Άγιος Ιωάννης Θεολόγος: Στις 26 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία εορτάζει την μετάσταση του αγίου ενδόξου και πανευφήμου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.

Μετάστασις του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου -26 Σεπτεμβρίου

Ο Άγιος Ιωάννης ήταν ο «μαθητής ον ηγάπα ο Ιησούς». Αξιώθηκε να πληροφορηθεί από τον Ιησού Χριστό πολλές θεολογικές αλήθειες και να τις καταγράψει στο 4ο Ευαγγέλιο της Καινής Διαθήκης.

Για τα βαθιά θεολογικά νοήματα στα κείμενά του, ονομάστηκε «ο πρώτος Θεολόγος της Εκκλησίας». Επίσης, ονομάζεται «υιός βροντής». Μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο και τον Πέτρο, ανέβηκαν στο όρος Θαβώρ κατά την ημέρα της Μεταμόρφωσης και κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, ο Ιωάννης «πεσών επί του στήθους του Ιησού» ρωτούσε:

Κύριε τις εστίν (ο παραδιδούς σε);

Μόνο ο Ιωάννης από τους δώδεκα μαθητές ακολούθησε τον Κύριο μέχρι και τη σταύρωση και στη συνέχεια ανέλαβε την προστασία της Παναγίας καθ’ υπόδειξη του Εσταυρωμένου Υιού της.

Εξορίστηκε στην Πάτμο, όπου είδε σε μορφή οράματος και κατέγραψε την Αποκάλυψη, το 27ο βιβλίο της Καινής Διαθήκης.

Ευρισκόμενος σε προχωρημένη ηλικία δεν σταμάτησε να νουθετεί, να παρηγορεί και να ενισχύει τους πιστούς με τη φράση:

Αγαπητοί, αγαπώμεν αλλήλους!

Κοιμήθηκε σε βαθειά γεράματα. Απέκτησε πολλές εμπειρίες. Αρχικά ως μαθητής του Προδρόμου, κατόπιν του Χριστού και στη συνέχεια, για 60 χρόνια, έζησε τα πρώτα χρόνια της διαμόρφωσης της χριστιανικής κοινότητας των Ιεροσολύμων και μετά της Μικράς Ασίας.

Η ανιδιοτελής αγάπη προς το Θεό και το συνάνθρωπο, όπως την κηρύσσει ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος μέσα από τις 3 Καθολικές Επιστολές του, δεν έπαψε ποτέ να είναι το γνήσιο γνώρισμα του αληθινού πιστού χριστιανού σε κάθε εποχή με τα δικά της γνωρίσματα και τις δυσκολίες.

Σήμερα, μεταξύ άλλων ναών επονόματι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, πανηγυρίζουν ο Καθεδρικός ναός στην Αρχιεπισκοπή και οι κοινότητες Μιάς Μηλιάς και Πλατανιστάσας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.