Ο πόλεμος είναι κοντά. Είναι κοντά σε εμάς τους Φινλανδούς από πολλές απόψεις. Η απόσταση από την Ουκρανία δεν είναι μεγάλη, αλλά πολλές από τις ενέργειες της Ρωσίας θα μας πλησιάσουν με άλλο τρόπο, επειδή οι μνήμες του Χειμώνα και του Πολέμου Συνέχειας είναι ακόμα ζωντανές μέσα μας – σε κάποιους ακόμη είναι προσωπικές. Επομένως, η τρέχουσα κατάσταση μας επηρεάζει διαφορετικά, σε σχέση με την απειλή του πολέμου που γίνεται αντιληπτή κάπου πιο μακριά.

Με την εκκλησιαστική έννοια, η σύγκρουση έχει κλιμακωθεί ακόμη και πριν από την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ουκρανίας.

Ως Φινλανδοί Ορθόδοξοι, φυσικά, γνωρίζουμε την ιστορία της εκκλησίας λόγω της σχέσης μας με την Ανατολή και των Σλαβικών εκκλησιαστικών μας ριζών. Πρόσφατα, παρακολουθήσαμε με θλίψη την εξέλιξη της σχέσης μεταξύ του Πατριαρχείου Μόσχας και του Πατριαρχείου μας (σ.σ.: του Οικουμενικού Πατριαρχείου).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Φιλλανδίας ήθελε να διατηρήσει ισορροπημένες σχέσεις τόσο με την Ανατολή όσο και με την Δύση.

Μας επισκέπτονται συχνά εκπρόσωποι τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και της Ορθoδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας. Πριν τον κορωνοϊό δεχτήκαμε και επίσκεψη στη Φινλανδία από τον Πατριάρχη Μόσχας. Ως εκκλησία και εκπρόσωπος της εκκλησίας, δεν παίρνω πολιτική θέση, αλλά με χαρά βλέπω ότι οι ηγέτες των λαών του κόσμου, τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο, έχουν παρέμβει πολύ ξεκάθαρα στη Ρωσία. Οι λύσεις από την πλευρά της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα δεν θα γίνουν δεκτές.

Τώρα είναι η ώρα να προσευχόμαστε όχι μόνο για την ειρήνη, αλλά και για εκείνους που οικοδομούν και διατηρούν τον διάλογο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.