Με αφορμή τη σημερινή "Ημέρα των ANZACs (ANZAC Day)", εθνική ημέρα μνήμης στην Αυστραλία, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος υπογραμμίζει σε μήνυμά του το χρέος "να επαναβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν" οι ANZACs και "να εμπνευστούμε από τις αρετές τους".

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι ο ίδιος, έχοντας γεννηθεί στην Κρήτη, η σύγχρονη ιστορία της οποίας είναι συνδεδεμένη με τους ηρωικούς αγώνες των ANZACs, είχε την τύχη να συνειδητοποιήσει από πολύ νωρίς τον οικουμενικό χαρακτήρα των αξιών που υπερασπίστηκαν.

“Οι οικουμενικές αυτές αξίες, εξάλλου, αποτέλεσαν τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε μια αληθινή φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Αυστραλίας”, παρατηρεί ακόμη ο Σεβασμιώτατος.

Ακολουθεί ολόκληρο το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για την Ημέρα των ANZACs:

Σήμερα το αυστραλιανό έθνος εορτάζει με υπερηφάνεια την Ημέρα των ANZACs, αποτίοντας φόρο τιμής στους χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που αγωνίστηκαν για υψηλά ιδανικά και θυσιάστηκαν στον βωμό της ελευθερίας, της ειρήνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Προσωπικά, έχοντας γεννηθεί σε έναν τόπο που η σύγχρονη ιστορία του είναι συνδεδεμένη με τους ηρωικούς αγώνες των ANZACs, είχα την τύχη να συνειδητοποιήσω από πολύ νωρίς τον οικουμενικό χαρακτήρα των αξιών που υπερασπίστηκαν.

Οι οικουμενικές αυτές αξίες, εξάλλου, αποτέλεσαν τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία οικοδομήθηκε μια αληθινή φιλία ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Αυστραλίας.

Είχα επίσης την ευκαιρία, μέσα από πρωτογενείς πηγές, να διακρίνω και να κατανοήσω τις αρετές που ενσάρκωσαν οι ηρωικοί ANZACs, όπως της ανιδιοτέλειας, της αλληλεγγύης, της ομοψυχίας, του θάρρους και της αυταπάρνησης. Με αυτές ακριβώς τις αρετές, έκαναν για εμάς όσα δε θα τολμούσαμε ποτέ να τους ζητήσουμε.

Σήμερα, που υποκλινόμαστε με σεβασμό στη μνήμη τους, το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε είναι να επαναβεβαιώσουμε την αφοσίωσή μας στις αξίες και στα ιδανικά για τα οποία εκείνοι αγωνίστηκαν και να εμπνευστούμε από τις αρετές τους.

Ώστε να συνεχίσουμε τη σπουδαία παρακαταθήκη την οποία μας κληροδότησαν. Ώστε να μην τους λησμονήσουμε ποτέ!

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.