Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας υπάρχει στις 6/8 και δεν είναι άλλη από τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, με ουκ ολίγους μάλιστα να έχουν την ονομαστική τους γιορτή.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Η σημασία της γιορτής για τη σωτηρία μας

Σύμφωνα με το εορτολόγιο, η γιορτή περιλαμβάνει όσους φέρουν το όνομα Σωτήριος, Σωτήρης, Σώτος, Σώτης, Σωτηρία, Σωτήρω, Σωτία, Ευμορφία και Μορφούλα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του έτους, με πλήθος πιστών να συνηθίζει να κάνει την ανάβασή του στο όρος της Μεταμόρφωσης, όπου συνέβη κάτι το φοβερό, με την Αγία Παρασκευή την Οσιομάρτυρα να είναι η προηγούμενη μεγάλη γιορτή.

Εκεί όπου τη νύχτα 5 ξημερώματα 6 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της Θείας Λατρείας, μπροστά στα μάτια χιλιάδων προσκυνητών και επισκεπτών, πιστών και απίστων κατεβαίνει πάνω από το Ιερό Βουνό ένα σύννεφο.

Αυτό το σύννεφο, σύμφωνα με μαρτυρίες, είναι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα σύννεφα και το γεγονός αυτό που λαμβάνει χώρα στο συγκεκριμένο Ιερό Μέρος – εκεί που μεταμορφώθηκε ο ίδιος ο Σωτήρας – δεν συμβαίνει κάπου αλλού και δεν μπορεί να το δει κάποιος εκτός αν ο Ίδιος του το αποκαλύψει.

Η σημασία για τη σωτηρία μας

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος έχει κεντρική θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία. Δεν είναι ένα γεγονός, μια συνηθισμένη εορτή. Είναι ένα γεγονός που έχει την ίδια σημασία για την σωτηρία μας με την ενσάρκωση και την Ανάστασή Του. Όσο μεγάλη και βασική εορτή είναι για την σωτηρία μας τα Χριστούγεννα και η Ανάσταση, τόσο σημαντική είναι και η εορτή αυτή.

Τί είναι, όμως η Μεταμόρφωση; Είναι ένα μεγάλο γεγονός, το οποίο αποκαλύπτει την δόξα της Εκκλησίας και των πιστών. Είναι ένα κορυφαίο θαύμα που πραγματοποίησε ο Κύριος στο ίδιο το θεανδρικό σώμα Του. Αποκάλυψε το άρρητο μεγαλείο της θεότητός Του «καὶ μετεμορφώθη ἔμπροσθεν αὐτῶν, καὶ ἔλαμψε τὸ πρόσωπον αὐτοῦ ὡς ὁ ἥλιος, τὰ δὲ ἱμάτια αὐτοῦ ἐγένετο λευκὰ ὡς τὸ φῶς».

Είναι η προετοιμασία του Σταυρού. Η εορτή αυτή έχει άμεση αναφορά στην τελείωση και την θέωση του ανθρώπου, η οποία είναι και η εσχατολογική προοπτική της Θείας Οικονομίας. Μας δείχνει ποιος είναι ο Χριστός. Μας αποκαλύπτει ότι είναι ο Υιός του Θεού.

Η αλλαγή της μορφής του, το θείο άκτιστο φως που τον περιτριγύρισε, η φωνή του Πατρός που μαρτύρησε για την θεϊκή του φύση, όλα αυτά δηλώνουν ότι είναι Θεός. Για πρώτη φορά ο Χριστός παρουσιάζει στα μάτια των ανθρώπων «το αρχέτυπον κάλλος της εικόνος», δηλαδή την αληθινή ομορφιά την οποία είχε αρχικά και στην οποία μπορεί να ξαναφθάσει ο άνθρωπος, αφού πλάσθηκε «κατ΄ εικόνα» του Θεού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.