Αλλη μία πρόταση, διατυπωμένη μάλιστα από τους ειδικούς, που η κυβέρνηση κρατά προς το παρόν στην άκρη (με την ελπίδα να μην τη χρειαστεί) είναι τα μπλόκα και στις μετακινήσεις στην ηπειρωτική χώρα στο πρότυπο που οι ταξιδιώτες προσγειώνονται ή «δένουν» πλέον στα νησιά: με το green pass, ή με υποχρεωτικό μοριακό ή rapid test πριν από την επιβίβασή τους σε πλοίο και αεροπλάνο. Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν δύσκολη την εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου κυρίως επειδή θα απαιτούσε ένα εξαιρετικά ευρύ δίκτυο ελέγχου, τη στιγμή που όλο το βάρος πέφτει στην απενεργοποίηση της «βόμβας» – κατά τους ειδικούς – της διασκέδασης, αλλά και στη θωράκιση των νησιών, ως περιοχές χωρίς το ίδιο μέγεθος υγειονομικής υποδομής με την ηπειρωτική χώρα. Ομως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η πρόταση θα επανέλθει για συζήτηση εφόσον προκύψει περαιτέρω πανδημικός συναγερμός. Ειδικά στην περίπτωση που κάποια περιοχή της χώρας «κοκκινίσει», προτού η πορεία της «Ελευθερίας» φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως έλεγαν με νόημα αρμόδιες πηγές.

Με μάσκα (ξανά) η έξοδος από το σπίτι
Ηταν περίπου τέτοιες μέρες του 2020 όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε την επέκταση της υποχρέωσης χρήσης μάσκας για όλους σε δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, στα καταστήματα λιανικής, τροφίμων, κέντρα αισθητικής και κομμωτήρια. Τότε η μάσκα ήταν υποχρεωτική μόνο σε σουπερμάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς και προφανώς στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Το σημερινό καθεστώς είναι πολύ πιο αυστηρό αφού η υποχρέωση ισχύει για κάθε εσωτερικό χώρο αλλά και έξω όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Μόνο που το μήνυμα «χωρίς τη μάσκα έξω μόνο αν είμαστε μόνοι μας» δεν έχει περάσει καθολικά στην κοινωνία. Εξού και επανέρχεται το ενδεχόμενο νέας οδηγίας για καθολική χρήση από τη στιγμή που ο πολίτης θα βγαίνει από το σπίτι του. «Αλλο πετάμε τη μάσκα και άλλο δεν τη φοράμε έξω με τη ζέστη όταν κινούμαστε μακριά από συνωστισμό» λένε από την κυβέρνηση και επιμένουν προσώρας στη σωστή τήρηση των ισχυόντων κανόνων και όχι στην επιβολή νέων. Και εδώ όμως «όλα αξιολογούνται, ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με τα δεδομένα».

Πιο σφιχτή «οριοθέτηση» σε «φορτισμένες» περιοχές
Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο… μαζικής επαναφοράς μέτρων, με πιο σφιχτό πλαίσιο κυρώσεων και περιορισμών, στις περιοχές που αλλάζουν επικίνδυνα χρώμα στον πανδημικό χάρτη καταγράφοντας υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Οπωσδήποτε η αυστηροποίηση του πλαισίου εστιάζει στη διασκέδαση ως το επίκεντρο – κατά την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ – υπερμετάδοσης του ιού, ωστόσο το μενού δεν περιλαμβάνει μόνο αυτή.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις μαρτυρούν τις κυβερνητικές στοχεύσεις του Plan B, που ήρθε μαζί με την πανδημική έξαρση, για ένα καλοκαίρι χωρίς περαιτέρω δυσάρεστα απρόοπτα: την επιτάχυνση στον ρυθμό της «Ελευθερίας» ιδίως στη νεολαία, την οριοθέτηση της διασκέδασης, την προστασία των πιο «ευαίσθητων» περιοχών. Η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο οριζόντιας καραντίνας και νέας «διασωλήνωσης» της οικονομίας, αλλά το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δ» την οδηγεί στην προετοιμασία και ενός… Plan C, με την ελπίδα πάντως ότι θα το αφήσει στο συρτάρι κερδίζοντας ως το τέλος του Ιουλίου το στοίχημα των δεκάδων χιλιάδων νέων ραντεβού για εμβολιασμό.

Ομως όσο και αν καταγράφεται αυξητική τάση, απαιτείται να έχει και διάρκεια. Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο διαβλέπουν ήδη «εκνευρισμό», κατά τα λεγόμενα υψηλόβαθμου παράγοντα, πληθυσμιακών ομάδων από την ανάγκη προσαρμογής σε νέα μέτρα. Είναι ενδεικτική η επιστολή σε υψηλούς τόνους προς έξι υπουργούς και υφυπουργούς από μυκονιάτες επιχειρηματίες που προειδοποιούν με «διαμαρτυρίες χωρίς προηγούμενο» και για μέτρα που «τελειώνουν» τη σεζόν αλλά και οι επιφυλάξεις έως δυσαρέσκεια στους κόλπους των επιχειρηματιών εστίασης και διασκέδασης. Σύμφωνα με τις συζητήσεις μεταξύ των ειδικών και στο πλαίσιο των σεναρίων που η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να αναγκαστεί να φέρει στο προσκήνιο διαμορφώνονται πέντε άξονες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.