Στις 22 Ιανουαρίου η Ουκρανία γιορτάζει την Ημέρα Ενότητας, μια γιορτή που συμβολίζει την ενότητα του ουκρανικού κράτους. Πρόκειται για πολύ σημαντική γιορτή για τους Ουκρανούς, και ειδικά στις σημερινές συνθήκες όπου η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή απειλή κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας εναντίων της. Με αφορμή αυτή τη γιορτή ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος απευθύνθηκε στους πιστούς κάντας έκκληση για αδελφοσύνη και ενότητα. Στη σχετική του ανάρτηση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ο Επιφάνιος ανέφερε.

«Θα γιορτάσουμε μια γιορτή, η έννοια της οποίας για κάθε Ουκρανό θα πρέπει από τις βασικές στο αξιακό του “σύστημα συντεταγμένων”. Ενότητα, συνεννόηση, αδελφοσύνη, αδιαιρετότητα, συνοχή, ομοφωνία- όλα αυτά που έχουμε, και ταυτόχρονα αυτά που πάντα προσπαθούμε. Και παρόλο που η Ημέρα της Ενότητας ιστορικά μας θυμίζει τα γεγονότα περασμένων αιώνων, η ιδέα “ισχύς εν τη ενώση” σήμερα είναι πιο σημαντική για εμάς από ποτέ», έγραψε ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Επιφάνιος τόνισε ότι η Ημέρα Ενότητας της Ουκρανίας είναι ανάμνηση της ιστορίας των Ουκρανών, της δύσκολης μοίρας του ουκρανικού λαού, του τιμήματος της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του. Είναι αυτό που θυμίζει το ποιοι είναι και ποιοι θέλουν να είναι οι Ουκρανοί. «Τα τρέχοντα γεγονότα της τωρινής ρωσικής επιθετικότητας απλώς ενισχύουν τη σημασία της Πράξης Ενοποίησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουκρανίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Δυτικής Ουκρανίας, η οποία έλαβε χώρα πριν από 103 χρόνια στην πλατεία κοντά στην παλαιά Σοφία του Κιέβου. Γιατί πάλι θέλουν να “κομματιάσουν” και να διχάσουν την Ουκρανία, αφαιρώντας τα εδάφη της βίαια, καθιερώνοντας τεχνητά σύνορα και γκρίζες ζώνες, να φέρουν τη διχόνοια στο λαό μας, να παραπλανήσουν με την προπαγάνδα. Γι’ αυτό η γιορτή της Ενότητας είναι πολύ σημαντική για εμάς, γιατί μας θυμίζει το πιο σημαντικό μάθημα της κοινής μας ιστορίας: ενότητα – δύναμη, διχασμός – ήττα», τόνισε.

Ο Μακαριώτατος υπενθύμισε ότι όταν ο λαός της Ουκρανίας ενώθηκε – έφτασε στην επιτυχία, αλλά όταν οι διαμάχες και οι ματαιοδοξίες, ο φθόνος και οι η δίψα για εξουσία διέβρωσαν τους κυβερνώντες και την κοινωνία – τότε ήρθε η καταστροφή. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Προκαθήμενο, η Ουκρανική Εκκλησία επιδιώκει να ενώσει όλους τους Ορθόδοξους Ουκρανούς γύρω από τον θρόνο του Κιέβου, την πνευματική πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ώστε να ανθίσει η μόνη Τοπική, αναγνωρισμένη αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, διατηρώντας την εσωτερική ειρήνη και απορρίπτοντας τη διχόνοια, τις κόντρες και τους πειρασμούς.

«Εάν το κράτος μας είχε ισχυρά πνευματικά θεμέλια από την αρχή της αποκατάστασης της Ανεξαρτησίας, το “σώμα” του κράτους δεν θα κατέρρεε και πιθανότατα θα μπορούσαμε να αποφύγουμε την κατοχή της Κριμαίας και τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία. Γιατί η ενότητα δεν είναι μόνο η ενότητα των εδαφών, πρώτα απ’ όλα είναι πνευματική ενότητα. Η ενότητα του κράτους μας στηρίζεται στην ενότητα των ψυχών μας» είπε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος

Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.