Οι 3 προϋποθέσεις για να ισχύσουν οι μειώσεις των ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% είναι οι εξής:

1) Να υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, που μπορεί να αποτυπωθεί σε τροποποιητικό ιδιωτικό συμφωνητικό, ή και στην ίδια την τροποποιητική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης που θα αναρτηθεί από τον εκμισθωτή στην εφαρμογή μισθώσεων της ΑΑΔΕ.
2) Να υποβληθεί ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη η τροποποιητική δήλωση στην εφαρμογή μισθώσεων της ΑΑΔΕ. Στη δήλωση αυτή θα πρέπει να αναγραφεί το νέο συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
3) Να καταβάλλει ο ενοικιαστής εμπρόθεσμα κάθε μήνα ο συμφωνηθέν μειωμένο ενοίκιο, δηλαδή να γίνεται καταβολή του ενοικίου στην ώρα του. Διαφορετικά ο ιδιοκτήτης δικαιούται να διεκδικήσει ολόκληρο το μίσθωμα.

 Στο πεδίο των ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ της ηλεκτρονικής δήλωσης ο εκμισθωτής είναι χρήσιμο να αναγράψει τα εξής:

«Η παρούσα συμφωνία αφορά σύμφωνα με το νόμο αποκλειστικά το τετράμηνο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
Από την 1η Ιανουαρίου 2021 το μίσθωμα επανέρχεται στο κανονικό ύψος των ……… ευρώ.», ο δε χρόνος διάρκειας της μίσθωσης παραμένει αμετάβλητος.
Οπως ορίζει ο νόμος, η παρούσα συμφωνία ισχύει υπό την προυπόθεση εμπρόθεσμης καταβολής των μειωμένων μηνιαίων μισθωμάτων, διαφορετικά ο εκμισθωτής δικαιούται να τα διεκδικήσει ολόκληρα.»
Τι κερδίζει ο ιδιοκτήτης που θα δεχθεί τη μείωση ενοικίου

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με τη μείωση ενοικίου ο ιδιοκτήτης μειώνει τον κίνδυνο να βρεθεί χωρίς ενοικιαστή. Πέραν αυτού, ωστόσο, στις παραπάνω περιπτώσεις συμφωνημένης μείωσης ενοικίων τουλάχιστον κατά 30% ο ιδιοκτήτης θα έχει τα ακόλουθα ευεργετήματα:

Δεν θα θεωρείται εισόδημα και δεν θα υπόκειται σε φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης το ανείσπραχτο ποσό λόγω συμφωνίας του με τον ενοικιαστή για μείωση του ενοικίου.

Ο ιδιοκτήτης θα έχει δικαίωμα έκπτωσης φόρου ίσης με το 12% του κανονικού ενοικίου, ανεξάρτητα αν η συμφωνούμενη μείωση ανέρχεται σε οποιοδήποτε μεγαλύτερο ποσοστό. Για να κατοχυρώσει το δικαίωμα αυτό ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει στο TAXISΝΕΤ δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid).

Το ποσό της έκπτωσης φόρου που θα κερδίσει ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να αφαιρεθεί από τις παρακάτω κατηγορίες φορολογικών οφειλών του:

α) φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης που βεβαιώθηκαν μαζί στο φετινό εκκαθαριστικό,

β) ΕΝΦΙΑ έτους 2020,

γ) ΦΠΑ τρίτου τριμήνου 2020, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί απλογραφικά βιβλία,

δ) ΦΠΑ ενός ή περισσοτέρων από τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο 2020 και ενός ή περισσοτέρων από τους μήνες του 2021, εφόσον είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας με ατομική επιχείρηση και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

«Επειδή είναι άγνωστο πότε θα γίνει η εκκαθάριση και ο συμψηφισμός των επιστροφών που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες για τους επόμενους μήνες αναγκαστικής ή προαιρετικής μείωσης μισθωμάτων, είναι σκόπιμο οι δικαιούχοι σημαντικών ποσών τέτοιων εκπτώσεων να μην σπεύσουν να εξοφλήσουν πρόωρα τις εφετινές φορολογικές τους υποχρεώσεις σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, προκειμένου οι επόμενες επιστροφές τους να αφαιρεθούν από τις επόμενες μηνιαίες δόσεις, και όχι από τις υποχρεώσεις τους του επομένου έτους» καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.