Στην καταβολή 12,9 εκατ. ευρώ προχωρησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις τελευταίες ημέρες με τα ποσά να αφορούν επενδυτικές δράσεις του ΠΑΑ, ομάδες leader και βιολογική κτηνοτροφία.

Λοιπές πληρωμές αφορούν Νέους Αγρότες, επιχειρησιακά προγράμματα φρούτων, αναδιάρθρωση αμπελώνων, ομάδες παραγωγών, κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια έχουν γίνει κοινοποιήσεις σχεδόν στο 100% των χωριών, όσον αφορά στις ζημίες στα κεράσια και στα βερίκοκα, περίπου στο 70% – 80% των αιτημάτων για τα δαμάσκηνα και αγγίζουν στο 50% των ροδάκινων. Σε ό,τι αφορά δε στις πληρωμές, οι δικαιούχοι για να πάρουν τα χρήματα θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, έχοντας εξοφλήσει ήδη τις εισφορές τους, αν κι ο κανονισμός προβλέπει έως το Μάρτιο του 2022.

Σε επικοινωνία που είχε με την Agrenda ο παραγωγός και μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Γιώργος Διαμαντόπουλος, μας είπε πως «υπάρχουν και καλά πορίσματα, υπάρχουν όμως και σφαγές, τόσο στα κιλά, όσο και στα ποσοστά». Περιγράφοντας την προσωπική του περίπτωση ο κ. Διαμαντόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά πως «σε κτήμα 8,3 στρεμμάτων, με 441 παραγωγικά δέντρα, ποικιλίας Κατερίνα, από το οποίο παρέδωσα 121 κλούβες, που αντιστοιχούν σε μόλις 2,5 τόνους ροδάκινα, μου έβαλαν 40% ζημιά, με αποδοτικότητα 1.900 κιλά το στρέμμα, τη στιγμή που το 90% των δέντρων μου έχει αποδοτικότητα πάνω από 4 τόνους το στρέμμα. Στην ουσία, δεν παίρνω τίποτε. Αυτός που έκανε την εκτίμηση μάλλον δεν ήξερε που πάνε τα τέσσερα».

Ο ίδιος σημειώνει πως ανάλογες αδικίες καταγράφονται και σε άλλα χωριά. «Μίλησα με φίλο μου στο Μακροχώρι, και μου ανέφερε πως σε κάποιες ποικιλίες είναι πολύ καλά, αλλά άλλες τις έχουν πετσοκόψει. Γενικά υπάρχει μια αναστάτωση».

Για παράπονα από κάποιους παραγωγούς κάνει λόγο και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας, Τάσος Χαλκίδης. «Υπάρχει γκρίνια για το γεγονός ότι θα πληρωθούν μόνο οι παραγωγοί που έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους προς τον ΕΛΓΑ, παρότι ο κανονισμός δίνει δικαίωμα αυτό να γίνει έως το Μάρτιο. Και μπορεί το επιχείρημα του ΕΛΓΑ να είναι πως έχουν δοθεί προκαταβολές και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να αγρότες να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, όμως πολλοί δεν πήραν καν προκαταβολή, αλλά και εκείνοι που την πήραν πιθανώς να πλήρωσαν άλλες υποχρεώσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλκίδης και προσθέτει πως «αντιδράσεις εκφράζονται, επίσης, για το γεγονός ότι ενώ μας είχαν υποσχεθεί πως θα ήταν στο 100% η αποζημίωση, τελικά δεν το τήρησαν, ενώ το πιο βασικό είναι πως όσοι πλήρωσαν +20% όταν έκαναν τη δήλωση, αισθάνονται αδικημένοι, διότι και εκείνοι που δεν επέλεξαν να το κάνουν, θα αποζημιωθούν με αυξημένο ποσοστό. Είναι σαν να σπρώχνει ο ασφαλιστικός φορέας τους νοικοκύρηδες να μην είναι συνεπείς με τον κανονισμό την επόμενη φορά».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.