Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ο μέγιστος αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να παρίστανται εντός του χώρου λατρείας είναι ένα άτομο ανά 25 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση δύο μετρων μεταξύ τους, και μέγιστο αριθμό τα εννέα άτομα. Αυτό ισχύει για «λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, μυστήρια, κηδείες και των σχετικων με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων), καθώς και για την ατομική προσευχή.
Στο υπολογισμό της αναλογίας αυτής λαμβάνεται υπόψιν η επιφάνεια του κύριου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και όχι λοιποί βοηθητικοί ή όμοροι χώροι. Ο κατά νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να προχωρήσει σε εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, ώστε να είναι διακριτές οι θέσεις που μπορούν να καταλαμβάνουν οι πιστοί.
Στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, (βαθύ κόκκινο) δεν επιτρέπεται η παρουσία πιστών, παρά μόνο οι θρησκευτικοί λειτουργοί και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό (όπως νεωκόρος, ιεροψάλτης) ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις για όλους τους χώρους λατρείας. Στους ναούς στους οποίους χοροστατεί Μητροπολίτης ο ανώτατος αριθμός ορίζεται σε έξι. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η τήρηση της απόστασης των δυο μέτρων μεταξύ τους.

Αίσθηση προκαλεί ότι στις εξαιρέσεις για την παρουσία φυσικών προσώπων περιλαμβάνονται μόνο οι κηδείες, ενώ τα λοιπά μυστήρια αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση, όπου κατά την τέλεσή τους επιτρέπεται να παρίστανται μόνο οι θρησκευτικοί λειτουργοί. Δηλαδή, σε αντίθεση με το προηγούμενο ΦΕΚ δεν υπάρχει πρόβλεψη για γάμους και βαπτίσεις στις βαθιά κόκκινες περιοχές.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας απαγορεύεται να παρευρίσκονται φυσικά πρόσωπα στο προαύλιο των ναών, καθώς και η χρήση εξωτερικών μεγαφώνων.
Σε ό,τι αφορά τις κηδείες επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων με την τήρηση όλων λοιπών περιορισμών

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, ‘Αρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο).

Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Εξαίρεση αποτελεί η περιφέρεια Λάρισας όπου τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από το Σάββατο, 6 Μαρτίου προκειμένου να γίνει η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.