Αχαριστία: Μην είσαι αχάριστος, διότι η αχαριστία πολλές φορές δεν βγαίνει σε καλό στον άνθρωπο.

Ο αχάριστος είναι αυτός που δεν εκτιμά και δεν αναγνωρίζει το καλό που του έκανε ο άλλος. Η ίδια η λέξη που αποτελείται από το στερητικό ‘α’ και την λέξη χάρις, σημαίνει την αδυναμία ανταπόδοσης της χάρης που δέχτηκε κάποιος. Ο αχάριστος όταν δεν αλλάζει και δεν μεταμορφώνεται, μετατρέπεται σε αναίσχυντος, δηλαδή δεν έχει καμία ντροπή σε αυτά που κάνει.

Ο Θεός όταν φανερώθηκε στον Μωυσή στο Όρος Σινά, του είπε ότι είναι εύσπλαχνος σε όσους ανθρώπους χρειάζεται να είναι εύσπλαχνος. Είναι Θεός της Αγάπης, γεμάτος έλεος και συμπόνια αλλά και Θεός που έχει υπομονή και καλοσύνη. Ελεεί χιλιάδες ανθρώπους όπου ξεχνά το κακό και συγχωρεί την αμαρτία.

Ο Θεός αποστρέφεται τον αχάριστο και εγωιστή άνθρωπο που δεν μετανοεί. Γι’ αυτό και ο Θεός επιτρέπει δοκιμασίες στους αχάριστους ανθρώπους για να τους βοηθήσει να μεταμορφωθούν. Το κίνητρο του Θεού είναι η αγάπη και η προστασία του ανθρώπου και γι’ αυτό δοκιμάζει τους αχάριστους

Ο αχάριστος άνθρωπος απομακρύνεται από τις αρετές του Θεού διότι ενεργεί κάτω από το πνεύμα του εγωισμού και της υπερηφάνειας. Το κίνητρο του Θεού είναι η αγάπη και η προστασία του ανθρώπου και γι’ αυτό δοκιμάζει τους αχάριστους. Η αχαριστία δημιουργεί έναν άνθρωπο κενό που μέσα του δεν υπάρχει κανένα ίχνος αρετής. Το χειρότερο είναι όταν ο άνθρωπος γίνεται αχάριστος έναντι του Θεού. Διότι ο Θεός είναι αυτός που έπλασε τον άνθρωπο, αλλά έδωσε και τη ζωή Του για να σωθεί ο άνθρωπος.

Εμείς οι χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες έναντι του Θεού, πρώτον που έδωσε τη ζωή του για όλους εμάς, δεύτερον που επέτρεψε και γεννηθήκαμε και τρίτον για όλα αυτά που μας δίνει καθημερινά για να ζούμε. Ο Άγιος Ιωάννη ο Χρυσόστομος λέει ότι η αχαριστία και η αγνωμοσύνη προς τον Θεό θωρείται πολύ σοβαρή αμαρτία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.