Μητρόπολη Μεσσηνίας

Με λαμπρότητα τελέσθηκε χθες ο εσπερινός της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον πανηγυρίζοντα όμωνυμο Ιερό Ναό της Καλαμάτας.
Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από πλειάδα ιερέων.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρύσανθος Παπαποστόλου, Δ/ντης Ψυχοκοινωνικής Αγωγής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο π. Χρύσανθος αναφέρθηκε στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι οποίοι είναι οδηγοί και προστάτες στη ζωή του κάθε ανθρώπου.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας ευχήθηκε καλή διακονία στο νέο προϊστάμενο του Ναού Πανοσιολ. Αρχιμ. Τιμόθεο Μπινίσκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι “Τα βλέμματα των πιστών είναι ο καθρέφτης της υγιούς διακονίας όλων μας“.

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Τα βλέμματα των πιστών είναι ο καθρέφτης της υγιούς διακονίας όλων μας» Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Τα βλέμματα των πιστών είναι ο καθρέφτης της υγιούς διακονίας όλων μας» Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Τα βλέμματα των πιστών είναι ο καθρέφτης της υγιούς διακονίας όλων μας» Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Τα βλέμματα των πιστών είναι ο καθρέφτης της υγιούς διακονίας όλων μας»

 

Κατά την Άγια Γραφή οι άγγελοι στέλνονται από το Θεό με μορφή ορατή (οι άγγελοι είναι αόρατα αγαθά πνεύματα κοντά στο, Θεό) σε σπουδαίες ιστορικές περιστάσεις, που πρόκειται να εκδηλωθεί ή να εκτελεσθεί κάποια μεγάλη θεία θέληση.

Τη σχέση, τώρα, που έχουν οι άγγελοι με το Θεό και τους ανθρώπους, καθώς και την αποστολή τους, βλέπουμε επίσης μέσα στην Αγία Γραφή. Και ιδιαίτερα, στους Ψαλμούς 33, στίχ. 8 και 90, στίχ. 10-12, στη δε Καινή Διαθήκη, Ματθ. ιη’ στίχ. 10, καθώς επίσης και στην προς Εβραίους επιστολή, κεφ. α’ στίχ. 14, όπου ο συγγραφέας αναφωνεί: «οὐχὶ πάντες εἰσὶ λειτουργικὰ πνεύματα εἰς διακονίαν ἀποστελλόμενα διὰ τοὺς μέλλοντας κληρονομεῖν σωτηρίαν;». Δηλαδή, δεν είναι όλοι οι άγγελοι πνεύματα υπηρετικά, τα όποια ενεργούν όχι από δική τους πρωτοβουλία, αλλά αποστέλλονται από το Θεό για να υπηρετήσουν εκείνους που μέλλουν να κληρονομήσουν την αιώνια ζωή;

Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ. Τον Μιχαήλ συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη. π.χ. όταν ο Αβραάμ μέλλει να θυσιάσει τον Ισαάκ, στον Ιησού του Ναυή, στον Ηλία, στον Λώτ, για να τον σώσει όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Γόμορα, στον Πατριάρχη Ιακώβ, στον μάντη Βαρλαάμ και άλλου. Επίσης ο Μιχαήλ, ήταν αυτός που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Τον Γαβριήλ συναντάμε στην Καινή Διαθήκη, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άλλου. Στην μνήμη, λοιπόν, των αποστολών και του έργου πού επιτελούν οι άγγελοι, η Εκκλησία μας όρισε τη γιορτή της 8ης Νοεμβρίου.

 

 

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.