ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Συνέντευξη παραχώρησε ο Σεβασμιώατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ Γεώργιος στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE εις την οποία μίλησε για την κρίση της Πανδημίας, τις επιπτώσεις στους πολίτες και στην Εκκλησια.

Επειδή δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία αυτού του πράγματος, ήτο μια ακραία κατάσταση. Σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες συνέπειες. Κάποιοι άνθρωποι θα διστάσουν να έρθουν στην Εκκλησία σε μέρες που παρατηρείται συνωστισμός, σε μέρες μεγάλων εορτών.

Άνθρωποι που δεν έχουν βαθειά πίστη στο Θεό θα διστάσουν ίσως και να κοινωνήσουν. Μόνο άνθρωποι με ακλόνητη πίστη απορρίπτουν αυτά τα πράγματα.

Τα βιώσαμε όλα με μεγάλη δυσκολία και συνοχή ψυχής. Αναπτύχθηκαν τα διαζύγια, η ενδοοικογενειακή βία.

Η Εκκλησία είναι μέσα στην κοινωνία. Οι πνευματικοί θα αντιμετωπίσουν και θα βοηθήσουν αυτούς που πέρασαν μια δύσκολη κατάσταση . Θα κλειθούν να επουλώσουν πληγές.

Είναι μια προκληση για την Εκκλησια να επαναπροσδιορίσουμε (οι Ποιμένες) τις επιλογές μας, τους στόχους μας, να δούμε με ποιμαντική ευθύνη όλα αυτά τα θέματα που θα προκύψουν.

Στα θετικά τώρα ο άνθρωπος διαπίστωσε την αδυναμία της μέχρι τώρα παντοδύναμης επιστήμης. Αυτό είναι κάτι που ως εκκλησία πρέπει να αντιμετωπίσουμε ποιμαντικά, πνευματικά, την πλασματική παντοδυναμία.

Μπορεί να καλλιεργηθεί μόνιμα από την Εκκλησία πνευματικά στους ανθρώπους και ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με την Εκκλησια πλέον να έλθουν κοντά της.

Σε ερώτημα για τις κλειστές εκκλησίες, τις αντιδράσεις των πιστών και τη στάση της Εκκλησιας της Ελλάδος σημείωσε:

Όποια απόφαση και αν έπαιρνε η Εκκλησία θα δεχόταν επικρίσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση ένα θεσμικό όργανο όταν λαμβάνει απόφαση να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

Καταγράφηκε μια λαχτάρα του κόσμου για τη Θεία Λειτουργία και τη Θεία Κοινωνία. Πως έζησαν οι άνθρωποι στα χρόνια του Κομμουνισμού, σε αθειστικά κράτη. Παρόμοιο καθεστως ζήσαμε σήμερα.

Μας αφησε την εμπειρία να καταλάβουμε πόσο μας λείπει η Εκκλησία.

Εδώ σε ένα χωριό ρώτησε κάποιος έναν Ιερέα αν θα κάνει Ακάθιστο Ύμνο. Του είπε ο Ιερέας όχι, αλλά εσύ γιατί ρωτάς αφού δεν έρχεσαι στην Εκκλησια.

Ερχόντουσαν άνθρωποι να κοινωνήσουν με δάκρυα στα μάτια.

Για τις παρεμβάσεις της Αστυνομίας απάντησε:

Θα έπρεπε ως Ιερά Σύνοδος και ως Επίσκοποι να λάβουμε μέριμνα για να μην εκθέσουμε τους Ιερείς μας.

Βέβαια ο Άγιος Ναυπάκτου με επιδεξιότητα ανέλαβε τον δύσκολο ρόλο της εκπροσωπήσεως τόνισε ότι η Αστυνομία δεν θα πρέπει να εξαντλεί την αυστηρότητά της στην Εκκλησία.

Έκαναν και αυτοί τη δουλειά τους. Είναι και αυτοί πιστοί, βρίσκονται και αυτοί κοντά στο Θεό και σίγουρα ήταν δύσκολο και για αυτούς.

Διάβασα δημοσκόπηση που ανέφερε πως 70 τοις εκατό των πολιτών δεν συμφωνούν με τη συνέχιση των μέτρων.

Σε ερώτημα αν έχει δοκιμαστεί η Πίστη απήντησε:

Δοκιμάστηκε η Πίστη. Έλειψε στους Ανθρώπους ότι δεν έλαβαν το Άγιο Φως ακόμη και εκείνοι που δεν πίστευαν τόσο και δεν κοινωνούσαν . Κλονίστηκε όμως περισσότερο η πίστη στην παντοδυναμία του ανθρώπου.

Δόθηκε εμφανέστερα πλέον μέσα από την τραγική αυτή εμπειρία η πεποίθηση ότι είμαστε μάταιοι σε αυτή τη ζωή και αυτό η Εκκλησία πρεπει να το αξιοποιήσει. Να εμπιστεύονται περισσότερο το Θεό και λιγότερο τον εαυτό τους.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-32)
 1. Μαρίνα Γλύνη 3 χρόνια πριν

  Δηλώσεις τέτοιου ύφους και περιεχόμενου, εν τω μέσω: κλειστών εκκλησιών, ακοινωνησίας, θα μείνουν στην ιστορία της Ελλάδας.

  Ο ιερέας και ο αρχιερέας πρέπει να είναι ” κάρβουνο” αναμένο σε θέματα πίστεως.

  Παραδειγματιστείτε από τους λαοπρόβλητους Άξιους Μόρφου, Λεμεσού, Κέρκυρας!

  Αμήχανος, αδύναμος, αόριστος ο δικός σας λόγος.

  Γνωρίζουμε ότι οι συνεδριάσεις της Δ.Ι.Σ. αναλώνονται σε διαπληκτισμούς που υπαγορεύονται απο προσωπικά θέματα άσκησης εξουσίας αλλά κυρίως την διαδοχή του αρχιεπισκόπου.
  Γνωρίζουμε την ασυνεννοησία και την έλλειψη ισχυρής κοινής θέσεως περί του ανοίγματος των ναών και της επιστροφής των πιστών σε αυτούς.

  Ο Θεός δια του σχεδίου Του θα αναδείξει τον Άξιο εκπρόσωπο του! Μην μεριμνάτε εσείς για αυτά!
  Ασχοληθείτε με το καυτό θέμα του ανοίγματος των εκκλησιών μας!

  Με την συμπεριφορά σας, ίσως το μόνο που καταφέρνετε είναι να σας γυρίζει ο κόσμος την πλάτη, ίσως να μην σας έχει ανάγκη η εκκλησία.

  Ανοίξτε τις εκκλησίες μας, αυστηρώς τηρουμένων των όρων υγιεινής!

  Μαρίνα Γλύνη

  ΑπάντησηΆκυρο
 2. Μαρίνα Γλύνη 3 χρόνια πριν

  Παρακαλώ όπως ΆΜΕΣΑ παρέχετε οδηγίες στους ιερείς των ναών μας, για τον τρόπο και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν προκειμένου οι εκκλησίες μας να επαναλειτουργήσουν.

  Η πολιτεία έχει προσχεδιάσει διαδικασίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
  Εσείς;

  Γνωρίζουμε ότι μέχρι τώρα, εσείς δεν έχετε σχετικό με την επαναλειτουργία των ναών μας διάγραμμα.
  Γνωρίζουμε ότι δεν απαντάτε στα αιτήματα παροχής οδηγιών, των απλών άλλα άξιων ιερέων των ναών μας.

  Πιστεύουμε ότι δεν σκοπεύετε να ανοίξετε τις εκκλησίες μας!

  Επισημαίνω ότι:

  Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης μας, στην διοίκηση της εκκλησίας, στα μέλη της Δ.Ι.Σ. (εξαιρουμένων ελάχιστων φωτεινών περιπτώσεων όπως ο Άξιος Κερκύρας), τους εκπροσώπους της Δ.Ι.Σ. και τους λοιπούς συμβούλους – πρωτοσύγκελους, είναι ανεπανόρθωτος.

  Γνωρίζουμε ότι αναλώνεστε κυρίως σε θέματα που σχετίζονται με την διαδοχή του αρχιεπισκόπου και λοιπά τερτίπια αναφορικά με την κατάληψη θέσεων εξουσίας.
  Γνωρίζουμε ότι η σύνοδος της 1ης Απριλίου εξετράπη του σκοπού για τον οποίο συνήλθε και απασχολήθηκε με θέματα εξουσίας και αλληλοκατηγορίες περί εκατέρωθεν υπονομεύσεων.
  Το γεγονός προξενεί, σφοδρή εντύπωση, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης και του προχωρημένου της ηλικίας μας!
  Πόσα χρόνια θα ζήσουμε; Είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα στην δύση της ζωής μας να ομολογήσουμε, να πράξουμε για τον Θεό!
  Σε αυτή την δοκιμασία τα «στεφάνια» μοιράζονται ( από τον Θεό) απλόχερα!
  Είναι κρίμα να τα χάνουμε, ειδικά όσοι έχουμε συμπληρώσει μεγάλο αριθμό δεκαετιών της ζωής μας.
  Άμεσα ο Άγιος Αρχάγγελος θα απαιτήσει την ψυχή μας!
  Εξελάβετε το ως τεράστιας ευκαιρίας επένδυση και αδράξτε την.
  Σε λίγο δεν θα σας χρειαζόμαστε, είναι ξεκάθαρο και έχει προειπωθεί: θα επέμβει ο Θεός!

  Σας παρακαλούμε μην πέφτετε άλλο στα μάτια μας πράξετε αυτό το ελάχιστο.
  Δώστε οδηγίες για να ανοίξουν άμεσα οι ναοί μας!

  Μαρίνα Γλύνη

  ΑπάντησηΆκυρο
 3. Ευάγγελος Μιχελής 3 χρόνια πριν

  Περισσότερη προσπάθεια από τους ποιμένες, για εδραίωση των πιστών στην πίστη μας και αγάπη για τον Ενα, τον Κύριο μας Ιησού Χριστό. Με κηρύγματα Θεολογικού περιεχομενου από την Γραφή, συνεχή ανάλυση του ανεξάντλητου Λόγου του Θεού, και όχι με πραγματάκια εύκολης θρησκευτικότητας, όπου δημιουργούν ακόμη και αντιπαλότητα. Την Αλήθεια και όχι τα παραμύθια, στο παράδειγμα Του Κυρίου μας στην επίγεια παρουσία Του .
  Χριστός Ανέστη.

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.