Και στίχους ποιήματος, αφιερωμένους στους ένδοξους… Τούρκους στρατιώτες, απήγγειλε -αλά Ερντογάν- ο μειονοτικός δήμαρχος Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ Μουμίν, ολοκληρώνοντας την προκλητική του ομιλία σ’ εκδήλωση αλυτρωτικού συλλόγου στην Τουρκία, με φόντο σημαίες της … Ανεξάρτητης Θράκης.

Το περασμένο Σάββατο, και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση του παραρτήματος Προύσας του αλυτρωτικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), ο μειονοτικός δήμαρχος Ιάσμου, προχώρησε σ΄ ένα πρωτοφανές ανθελληνικό κήρυγμα, δηλώνοντας «πίστη στον τουρκισμό του» και αποκαλύπτοντας πως εκλέχθηκε με τη βοήθεια τουρκοφρόνων της μειονότητας. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, έθεσε ως αποστολή της διοίκησής του στον δήμο Ιάσμου, τον «εναγκαλιασμό» του, με τη μητέρα πατρίδα. Δηλαδή την Τουρκία. Να σημειωθεί πως το 30% των κατοίκων του δήμου Ιάσμου είναι Χριστανοί.

Το εθνικιστικό – φιλοτουρκικό ντελίριο του μειονοτικού δημάρχου Ιάσμου, ολοκληρώθηκε με τον κ.Μουμίν, ν’ απαγγέλει στίχους ποιήματος, που στο παρελθόν και Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει στη διάρκεια συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, απευθυνόμενος προς τους Τούρκους στρατιώτες : «Μεχμέτ μου (σ.σ. ο Τούρκος στρατιώτης), χαρείτε, τα κεφάλια ψηλά κι αν πεθάνουμε, χαρείτε κι αν γυρίσουμε σπίτι. Μη νομίζεις πως οι ρόδες μένουν στην ανηφόρα. Το αύριο και βέβαια είναι δικό μας, και βέβαια δικό μας. Ο ήλιος βγήκε, ο ήλιος έπεσε, η αιωνιότητα είναι δική μας». Όλα αυτά, έχοντας δίπλα του ο δήμαρχος Ιάσμου, τη σημαία της λεγόμενης Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης.

Στο τέλος της ομιλίας του ο δήμαρχος Ιάσμου αναφέρθηκε και στον Αχμέτ Σαδίκ, εκλιπόντα εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης τις δεκαετίες 1980 -1990, αναφέροντας προκλητικά πως «θυσιάστηκε», υιοθετώντας το αφήγημα της Άγκυρας και των τουρκιφρόνων της μειονότητας, πως ο θάνατός του δεν οφείλεται σε τροχαίο δυστύχημα το 1995 αλλά σε εξωγενείς παράγοντες, που ήθελαν να τον βιολογικό του αφανισμό. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο γιος του Σαδίκ, κ.Λεβέντ Σαδίκ, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Θράκη με το «ΟΚ» του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ» στην Κομοτηνή, η ομιλία του δημάρχου Ιάσμου προκάλεσε προβληματισμό ακόμη και σε πολιτικούς της μειονότητας καθώς, όπως λένε, ο κ,Μουμίν που δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να γίνει βουλευτής στο μέλλον επιδιώκοντας να καταστεί νέος Αχμέτ Σαδίκ.

«Δεν γνωρίζουμε αν για αυτό το εθνικιστικό ντελίριο θα πρέπει να παρέμβουν πλέον οι αρμόδιοι φορείς, τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών, αλλά και οι Εισαγγελικές Αρχές προκειμένου να διερευνήσουν αν προκύπτουν τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημάρχου Ιάσμου» σχολιάζει η τοπική εφημερίδα, επισημαίνοντας τη διατάραξη της ηρεμίας στην ευαίσθητή περιοχή.

Στην αλυτρωτική εκδήλωση στην Προύσα της Τουρκίας, παραβρέθηκε και ο μειονοτικός δήμαρχος Αρριανών Αμέτ Ριτβάν ο οποίος όμως μίλησε γενικά χωρίς να επιδοθεί σε εθνικιστικού τύπου ακρότητες.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.