Κολωνάκι – Αναστάσιος Βόπης Να ξεπεράσουμε το φίλαυτο και ατομικό εγωισμό μας και να αποδεχτούμε τους άλλους μέσα σε ένα πνεύμα θυσίας και ελευθερίας κάλεσε τους πιστούς ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος από τον ιερό του Άγιου Διονυσίου Αρεοπαγίτη στο Κολωνάκι.

Ο κ. Χρυσόστομος που το απόγευμα της Παρασκευής χοροστάτησε στην ακολουθία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών, παίρνοντας αφορμή από την απέραντη αγάπη της Παναγίας προς το ανθρώπινο γένος, σημείωσε πως, «την περίοδο της Μεγάλης Tεσσαρακοστής η εκκλησία μας προβάλλει το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου. Το πρόσωπο δηλαδή εκείνο μέσω του οποίου υπουργήθηκε, διακονήθηκε και πραγματοποιήθηκε το σχέδιο της θείας οικονομίας. Η επιλογή μιας γυναίκας η οποία προσέφερε τον εαυτό της για να σαρκωθεί ο Υιός και λόγος του Θεού και να δώσει σε κάθε άνθρωπο την δυνατότητα της σωτηρίας».

Περιγράφοντας τους λόγους που η εκκλησία μας προβάλλει το πρόσωπό της κατά την περίοδο αυτή, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας επεσήμανε πως, «γιατί από την εκκλησία αναζητείται ένας ιδιαίτερος τρόπος ζωής και ύπαρξης μέσα στον κόσμο και στις σχέσεις των ανθρώπων. Ένας τρόπος ζωής και ύπαρξης που νοηματοδοτείται από το ίδιο το πρόσωπο, τη βιοτή και τον τρόπο ύπαρξης της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Σκιαγραφώντας στη συνέχεια το πρόσωπο της Παναγίας, ο ιεράρχης υπογράμμισε πως, «είναι εκείνη που χωρίς καμία προϋπόθεση, ιδιοτέλεια, αποστροφή του λόγου και της ζωής της, ανταποκρίθηκε απόλυτα στο κάλεσμα του αγγέλου και δέχτηκε να υπηρετήσει όχι το δικό της βούλημα αλλά του Θεού και αυτό διότι είχε ως κίνητρο την αγάπη. Μία αγάπη που όπως την περιγράφει ο απόστολος Παύλος δεν ζητάει τίποτα για τον εαυτό της, που χαίρεται πάντα για το καλό και προσφέρεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μία αγάπη που δεν απευθύνεται σε κάποιους συγκεκριμένους μόνο ανθρώπους και αυτή η αγάπη ήταν που χαρακτήρισε όλη τη στάση της απέναντι στο γεγονός της εν σαρκί φανερώσεως του Yιού και λόγου του Θεού».

Συμπλήρωσε δε, «μία αγάπη η οποία ξεπερνάει τα όρια του εαυτού μας και ανοίγεται προς τον άλλον άνθρωπο και συνεπάγεται συγχρόνως τον σεβασμό και την αποδοχή του άλλου ανθρώπου, όχι με όρους και προϋποθέσεις τέτοιες που να εξυπηρετούν εμάς, τον εαυτό μας και τον ατομισμό μας αλλά με εχέγγυα ότι η αγάπη αυτή είναι για μας θυσία και προσφορά και για τον άλλον άνθρωπο έκφραση ελευθερίας και καταξίωσης. Αυτόν τον αγώνα ζητάει η εκκλησία να κάνουμε», διευκρίνισε.

Ο κ. Χρυσόστομος που πλαισιωνόταν από τους εφημερίους του πολιούχου των Αθηνών κατέληξε λέγοντας, «να μην θέτουμε ετικέτες, όρια και να μην κάνουμε διακρίσεις αλλά ο καθένας από μας μέσα από τον χώρο τον οποίο δραστηριοποιείται, καλούμαστε μέσα από την περίοδο αυτή της Μεγάλης Tεσσαρακοστής που είναι περίοδος ασκήσεως και πνευματικού αγώνος, να προσωποποιήσουμε στη ζωή των συνανθρώπων μας αυτό που προσωποποίησε και έμπρακτα φανέρωσε η Υπεραγία Θεοτόκος για τον καθένα από μας αλλά και για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.