Σαράντα οκτώ (48) χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τραγωδία της Κύπρου και μία από τις φωτογραφίες-σύμβολα είναι αναμφίβολα αυτή που δείχνει το σπαρακτικό κλάμα ενός πατέρα πάνω από τον τάφο του νεκρού γιου του…

Ο Καταδρομέας Χρήστος Λιγδής από την Αταλάντη Φθιώτιδας υπηρετούσε στην Α’ Μοίρα Καταδρομών στο Μάλεμε στα Χανιά, η οποία πήρε διαταγή να ετοιμαστεί για την Κύπρο, με την επιχείρηση «Νίκη».

Επέβαινε στο μοιραίο Νίκη 4, το αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά, ενώ προσέγγιζε για προσγείωση το αεροδρόμιο της Λευκωσίας το βράδυ 21ης προς τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974.

Συνετρίβη στις παρυφές της πόλης, στον λόφο της Μακεδονίτισσας, εκεί όπου ανεγέρθηκε το μνημείο για να θυμίζει σε όλους τη θυσία των παλικαριών που έμειναν στην κυπριακή γη…

Όταν ο γέρος πατέρας του Καταδρομέα, Λουκάς Λιγδής επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, το 1984, έπεσε κυριολεκτικά πάνω στην μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των νεκρών Καταδρομέων, κλαίγοντας για τη θυσία του παιδιού του…

Ο θρήνος του αποτυπώθηκε στο φωτογραφικό καρέ, σε ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο!

Η επιστροφή των λειψάνων των καταδρομέων
Τα ιερά λείψανα των 16 Ελλήνων καταδρομέων (μεταξύ αυτών και του Χρήστου Λιγδή), που επέβαιναν το 1974 στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Νοράτλας «Νίκη 4» και κατέπεσε, επέστρεψαν τον Οκτώβριο του 2016 στην Ελλάδα.

Σε ειδική τελετή στην αεροπορική βάση στο Τατόι παρουσία και του προέδρου της Κυπριακής δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη έγινε η υποδοχή των οστών των 16 ηρώων, τα οποία μεταφέρθηκαν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πλήθος κόσμου και φορείς υποδέχτηκαν στην κεντρική πλατεία της Αταλάντης τα οστά του Χρήστου Λιγδή, παρουσία του αδελφού του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.