Ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Μαχητή και παρακολούθησε την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου.

Νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από το Καλπάκι Ιωαννίνων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 έρχεται από μακριά και πηγαίνει μακριά.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του με αφορμή την 82η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ανέφερε ότι το Καλπάκι Ιωαννίνων αποτελεί σύμβολο που εκπέμπει παγκόσμιες αξίες, αξίες που δεν εγκλωβίζονται στο χθες αλλά ανανεώνονται στο χρόνο.

«Επιλέγω να αναδείξω την κινητήρια δύναμη που είναι πηγή κάθε θαύματος του ελληνισμού. Την αγάπη δηλαδή για την εθνική ανεξαρτησία που ενώνει τους πολίτες. Είναι προυπόθεση της εθνικής μας ευημερίας» ανέφερε, ο πρωθυπουργός.

Συνέχισε τονίζοντας πως το «ΟΧΙ» αποτελεί την εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή.

22-10-27_0011__DPC0182

«Σήμερα απευθύνεται σε έναν άλλο εισβολέα. Στη Ρωσία που καταπατά το διεθνές δίκαιο, το απαραβίαστο των συνόρων και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και ανάβει μία διπλή φωτιά στην Ευρώπη προκαλώντας αίμα στα μέτωπα με τα όπλα και αποζητώντας αστάθεια στις δυτικές κοινωνίες με μοχλό την ακρίβεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία.

Κλείσιμο
«Το ΟΧΙ αποτελεί εθνική μας θέση απέναντι σε κάθε επιβουλή. Ειδικά όταν προέρχονται από χώρες που όσο υψώνουν την ρητορική τους τόσο βυθίζονται στην απομόνωση. Τα τρία αυτά γράμματα απευθύνονται σε όσους προκαλούν και απειλούν. Η άλλη όψη του ελληνικού όχι είναι το ναι στη σταθερότητα και τη συνεργασία. Οι θέσεις μας είναι σταθερές.. Στην επιθετικότητα αντιτάσσουμε την ετοιμότητα. Τα επιχειρήματα μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε την εκδήλωση στο μνημείο του μαχητή στο Καλπάκι από το epirus-tv-news.gr

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Μαχητή και άναψε ένα κερί προς τιμήν των 167 πεσόντων στρατιωτών τα λείψανα των οποίων φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του Μνημείου.

22-10-27_0008__DPC0170

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου.

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κύριε Περιφερειάρχα, Σεβασμιότατε, κυρίες και κύριοι,

Αισθάνομαι ειλικρινά συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας σε αυτόν τον τόπο που τον αρδεύει η Ιστορία, στα βήματα του Βασιλιά Πύρρου, στο δρόμο του προς τη Ρώμη, αλλά και απέναντι από τις κορυφές που πριν από 82 χρόνια το «ΟΧΙ» στον φασισμό και στον ξένο εισβολέα γράφτηκε με αίμα και θρίαμβο.

Εδώ, οι δυνάμεις της ελευθερίας πέτυχαν την πρώτη τους νίκη κατά του Άξονα. Το Καλπάκι συνεπώς αποτελεί σύμβολο που διαπερνά τα σύνορα και τους καιρούς, εκπέμποντας από την Ελλάδα αξίες παγκόσμιες που δεν φυλακίζονται στο χθες, αλλά αντίθετα ανανεώνονται συνέχεια μέσα στο χρόνο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.