Ένα νοικοκυριό βλέπει τα έξοδά του να αυξάνονται κάθε μήνα για τρόφιμα και super market τουλάχιστον 80 €, για τον λογαριασμό στον ρεύμα 76 € και για την αγορά 30 τεμαχίων προστατευτικών μασκών 17 €. Με άλλα λόγια αναγκάζεται να βάλει το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη κατά 174 ευρώ.

Μείωση μισθών… δια της πλαγίας λόγων ανατιμήσεων. «Σαρώνει» την αγορά το… τσουνάμι των ανατιμήσεων και με τους μισθούς καθηλωμένους «ροκανίζει» ημέρα με την ημέρα τα εισοδήματα.

Ήδη την αναπροσαρμογή κατά 2% των κατώτατων αποδοχών την έχουν «καταπιεί» οι αυξήσεις των τιμών σε σχεδόν όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενώ πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν πως κάθε εργαζόμενος χάνει τουλάχιστον το 1/6 του μισθού του για να καλύψει τα αυξημένα κόστη διαβίωσης.

Την «μπαγκέτα» των ανατιμήσεων συνεχίζει να κρατά η ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα, με αυξήσεις ρεκόρ.

Είναι ενδεικτικό πάντως πως και για το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει σοβαρές ανατιμήσεις με το 18,5% στο ελαιόλαδο, το 11,9% στις πατάτες, το 5,6% στα πουλερικά και το 4,3% στο ψωμί, να ξεχωρίζει, κατά τον μήνα Νοέμβριο.

«Βαρύ» πλήγμα από καύσιμα- ρεύμα- φυσικό αέριο
Αλλά αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα, καθώς οι αυξήσεις που αποτυπώνονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ όσον αφορά στα ενεργειακά κόστη είναι εφιαλτικές:

Φυσικό αέριο +180,9%
Πετρέλαιο θέρμανσης +45,2%
Ηλεκτρισμός +37,8%
Καύσιμα – λιπαντικά +24,9%
Αυτές οι αυξήσεις γίνονται εμφανείς για κάθε νοικοκυριό όταν παραλαμβάνει τον λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου.
Είναι ενδεικτικό πως για μια εξαιρετικά συντηρητική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (μόλις 1.320 KWh) το τετράμηνο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου το κόστος έχει εκτοξευτεί από τα 132 € στα 346 €, δηλαδή μια αύξηση 162%..

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.