Εν μέσω πανδημίας και ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται επί της ουσίας σε μερική ή ολική αναστολή εργασιών και πληρώνονται από τα ειδικά σχέδια του Υπουργείου Εργασίας, το συνδικαλιστικό κίνημα διεκδίκησε και κατάφερε να πετύχει μισθολογικές αυξήσεις σε μια σειρά από επιχειρήσεις και τομείς, στο πλαίσιο ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.

Το πιο πάνω καταδεικνύει πως η υγειονομική κρίση δεν επηρέασε το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά και πως η οργάνωση των εργαζόμενων, η συλλογική διαπραγμάτευση και ο τριμερής διάλογος στην τελική, αφού υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκε η παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, παράγει αποτελέσματα προς αμοιβαίο όφελος.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «Φ» ο γενικός γραμματέας της Συντεχνίας Εργατοϋπαλλήλων Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τυπογραφείων και Γενικών Υπηρεσιών Κύπρου ΠΕΟ (ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ) Χαράλαμπος Πρατσής, πέραν των μισών συλλογικών συμβάσεων για τις οποίες υποβλήθηκαν αιτήματα για ανανέωσή τους από τα μέσα του 2020 έχουν ανανεωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πρατσή, το συνδικαλιστικό κίνημα υπέβαλε εγκαίρως, μεσούσης της πανδημίας, στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συγκεκριμένα αιτήματα για ανανέωση 63 συλλογικών συμβάσεων που αφορούσαν και κάλυπταν 6.030 εργαζομένους, περίπου, του ιδιωτικού τομέα. Ήδη, πρόσθεσε, υπήρξε συμφωνία και ανανέωση 34 συλλογικών συμβάσεων, μικρών και μεγάλων, που καλύπτουν 3.450 εργαζομένους, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και για νέες συμφωνίες.

Ερωτηθείς σχετικά για τις 34 συμφωνίες που έγιναν φέτος, ο γ.γ. της ΣΕΒΕΤΤΥΚ ΠΕΟ ανέφερε πως οι 15 εξ αυτών αφορούν μονοετή ανανέωση σύμβασης, οι 12 ανανέωση σύμβασης για δύο χρόνια, ενώ εφτά συλλογικές συμβάσεις ανανεώθηκαν για την επόμενη τριετία.

Ο ίδιος σημείωσε πως, μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις που ανανεώθηκαν, το συνδικαλιστικό κίνημα κατάφερε να εξασφαλίσει για τους εργαζομένους αυξήσεις κατά μέσο όρο 2,15%, που αφορούν κυρίως μισθολογικές αυξήσεις, αλλά και κάποιες μικρές αυξήσεις σε παρεμφερή ωφελήματα, όπως σε ταμεία προνοίας και ταμεία ευημερίας των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κ. Πρατσή, το αποτέλεσμα μέχρι στιγμής, εκτός από ικανοποιητικό, είναι ενθαρρυντικό, δείχνει τη σημασία της συλλογικής δράσης και της συσπείρωσης και δίνει ελπίδα στους εργαζομένους την παρούσα στιγμή, που λόγω της πανδημίας επικρατεί ανασφάλεια.

Πάντως, όπως εξήγησε ο κ. Πρατσής, αρκετές από τις επιχειρήσεις με τις οποίες έγιναν συμφωνίες δεν επηρεάστηκαν από την κρίση, αφού υπήρξαν και κλάδοι, αλλά και τομείς, όπως το εμπόριο τροφίμων, που έχουν μάλιστα βοηθηθεί. Η κάθε περίπτωση και συμφωνία έλαβε υπόψη αυτές τις παραμέτρους, είπε, σημειώνοντας πως σε μικρές επιχειρήσεις που εργοδοτούν 20-30 άτομα διαδραματίζει ρόλο και η προσωπική σχέση του εργοδότη με το προσωπικό. Οι συμφωνίες, είπε, που υπήρξαν μέχρι στιγμής αφορούν τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες του τόπου, εταιρείες κατασκευής πλαστικών κι αρκετές άλλες επιχειρήσεις.

Πιο δύσκολη η συνέχεια

Ικανοποιητικά χαρακτήρισε τα μέχρι στιγμής αποτέλεσμα στο μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Εργατοϋπαλλήλων Κύπρου (ΟΒΙΕΚ) ΣΕΚ, Νεόφυτος Κωνσταντίνου. Μιλώντας επίσης στον «Φ» ο κ. Κωνσταντίνου, ανέφερε πως αρκετές συμβάσεις ανανεώθηκαν με παροχή μισθολογικών αυξήσεων, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το γεγονός ότι έκλεισαν μεταξύ άλλων συμφωνίες με τις εταιρείες φαρμάκων, αλλά και με τους εισαγωγείς αυτοκινήτων, αλλά και με τις γαλακτοβιομηχανίες. Ο ίδιος κατέδειξε επίσης τη σημασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της οργάνωσης του προσωπικού στον ιδιωτικό τομέα που όπως είπε φέρνουν αποτέλεσμα όταν υπάρχει και επικρατεί ειλικρίνεια μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως είπε, καθ’ όλη τη διάρκεια των επαφών και οι δύο πλευρές συναισθανόμασταν το βάρος της ευθύνης, ώστε καμιά πλευρά να μην αδικηθεί. Ο γ.γ. της ΟΒΙΕΚ ΣΕΚ, παραδέχθηκε, πάντως, πως η συνέχεια των διαπραγματεύσεων για μια σειρά από συμβάσεις που εκκρεμούν προς ανανέωση θα είναι πιο δύσκολη, αφού αυτές αφορούν κλάδους και επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, εξαιτίας κυρίως της μείωσης του τουριστικού ρεύματος. Έφερε ως παράδειγμα την οινοβιομηχανία και τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτού που επλήγησαν, όπως είπε, παραπάνω από την πανδημία.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Κωνσταντίνου, το συνδικαλιστικό κίνημα, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζονται από επιχειρήσεις, θα δώσει την αναγκαία πίστωση χρόνου για συνέχιση του διαλόγου.

Στο θέμα τοποθετήθηκε πρόσφατα και η ΣΕΚ, με αφορμή την ανανέωση πέραν των 30 συλλογικών συμβάσεων, υποστηρίζοντας πως το συνδικαλιστικό κίνημα που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα πέτυχε μέσα στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης έναν τεράστιο άθλο, αφού «ανανέωσε δεκάδες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πετυχαίνοντας ικανοποιητικά ωφελήματα και ποιοτικούς όρους απασχόλησης για χιλιάδες εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής οικονομικής δραστηριότητας».

«Η ΣΕΚ, απόλυτα ταυτισμένη με τις αρχές της τριμερούς συνεργασίας και με αυστηρή στοχοπροσήλωση στις κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων (Κ.Β.Σ.), θα συνεχίσει να πολιτεύεται και να συνδικαλίζεται με σωφροσύνη και με σκληρή δουλειά να επιτελεί έργο χρήσιμο και ωφέλιμο για τις χιλιάδες μέλη της που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, όπου τα εργασιακά και άλλα προβλήματα είναι, ασφαλώς, πιο έντονα», ανέφερε επίσης η ανακοίνωση της συντεχνίας.

Επαναφορά μισθών και στην οικοδομική βιομηχανία

Μισθολογικές αυξήσεις αναμένονται την τρέχουσα περίοδο και στην οικοδομική βιομηχανία, στη βάση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των συντεχνιών και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) στο παρελθόν. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, το δ.σ. της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών Κύπρου ΠΕΟ, υπενθύμισε τους εργαζόμενους στην Οικοδομική Βιομηχανία, στις ειδικότητες που καλύπτονται από την Συλλογική Σύμβαση της Οικοδομικής Βιομηχανίας, ότι με βάση της συμφωνία που υπήρξε μεταξύ των συντεχνιών οικοδόμων και της Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών, από τις 17 Ιουλίου 2021, θα υπάρξει επαναφορά/αύξηση στους προσωπικούς εβδομαδιαίους μισθούς των εργαζομένων, ως ακολούθως:

α) Κατηγορία τεχνιτών €5,78 συνολικό ποσό επί των προσωπικών μισθών και β) Kατηγορία Εργατών Γενικών Καθηκόντων € 4,76 συνολικό ποσό επί των προσωπικών μισθών.

Όπως αναφέρει η ΠΕΟ, οι πιο πάνω επαναφορές/αυξήσεις είναι το αποτέλεσμα των οργανωμένων αγώνων που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του κλάδου κατά την περίοδο που προηγήθηκε και καλεί όλους τους εργαζόμενους να τα διεκδικήσουν. «Η συντεχνία των Οικοδομών της ΠΕΟ ως θεματοφύλακας της πιο πάνω συμφωνίας καλεί όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να απολαύσουν τα πιο πάνω δικαιώματα να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της ΠΕΟ σε όλες τις πόλεις και θα τύχουν της ανάλογης συμπαράστασης και βοήθειας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ των συντεχνιών και της ΟΣΕΟΚ, η κλαδική συλλογική σύμβαση της οικοδομικής βιομηχανίας ανανεώθηκε για τρία χρόνια (1/6/2019-31/5/2022). Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έγιναν επιτεύχθηκε εξάλλου η θέσπιση νόμου που καθορίζει νομοθετικά συγκεκριμένες πρόνοιες που απορρέουν από την Συλλογική Σύμβαση του Κλάδου της Οικοδομικής Βιομηχανίας, όπως οι ώρες εργασίας, υπερωρίες, γιορτές/αργίες, ταμείο προνοίας και φιλοδώρημα. Ο περί Εργοδοτουμένων στην Οικοδομική Βιομηχανία (Βασικοί Όροι Υπηρεσίας) Νόμος του 2020 (Ν.52(Ι)/2020) ψηφίστηκε στις 22 Μαΐου 2020 και τέθηκε σε ισχύ στις 28 του ίδιου μήνα, με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.