Η χαρά μου ως πνευματικού σας πατέρα για την επιτυχία σας είναι μεγάλη. Μοιάζει με των γονέων σας, που αγωνίστηκαν σκληρά μέχρι σήμερα για σας. Δικαιώθηκαν οι κόποι τους. Δεν πήγαν χαμένα, ούτε η συμβουλή τους, ούτε η εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την καλή διαβίωσή σας και για την κατάρτισή σας. Δεν πήγε χαμένη ούτε η ελπίδα τους ούτε η θερμή και συνεχής προσευχή τους.

Συμμετέχω στη χαρά τους, τους λέγω «ένα μπράβο» για τις θυσίες τους και τους εύχομαι μακροημέρευση, για να σας χαίρονται και να σας καμαρώνουν.

Απευθύνω, όμως, και σε σας χίλια «μπράβο» και άλλα τόσα «εύγε», γιατί μελετήσατε συστηματικά, συνειδητοποιήσατε το χρέος σας προς τον εαυτό σας, προς την οικογένειά σας και προς την κοινωνία μας, διαβάσατε υπερωριακά, ξεπεράσατε τον εαυτό σας και σήμερα απολαμβάνετε την επιτυχία σας και δοκιμάζετε χαρά χωρίς όρια.

Πάντοτε η χαρά είναι ανάλογη με τον κόπο μας. Λίγο θα κοπιάσεις, λίγο θα χαρείς, πολύ θα κουραστείς, πολλά θα απολαύσεις. Δεν κερδίζονται οι μάχες, ούτε εξασφαλίζονται οι επιτυχίες χωρίς αγώνα. «Τα αγαθά κόποις κτώνται» έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας και «πόνοις κατορθούνται» πρόσθεσαν οι πατέρες της Εκκλησίας μας.

Με την επιτυχία σας αποκτήσατε μια σοβαρή εμπειρία στη ζωή σας που θα σας χρειασθεί στη συνέχεια. Αποκλείεται από τη ζωή αυτός που έχει για στόχο του το χάος και βαδίζει στο πουθενά. Η ζωή και το μέλλον ανήκουν στους εργατικούς, στους υπεύθυνους και σοβαρούς ανθρώπους, σ’ αυτούς που βάζουν ωφέλιμους στόχους, που δουλεύουν με πρόγραμμα και σ΄ αυτούς που είναι έτοιμοι και για θυσίες, χάριν του στόχου που έθεσαν στη ζωή τους.

Εύχομαι με την πίστη στη βοήθεια του Θεού και τη δική σας θέληση, με προσπάθεια και επιμέλεια, με αυτογνωσία και προγραμματισμό, με επιμονή και υπομονή να επιτύχετε και σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής σας και ν’ αναδειχθείτε νικητές και τροπαιούχοι. Ο αγώνας συνεχίζεται. Το μέλλον σας ανήκει. Όλοι σας με τον δυναμισμό σας, την ειλικρίνειά σας, το αξιοζήλευτο ήθος σας είσθε πολύτιμο και αναγκαίο δυναμικό για τη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας.

Με αγάπη, στο πλαίσιο αυτό, απευθύνομαι και στα παιδιά που, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν κατάφεραν να εισέλθουν σε κάποια από τις Πανεπιστημιακές Σχολές. Οι ευκαιρίες στη ζωή είναι πολλές και οι πόρτες που μας ανοίγει η γενναιοδωρία του Θεού είναι ακόμη περισσότερες, αν και πολλές φορές δε θέλουμε για διάφορους λόγους να το αντιληφθούμε. Η αξιοποίηση κάθε στιγμής και η εμπειρία την οποία αποκομίζουμε από τους αγώνες μας μάς βοηθούν να κατακτήσουμε τις κορυφές. Συνεχίστε με πίστη στον Θεό, με επιμονή, με υπομονή, με αποφασιστικότητα, με συστηματική μελέτη και με εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σας για την επίτευξη του στόχου σας.

Και ως κατακλείδα, αφιερώνω στον καθένα σας τους παρακάτω στίχους του Λάκωνα Γιάννη Ρίτσου:

«…Βρες χρόνο για διάβασμα-Αυτό είναι το θεμέλιο της γνώσης

Βρες χρόνο για όνειρα-Αυτά θα τραβήξουν το όχημά σου ως τ΄ αστέρια

Βρες χρόνο να γελάς-Αυτό είναι η μουσική της ψυχής

Βρες χρόνο να είσαι παιδί-Για να νοιώθεις αυθεντικά ανθρώπινος…»

με την προσθήκη μας:

«Βρες χρόνο να προσεύχεσαι- για να έχεις τον Θεό Βοηθό και Ρύστη σου».

Με ολόθερμες πατρικές ευχές και αρχιερατικές ευλογίες

+Ο Μονεμβασίας και Σπάρτης ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.