καταστροφή. Οι άγιοι Ευστάθιος και ο οσιομάρτυρας Ιγνάτιος έδρασαν και μαρτύρησαν κατά την περίοδο της Εικονομαχίας.

ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΙΟΥ ΒΙΘΥΝΙΑΣ

Έζησε στα χρόνια της εικονομαχίας. Από νέος βάδισε το δρόμο της ευσέβειας, στολισμένος με βαθιά και ένθερμη πίστη. Ήταν συγχρόνως και ακριβής τηρητής των εντολών, τις όποιες δεν γνώριζε μόνο αλλά και εφάρμοζε. Τη ζωντανή αυτή ευσέβεια του, καλλιέργησε ακόμα περισσότερο, όταν έγινε μοναχός και χειροτονήθηκε υστέρα Ιερέας. Η κοινή αναγνώριση των προτερημάτων αυτών, τον ανέβασε στην επισκοπή της Κίου στη Βιθυνία.

Στη νέα του αυτή διακονία, έδειξε περισσότερα ποιμαντικά χαρίσματα και εργάστηκε με μεγαλύτερη αφοσίωση στη φιλανθρωπική αποστολή του. Απέναντι στους εικονομάχους, ο ειρηνικός ποιμενάρχης φάνηκε δυναμικός και ακοίμητος φρουρός της Ορθοδοξίας. Ούτε πτοήθηκε, όταν είδε μπροστά του τον άγριο διωγμό. Φυλακίστηκε και στη συνέχεια εξορίστηκε. Αλλά από παντού συμμετείχε στην άμυνα της Ορθοδοξίας.

Υπέμενε δε απερίγραπτες στερήσεις πείνας, γυμνότητας και άλλων κακουχιών. Τελικά παρέδωσε το πνεύμα του στο Θεό, του οποίου έλαμψε πιστός και γνήσιος υπηρέτης, που προτίμησε τις ταλαιπωρίες και το θάνατο από την εγωιστική διατήρηση του αξιώματος του. Άγιος Μακάριος ο νέος οσιομάρτυρας από την Κίο της Βιθυνίας.

Μητρόπολη Αργολίδος: Η Εορτή των Αγίων της Νέας Κίου Μητρόπολη Αργολίδος: Η Εορτή των Αγίων της Νέας Κίου Μητρόπολη Αργολίδος: Η Εορτή των Αγίων της Νέας Κίου Μητρόπολη Αργολίδος: Η Εορτή των Αγίων της Νέας Κίου Μητρόπολη Αργολίδος: Η Εορτή των Αγίων της Νέας Κίου Μητρόπολη Αργολίδος: Η Εορτή των Αγίων της Νέας Κίου Μητρόπολη Αργολίδος: Η Εορτή των Αγίων της Νέας Κίου Μητρόπολη Αργολίδος: Η Εορτή των Αγίων της Νέας Κίου

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.